Persimonas – kas tai?

Viena savo savybe persimonas itin panašus į pomidorus. Nors lietuviai pomidorus įpratę vadinti daržove, o persimonus vaisiais, iš tiesų jie klysta, mat abi šios gamtos gėrybės botanikų priskiriamos uogoms.

Persimonas kilęs iš Kinijos, o jo lotyniškas pavadinimas Diospyros kilęs iš senovės graikų kalbos žodžių „dios“ ir „pyron“, reiškiančių „dievišką vaisių“. O Japonijoje, kurioje šis vaisius buvo pamėgtas kiek vėliau nei Kinijoje, persimonas netgi laikomas nacionaliniu vaisiumi.

Persimoną prekybos centrų lentynose galima rasti būtent šaltuoju periodu, mat jie noksta nuo rugsėjo iki pat gruodžio. Tad žiemą tikrai valgome šviežius persimonus, kurie į mūsų šalį atkeliauja iš šiltų ir saulėtų Viduržemio jūros regiono šalių.

Tiesa, kaip ir pomidoras, persimonas valgomas visas – jame nėra jokių kaulų, o odelė plona ir jos lupti nebūtina. Jis pasižymi malonia ir minkšta struktūra, yra itin saldus.

Kaip teigia webmd.com, egzistuoja dvi pagrindinės šių vaisių rūšys. Hachiya persimonai pailgesnės formos, gelsvai oranžinės spalvos, o juos rekomenduojama valgyti tik visiškai sunokusius, antraip jaučiamas burnos traukimas ir išsausėjimas.

Fuyu persimonai savo forma panašūs į pomidorus, o jų spalva tamsiai oranžinė. Šiuos persimonus galima valgyti tiek kietus, tiek visiškai subrendusius ir minkštus.

Naudingi sveikatai

1 vaisius (apie 170 g) turi apie 120 kcal, iki 1 g baltymų, pėdsakus (apie 0,3 g) riebalų ir apie 30 g angliavandenių. 100 g persimono yra 34 g angliavandenių, 0,8 g baltymų, 0,4 g lipidų, 310 mg kalio, 66 mg vitamino C, 27 mg kalcio, 2,5 mg geležies, 1 mg natrio.

Apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų

Pasak webmd.com, persimonai gali padėti išvalyti arterijas ir sumažinti širdies ligų riziką. Vienas tyrimas parodė, kad persimonai, kuriuose yra daug maistinių skaidulų, antioksidantų ir mineralų, yra puiki prevencija aterosklerozei, kuri gali lemti arterijų sustorėjimą ir susiaurėjimą. O tanino skaidulos pasirodė ypač efektyvios gydant aukštą cholesterolio kiekį.

Naudingi akims

Persimonai gali padėti rūpintis akių sveikata. Vienoje porcijoje yra daugiau nei pusė rekomenduojamos dienos normos vitamino A, kuris yra svarbus regėjimui. Be to, persimonų žievelėse gausu liuteino, kuris, kaip žinoma, padeda apsisaugoti nuo akių ligų.

Prevencija diabetui

Persimono žievelėje yra flavonoidų, kurie pasižymi antidiabetinėmis ir antioksidacinėmis savybėmis. Jie apsaugo nuo glikacijos galutinių produktų susidarymo, kenksmingų junginių, kurie susidaro baltymams ar riebalams susijungus su cukrumi kraujyje. Šie produktai buvo siejami tiek su diabeto atsiradimu, tiek su ilgalaikėmis sveikatos komplikacijomis, atsirandančiomis dėl ligos.

Gausu vitaminų ir antioksidantų

Persimonai yra geras vitaminų A ir C, taip pat mangano šaltinis, gerinančių kraujo krešėjimą. Jie taip pat turi kitų antioksidantų, kurie padeda sumažinti daugelio rimtų sveikatos sutrikimų, įskaitant vėžį ir insultą, riziką.

Padeda mesti svorį

Anot stylecraze.com, vidutinio dydžio vaisiai sveria apie 170 g, o juose yra tik apie 30 g angliavandenių, juose beveik nėra riebalų. Šie veiksniai persimoną paverčia idealiu tiems, kurie nori užkąsti, bandydami atsikratyti papildomų kilogramų.

Be to, tie, kurie kenčia nuo diabeto ir nuolat jaučiasi išalkę, gali mėgautis šiuo skaidulomis turtingu vaisiu, kad sumažintų alkio lygį. Taip pat žinoma, kad vaisiai reguliuoja cukraus kiekį kraujyje.

Fitocheminių medžiagų šaltinis

Persimonai gausūs fitocheminių medžiagų – katechinų ir polifenolinių antioksidantų. Katechinas yra galinga priešuždegiminė ir priešinfekcinė medžiaga. Taigi, persimonas gali padėti išvengti nepageidaujamų uždegiminių reakcijų ir infekcijų.

Prevencija hemoragijai

Žinoma, kad japoniškas persimonas pasižymi antihemoraginėmis savybėmis. Nuo neatmenamų laikų jis buvo naudojamas kontroliuojant pernelyg didelį kraujavimą iš žaizdų.

Naudingas virškinimui

Skaidulos būtinos tuštinimuisi, o reguliarus šio skaidulų turinčio vaisiaus vartojimas gali padėti išvengti su žarnyno peristaltika susijusių problemų ir taip atverti kelią sveikai virškinimo sistemai palaikyti. Persimonuose esantys taninai reguliuoja žarnyno peristaltiką, taip palengvindami tuštinimąsi. Tai padeda palaikyti sveiką virškinimo sistemą.

Stiprina imunitetą

Reguliariai vartojant subalansuotą mitybą, vaisiai yra geras vitamino C šaltinis, todėl jie gali padėti sustiprinti imunitetą. Taigi, persimonas veikia kaip skydas nuo peršalimo, gripo, taip pat įvairių plaučių infekcijų, įskaitant astmą.

Padeda kovoti su vėžiu

Šis vaisius yra antioksidantų šaltinis, todėl jis gali sumažinti laisvųjų radikalų kiekį organizme. Per didelis kiekis laisvųjų radikalų gali pakenkti ląstelėms ir sukelti vėžį. Vitaminas A, taip pat šibuolis ir betulino rūgštis praturtina šio vaisiaus kovos su vėžiu savybes.

Puikus energijos šaltinis

Persimono sultys laikomos natūraliu energijos šaltiniu dėl didelio kalio ir cukraus kiekio. Suvartojus stiklinę persimonų sulčių, galime gauti tiesioginės energijos bet kokiai veiklai vykdyti. Tai yra geras pasirinkimas nuovargiui ir stresui malšinti.

Persimonai

Kaip vartoti?

Yra nemažai būdų, kaip į savo mitybą įtraukti persimonus. Juos galima valgyti šviežius tiesiog supjausčius, dėti į salotas, kiaulienos patiekaluose naudoti vietoj obuolių, dėti į įvairius kepinius, pagardinti dripsnių košes, kepti sveikus desertus ar vartoti džiovintus.

Kaip rašo verywellfit.com, su persimonais elkitės kaip su kitų rūšių šviežiais vaisiais. Prieš valgydami ar supjaustydami, gerai nusiplaukite po tekančiu vandeniu. Supjaustytą, laikykite uždengtą šaldytuve ir sunaudokite per kelias dienas.

Persimonus laikykite atskirai nuo kitų maisto produktų, kurie gali suteikti papildomą skonį, ypač žalios mėsos ar žuvies. Jei persimonai atrodo pernelyg sunokę arba pradeda skleisti kvapą, juos išmeskite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)