Kada vartoti ir kuo užgerti: nuo to priklausys poveikis

Žiemos metu dažnas stiprina imunitetą įvairiais vitaminais ir mineralais. Nors jų vartojimo laiką įprastai deriname prie savo dienos ritmo ir pasirenkame atsitiktinai, „Camelia“ vaistininkė Evelina Zykienė nurodo, kad preparatų vartojimo laikas turi įtakos jų poveikiui.

Priklausomai nuo to, ar vitaminus ir mineralus vartosime ryte ar vakare, tinkamai tam parinktas laikas leidžia gauti daugiau naudos, pavyzdžiui, pagerinti miego kokybę.

„Multivitaminų kompleksą rekomenduojama vartoti pusryčių metu. Tačiau jei žmogus nepusryčiauja, tada tiesiog pirmoje dienos pusėje po valgio. Taip gauname energijos visai dienai ir sumažiname dirginantį poveikį skrandžiui. Tai ypač aktualu, jei sudėtyje yra B grupės vitaminų ar eleuterokoko. Vakare rekomenduojama vartoti kalcį, magnį. Magnis veikia raumenis atpalaiduojančiai ir vartojant prieš miegą gerina miego kokybę“, – sako E. Zykienė.

Dažnai nurodoma, kad vitaminus ar mineralų papildus svarbu užgerti būtent vandeniu, tačiau pastebima, kad to paiso ne visi. Net ir vartojant papildus tinkamu metu, norimo efekto nepavyks pasiekti, jei juos paskubomis užgersite arbata, sultimis ar kitu gėrimu. Kyla klausimas: o kas čia tokio? Tačiau vaistininkė perspėja, kad papildų vartojimas su kitais skysčiais taip pat turi neigiamos įtakos medžiagų pasisavinimui.
Vaistai

„Nerekomenduojama vitaminų užsigerti kava, arbata ar pienu. Šiuose gėrimuose esanti tanino rūgštis mažina vitaminų pasisavinimą. Tai ypač svarbu vartojant probiotikus ir maisto papildus su geležimi, B grupės vitaminais. Atsargiai reikėtų elgtis ir su greipfrutų, spanguolių sultimis. Geriausia vitaminus ar maisto papildus užgerti stikline kambario temperatūros vandeniu. Jis yra neutraliausios cheminės sudėties ir nedaro jokios įtakos medžiagų pasisavinimui“, – pataria ji.

Per ilgas vartojimas gali pakenkti sveikatai

Norint sustiprinti imunitetą vitaminais ir mineralais, svarbu laikytis nuoseklaus vartojimo kurso. Anot E. Zykienės, didelė klaida yra piktnaudžiauti vitaminais ir maisto papildais.

Jei juos vartojame per ilgai, pasireiškia įvairūs nepageidaujami sveikatos sutrikimai – nuo galvos skausmų iki širdies aritmijos.

„Vartojimo kursas yra mažiausiai 3 nepertraukiami mėnesiai, geriausia būtų vartoti tuo pačiu paros metu. Po tokio kurso galima daryti kelių mėnesių pertrauką ir, jeigu reikia, vėl kartoti. Vitaminus ar maisto papildus vartojant labai ilgai, gali pasireikšti hipervitaminozė. Jai esant, dažniausiai jaučiami virškinamojo trakto sutrikimai, pykinimas, vėmimas ar viduriavimas, galvos skausmai.

Atsargiau reikėtų vartoti riebaluose tirpius vitaminus, nes jų perteklius gali kauptis kepenyse ir riebaliniame audinyje. Taip pat ilgą laiką nevartoti maisto papildų su kaliu – jo perdozavimas gali sukelti širdies aritmiją“, – perspėja vaistininkė.
Maisto papildai

Vaistų ir maisto deriniai taip pat gali būti pavojingi

Kaip žinoma, kai kurie maisto produktai gali slopinti vartojamų vitaminų ar mineralų įsisavinimą. Nors E. Zykienė atkreipia dėmesį į keletą maisto ir papildų nesuderinamumo pavyzdžių, į kuriuos vertėtų atsižvelgti.

„Svarbiausia yra teisingai vartoti vitaminus ir maisto papildus, atsižvelgiant į paros laiką, prieš ar po valgio, tačiau taip pat svarbu atsižvelgti į vitaminų ir mineralinių medžiagų derinimą. Aišku, per didelis cukraus kiekis maiste slopina vitamino C pasisavinimą. Pieną reikėtų atsargiai vartoti su geležimi ir probiotikais – tarp jų būtina 2 valandų pertrauka“, – perspėja vaistininkė.

Vartojant daugiau nei vieną maisto papildą ar vaistus, būtina pasidomėti vartojamų medžiagų suderinamumu. E. Zykienė pataria visuomet prieš perkant naujus preparatus įspėti vaistininką, kokius vaistus ar maisto papildus jau vartojate.

„Geležies negalima vartoti tuo pačiu metu su cinku, o magnis netinka kartu su kalciu. Be to, reikėtų vengti dviejų riebaluose tirpių vitaminų vartojimo. Maisto papildų ir receptinių vaistų sąveikos yra labai svarbios, todėl perkant vitaminus būtinai perspėkite vaistininką apie savo šiuo metu vartojamus vaistus“, – teigė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)