Kaip išsirinkti?

Vaistininkės V. Bečelytės teigimu, žuvų taukuose yra ne tik mūsų sveikatai reikalingų omega-3 riebalų rūgščių, kurių taip sunku gauti ypač dažnai žuvies nevalgantiems, tačiau ir omega-6, omega-9, antioksidantų, vitaminų A, B, E, D, kofermento Q10. Tad šis maisto papildas tikrai naudingas mūsų sveikatai.

Tačiau vaistinėse galima rasti tikrai didžiulį žuvų taukų pasirinkimą, o išsirinkti tinkamus gali būti itin sunku. Tad kaip žinoti, kad mūsų pasirinkimas teisingas? Vaistininkė V. Bečelytė sako, kad pirmiausia reikėtų nuspręsti, kokiu tikslu šiuos papildus vartojame.

„Prieš pradedant vartoti žuvų taukus patariu apsibrėžti, kokį tikslą norime pasiekti – sustiprinti imuninę sistemą, sumažinti cholesterolio kiekį, nuovargio jausmą ar pagerinti odos būklę. Yra visiškai grynų žuvų taukų, yra ir sudėtinių, kuriuose papildomai yra ir vitaminų bei kitų medžiagų“, – aiškina specialistė.

Pasak pašnekovės, žmonės, sergantys širdies ir kraujagyslių ligomis, turėtų rinktis žuvų taukus su padidintu omega-3 riebiųjų rūgščių kiekiu.

„EPR, DHR riebiosios rūgštys padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį, tad norint pasiekti gerą rezultatą, tokius žuvų taukus reikėtų vartoti bent tris mėnesius. EPR, DHR riebiosios rūgštys taip pat naudingos smegenų funkcijos palaikymui, regėjimo gerinimui.

Širdies kraujagyslių sistemai skirtuose žuvų taukuose taip pat papildomai būna vitaminai A, E, kofermentas Q10. Jei žmogus vartoja beta blokatorius, jie dažnai sukelia silpnumą, o Q10 suteikia energijos, tad šį nemalonų pojūtį gali sušvelninti“, – pabrėžia V. Bečelytė.

Žuvų taukai

Vaistininkė atkreipia dėmesį, kad žuvų taukuose esančios omega-6 riebalų rūgštys naudingos odos elastingumui, stangrumui palaikyti, taip pat reikalingos nervų sistemai. O omega-9 riebalų rūgštys būtinos kraujagyslių sienelių elastingumui, taip pat odos būklei pagerinti, sumažinti nuovargį, kovoti su širdies ir kraujagyslių ligomis.

„Kai kurie klientai prašo, kad žuvų taukuose būtų dar ir kitų vitaminų. Pavyzdžiui, tiems, kurių gyvenimo būdas intensyvus, jie dažnai patiria įtampą, daug mokosi, dirba, nervinasi, sportuoja, pasiūlau žuvų taukų, kurie papildomi B grupės vitaminais ir magniu. Kiekvienas žuvų taukus turėtų pasirinkti pagal savo gyvenimo būdą ir sveikatos būklę. Tai patarčiau aptarti su specialistu“, – patarimais dalijasi ji.

Kiek laiko vartoti?

Pradėjus vartoti vienus ar kitus papildus bei vitaminus, neretai susimąstome, kiek mums reikėtų jų išgerti, kad pasiektume norimą rezultatą. Vaistininkė pataria vartoti saikingai, o ir laiko periodas, kurį turėtume nenutraukti šio papildo vartojimo, taip pat gana griežtas.

„Jei norime pasiekti rezultato – pagerinti sveikatą – žuvų taukus, kaip ir visus kitus maisto papildus, patariama vartoti nenutraukiamai bent 3 mėnesius. Ištisus metus vartoti žuvų taukų tikrai nereikia ir tai net nerekomenduojama. Jei žuvų taukus vartosite ištisus metus, smarkiai apkrausite kepenis, taip atsiras pavojus šio organo suriebėjimui“, – aiškina „Camelia“ vaistininkė.

Daugeliui taip pat kyla klausimas, kurie žuvų taukai naudingesni – geriami šaukštais ar kapsulėmis. Tačiau, pasak vaistininkės, tai priklauso nuo žmogaus preferencijų.

„Yra įvairių nuomonių ir patarimų, tačiau geriausia pasirinkti pačiam žmogui, kaip jam patinka. Pavyzdžiui, turintiems padidintą blogojo cholesterolio kiekį ir sergantiems širdies bei kraujagyslių ligomis, gydytojai rekomenduoja rinktis būtent skystus žuvų taukus su didesne omega-3 riebiųjų rūgščių doze. Kas nepakenčia žuvų taukų skonio, renkasi paskanintus žuvų taukus arba kapsules. Tai nėra kažkuo prastesnis pasirinkimas“, – sako gydytoja.

Žuvų taukai

Kaip teisingai vartoti?

V. Bečelytės teigimu, jei žuvų taukai vartojami sveikatai pagerinti, profilaktiškai per dieną geriamos 1-2 kapsulės, o kai kuriais atvejais rekomenduojama dozę didinti net iki 6 kapsulių per dieną. Tačiau ji atkreipia dėmesį, kad turintiems sveikatos negalavimų, dėl paros dozės pirmiausia reikėtų pasitarti su specialistais.

Vaistininkė pataria žuvų taukus pradėti vartoti prieš peršalimo sezoną, tačiau sako, kad net ir šiuo laikotarpiu juos gerti nėra per vėlu, priešingai – naudinga.

„Žuvų taukus galima vartoti ryte ir vakare, su maistu ir po valgio. Patarimas: jei jus vargina skrandžio refliuksas (kai skrandžio turinys pakyla į stemplę), žuvų taukus išgerkite prieš eidami miegoti, tuomet tiesiog nieko nejausite. Jei žuvų taukai vartojami kapsulėmis, rekomenduojama užsigerti stikline vandens“, – pataria pašnekovė.

Vaistininkė pabrėžia, kad nėra taisyklės, kuris paros metas vartoti žuvų taukus yra tinkamiausias, tačiau, pavyzdžiui, turintiems padidintą blogojo cholesterolio kiekį ir sergantiems širdies bei kraujagyslių ligomis, gydytojai rekomenduoja skystus žuvų taukus su didesne omega-3 riebiųjų rūgščių doze gerti ryte.

Netinka visiems

Egzistuoja ir tam tikros rizikos grupės, kurios turėtų šiuos maisto papildus vartoti itin atsakingai ar netgi visai atsisakyti. Štai, pavyzdžiui, anot vaistininkės, žuvų taukus nėštumo metu ir vyresnio amžiaus žmonėms reikėtų vartoti atsargiai, pasitarus su specialistais, neviršyti nustatyto kiekio per parą.

Žuvų taukai

„Be to, žuvų taukai skystina kraują ir mažina jo krešumą, todėl nerekomenduojama jų vartoti prieš operaciją, esant negydytoms žaizdoms, įpjovimams, įbrėžimams.

Taip pat žuvų taukus nerekomenduojama vartoti: padidėjus jautrumui žuvų taukams; esant ūminėms ar lėtinėms kepenų ligoms; esant lėtiniam inkstų nepakankamumui; esant kalcio ar vitamino D pertekliui; sutrikus skydliaukės funkcijai; esant inkstų ir šlapimo takų akmenligei; jei yra aktyvi plaučių tuberkuliozės forma.

Vartojant žuvų taukus esant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opoms, taip pat sergant virškinimo trakto ligomis, gali pasireikšti paūmėjimai“, – teigė vaistininkė V. Bečelytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)