Mangas – kas tai?

Mangas – tai tropinis kaulavaisis, kilęs iš rytų Azijos. Mangai putlūs, ovalios formos, maždaug greipfruto dydžio.

Neprinokusių mangų odelė švelni ir žalia, o prinokusių gali būti geltono aukso, geltonai raudono, geltono arba oranžinio atspalvio, priklausomai nuo veislės. Mangų sezonas prasideda balandį ir tęsiasi iki rugpjūčio mėnesio.

Vaisiaus minkštimas sultingas, geltonai oranžinės spalvos, su minkštais plaušais, besidriekiančiais nuo plokščio ovalaus kauliuko, kurį sudaro viena didelė inksto formos sėkla. Minkštimas yra sodraus, malonaus skonio – saldus, šiek tiek aitrokas. Kuo aukštesnės kokybės vaisius, tuo jame mažiau plaušų ir aitrumo.

Mango vaisiai sveria nuo 150 iki 750 g. Mangas kartais netgi vadinamas „vaisių karaliumi“ ir yra vienas dažniausiai vartojamų vaisių pasaulyje. Šį kaulavaisį galima rasti kone visose parduotuvėse, tačiau ar jį tikrai sveika valgyti?

Naudingas odai

Kaip rašo healthline.com, mangai padeda palaikyti sveiką odos būklę. Manguose gausu vitamino C, kuris vaidina svarbų vaidmenį odos sveikatai ir netgi gali padėti sumažinti senėjimo požymius. Mango minkštimas padeda valyti odos poras, gerina kraujotaką, veidas tampa gaivesnis ir labiau švyti, o iš jo padarytos kaukės tinka visiems odos tipams.

Mangai

Naudingas imunitetui

Kartu su dideliu vitamino C ir antioksidantų kiekiu, kaip ir minėta anksčiau, manguose yra ir vitamino A, kuris būtinas palaikyti sveiką imuninę sistemą. Prie imuniteto stiprinimo prisideda ir manguose esantys 25 skirtingi karotinoidai.

Naudingas metant svorį

Vienas iš mango privalumų – jis gali padėti numesti svorio, mat jame esančios skaidulos suteikia sotumo jausmą, o pats vaisius yra nekaloringas. Skaidulos taip pat yra būtinos norint palaikyti sveiką virškinimo sistemą, nes gerina virškinimą ir dėl to nesikaupia nereikalingos kalorijos bei greičiau dega riebalų sankaupos. Jos dar padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, sumažinti cholesterolio kiekį, taip sumažinant širdies ligų riziką.

Pakaitalas saldumynams

Mangas puikiai pakeičia įvairius saldumynus, kai norisi save palepinti, mat sunokęs vaisius yra tikrai labai saldus. Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad manguose yra daug cukraus, todėl reikėtų jį vartoti saikingai.

Naudingas nėščioms moterims

Viena mango porcija gali pasigirti daugiau nei keliomis maistinėmis medžiagomis, padedančiomis palaikyti sveiką nėščių moterų kūdikio vystymąsi.

Naudingas akims

Akims naudingos ne tik morkos, bet ir mangai, kuriuose yra karotinoidų (liuteino ir zeaksantino), taip pat vitamino A ir beta karoteno, kurie visi yra nepaprastai svarbūs palaikant akių sveikatą ir gerą regėjimą. Vitaminas A taip pat padeda įveikti akių sausėjimo problemą, apsaugo nuo hemeralopijos (vištakumo).

Puiki prevencija vėžiui

Papildant maisto racioną mangais, galime sumažinti tam tikrų rūšių vėžio riziką ir sumažinti uždegimus. Manguose esantys antioksidantai saugo žmogaus organizmą nuo storosios žarnos, krūties, leukemijos ir prostatos vėžio.

Mangai

Kaip vartoti

Kaip rašo healthline.com, mangai yra prinokę, kai jie šiek tiek minkšti ir skleidžia aromatą. Stenkitės valgyti šviežią, šaldytą arba džiovintą (be pridėtinio cukraus) mangą.

Dienos norma, rekomenduojama, turėtų sudaryti ne daugiau kaip 1 puodelį šviežio arba 1/2 puodelio džiovinto mango. Kadangi mangai yra vienas iš saldžiausių vaisių ir turi mažiau skaidulų nei kiti vaisiai, patariama neviršyti dviejų porcijų normos per dieną.

Likusį rekomenduojamą vaisių kiekį galima papildyti vaisiais, turinčiais daugiau skaidulų ir mažiau cukraus, pavyzdžiui, citrusiniais vaisiais, obuoliais ar uogomis, kurie suteikia daug maistinių medžiagų ir naudos mūsų sveikatai.

Nors ir gana retai, tačiau kai kurie žmonės yra alergiški mangams. Alergija paprastai pasireiškia kontaktiniu alerginiu dermatitu ir odos bėrimais, tad prieš valgant reikėtų būti atsargiems.

Mangų taip pat patartina vengti, jei vartojate kraujo krešėjimą mažinančius preparatus. Kadangi juose gausu vitamino A, jie gali sustiprinti šių preparatų poveikį, tad išaugs kraujavimo rizika.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)