Populiarėjanti rutina

Kaip nytimes.com rašo Jessica Schiffer, gerti vandenį su citrina tampa tarsi nauja mada, mat žmonės, dėl pandemijos įstrigę namuose, ėmė skirti kur kas didesnį dėmesį savo sveikatai, su viltimi po karantino į įprastą rutiną sugrįžti su teigiamais pokyčiais.

Ji taip pat rašo, kad štai „Google“ paieškoje raktažodžiai „vanduo su citrina“ pasiekė savo didžiausią populiarumą praėjusių metų balandį. O „Spate“ duomenimis, vartotojų, ieškančių informacijos pagal raktažodžius „vanduo su citrina“, skaičius nuolat auga ir yra 24,2 proc. didesnis, nei praėjusiais metais.

Sveikatingumo klausimai tapo kur kas aktualesni visuomenei, tačiau ar tikrai tokios alternatyvos padeda pasiekti teigiamų rezultatų? Ar galime be rūpesčio ir baimės gerti vandenį, pagardindami jį citrina ir neiššaukti įvairiausių sveikatos problemų?

Kilo iš Italijos

Pasak J. Schiffer, šis gėrimas kilo iš Italijos, o ten vietinių jis vadinamas „canarino“, kas išvertus į lietuvių kalbą reikštų „kanarėlė“. Šis gėrimas priklauso liaudiškiems gydymosi nuo įvairiausių ligų metodams, o vietiniams jis asocijuojasi su „močiutės vaistais“, gydančiais nuo virškinimo sutrikimų pavalgius, įvairių skrandžio sutrikimų ir peršalimo.

Tradiciškai toks gėrimas Italijoje ruošiamas verdančiu vandeniu užpilant citrinos žieveles, lauro lapus ir pagardinant lašeliu medaus.

„Tai – senovinė priemonė, kurią italų močiutės gamina savo šeimos nariams, norėdamos juos pagydyti“, – nytimes.com pasakojo Frančeskas Lucatortas, 31-erių virtuvės šefas iš Genujos.

Tačiau dabar kai kurie italai ėmė šį gėrimą vartoti kaip būdą išvalyti iš organizmo toksinus, o kai kurie receptą tobulina dėdami imbiero, mėtų ar ciberžolės, kad šis būtų skanesnis ir vertingesnis.

Degama žalia šviesa

Apskritai, vandens vartojimas palaiko kūno hidrataciją, ko pasekoje lengvėja tuštinimasis. Be to, daug vandens vartojantys žmonės dažniau tuštinasi, tad tie, kurie kasdien geria citriną su vandeniu ir jaučiasi „lengvesni“, išties turi pagrindo taip jaustis, rašo nytimes.com.

Be to, citrina – geras vitamino C šaltinis. Vitaminas C – antioksidantas, kuris padeda sumažinti odos išsausėjimą ar išgydyti odos pažeidimus, tad odos būklė geriant šį vandenį tikrai pagerėja, rašo indianexpress.com. Vitaminas C skatina kolageno gamybą ir saugo odą nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio.

Be to, daugeliui tikrai žinoma, kad vitaminas C yra puikus imuniteto stiprintojas bei skatina audinių regeneraciją. Tad tai – nepamainoma liaudiška priemonė nuo peršalimo ligų. Vanduo su citrina padeda atsikosėti, gydo gerklę.

Citrinos rūgštis daro šlapimą mažiau rūgštinį ir skaido smulkius inkstų akmenis, tad šie lengviau pasišalina iš organizmo bei sumažina inkstų akmenų atsiradimo riziką.

Norint išlaikyti malonų burnos gleivinės kvapą, taip pat rekomenduojama dažnai vartoti vandenį, tačiau vanduo su citrina šį poveikį gali padvigubinti, rašo standardmedia.co.ke. Citrinose gausu rūgšties, kuri padeda sunaikinti blogus kvapus skatinančias bakterijas.

Taip pat, citrininio vandens vartojimas iš ryto gali būti puiki alternatyva kavai. Citrinoje yra neigiamų jonų, kurie padidina deguonies kiekį, siunčiamą į smegenis, todėl visą dieną jaučiatės budresni ir mažiau mieguisti.

Vanduo su citrina

Citrinoje yra kalio, kuris labai svarbus nervams ir raumenims, ypač – širdžiai. Nervų sistemai reikia kalio, kad siųstų pastovius signalus širdžiai. Taigi vanduo su citrina – širdies ir kraujagyslių ligų profilaktika.

Citrina spartina medžiagų apykaitą, joje yra skaidulų, kurios suteikia sotumo jausmą. Geriant vandens su citrina tuščiu skrandžiu, mažiau valgysite, nustosite persivalgyti, sulieknėsite.

Šalutiniai poveikiai

Kaip ir kiekvienas produktas, taip ir šis, – tikrai turi šalutinių poveikių. Besaikis vartojimas dar niekam neatnešė naudos, o neišmanymas apie tam tikras pasekmes gali reikšti nusivylimą. Tad štai keli šalutiniai poveikiai, kuriuos išskyrė sehat.com.

Gali pakenkti dantims

Citrinos yra rūgščios, o jose esanti rūgštis tikrai nėra draugiška mūsų dantims ir dantų emaliui. Tačiau jei šio vandens atsisakyti nenorite, stenkitės gerti jį per šiaudelį, kad būtų sumažintas rūgšties ir dantų sąlytis ir taip išsaugosite dantų emalį bei jų sveikatą. Be to, po gėrimo patariama praskalauti burną paprastu vandeniu bei vengti dantų valymo valanda prieš ar po gėrimo.

Gali paskatinti dehidrataciją

Į vandenį įpylus daug citrinos sulčių, šis gali veikti kaip diuretikas ir lemti dehidrataciją. Tačiau taip gali nutikti tik labai retais atvejais. Tyrimų duomenimis, citrinų sultyse yra daug askorbo rūgšties arba vitamino C, kurie yra laikomi diuretikais. Diuretikai skatina šlapimo išsiskyrimą inkstuose, todėl padeda organizmui greičiau atsikratyti druskos ir skysčių pertekliaus.

Gali pažeisti kaulus

Manoma, kad vanduo su citrina gali turėti šalutinį poveikį kaulams. Tačiau tam reikalingi išsamesni tyrimai. Sakoma, kad jei kiekvieną rytą vartojate daug citrinos sulčių, tai gali turėti neigiamą poveikį jūsų kaulams, mat citrina lėtai absorbuoja sąnariuose esantį aliejų, o tai ateityje gali sukelti kaulų problemų.

Gali sukelti skrandžio problemas

Nors tyrimais nebuvo nustatyta, kad rūgštus citrinos pobūdis pablogina su skrandžiu susijusias problemas, yra tam tikrų įrodymų, kad per didelis citrinos kiekis gali sukelti rėmenį, deginimo jausmą, skrandžio skausmus, pykinimą, paaštrinti refliukso simptomus.

GERL, taip pat vadinamas gastroezofaginio refliukso sutrikimu, dažniausiai sukeliamas aštraus, riebaus ir rūgštaus maisto, pavyzdžiui, citrinos. Tad turintiems šią problemą citrinų reikėtų atsisakyti. Dažni simptomai – rėmuo, pykinimas ir vėmimas. Be to, jei turite opų, per daug rūgščių maisto produktų ar gėrimų vartojimas gali trukdyti gijimo procesui.

Citrina

Gali sukelti geležies perteklių

Citrinoje yra daug vitamino C, kuris yra atsakingas už ne hemo geležies absorbciją organizme. Jei kenčiate nuo hemochromatozės, dėl kurios jūsų kūnas kaupia per daug geležies, tai reiškia, kad vartodami citriną turėtumėte būti atsargūs. Remiantis tyrimais, geležies perteklius organizme gali pakenkti jūsų organams.

Gali sukelti migreną

Nors tai nėra galutinai pagrįsta, kai kuriems žmonėms citrusiniai maisto produktai, tokie kaip citrina, gali sukelti migreną. Pasak „WebMD“, taip gali būti dėl to, kad citrinose yra tiramino – monoamino neuromediatoriaus, kuris, manoma, gali sukelti galvos skausmą.

Siekiant išvengti galimų šalutinių poveikių, vandenį su citrina reikėtų vartoti saikingai ir tinkamai. Geriausia – kambario temperatūros vanduo. Išgerkite stiklinę, o po pusvalandžio galima pusryčiauti. Negerkite vandens su citrina nuolat ir nepakeiskite paprasto vandens šiuo gėrimu. Tokiu būdu suteiksite naudos organizmui ir išvengsite žalingų šalutinių poveikių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)