Ligą sunku atpažinti

Dar visai neseniai koronavirusine infekcija persirgusi Jolanta (tikras vardas ir pavardė redakcijai žinomi, – aut. past.) sako, kad šios ligos simptomai išties panašūs į paprastą peršalimą, o pradėjus juos jausti, tikrai norisi save raminti, jog simptomai byloja apie kitas ligas, nesusijusias su koronavirusu.

„Pačioje ligos pradžioje pradėjau jausti labai nedidelį gerklės skausmą. Priminė tarsi kutenimą gerklėje. Tikrai galvojau, kad mane tiesiog perpūtė vėjas, o kasmetinė angina pasikartos ir šiemet. Neilgai trukus ėmiau jausti viso kūno silpnumą.

Atliekant namų ruošos darbus po kiekvienos atliktos užduoties norėjosi prisėsti ar prigulti, o iš niekur atsiradęs nuovargis ėmė kelti klausimus. Kitą dieną, po pirmųjų silpnumo požymių, atsikėliau su raumenų ir kaulų skausmu, o gerklės skausmas buvo dingęs. Tada ir nusprendžiau atlikti koronaviruso testą.

Atlikus testą paaiškėjo, kad tikrai sergu šiuo virusu. Vėliau pradėjo reikštis kiti dažnai minimi simptomai, tačiau svarbiausia laiku pastebėti pirmuosius sveikatos sutrikimus ir nedelsti, išsitirti bei kreiptis į šeimos gydytoją“, – pasakoja mergina.

Koronavirusas

Mergina pritaria, kad šie pirmieji simptomai tikrai panašūs į įvairiais peršalimo lydimas ligas. Tačiau ji atkreipia dėmesį, kad viso kūno silpnumas, jos nuomone, kur kas stipresnis, nei tiesiog peršalus. Todėl jaučiantiems šiuos požymius, ji rekomenduoja stebėti savo būklę ir nedelsti.

Pagrindiniai simptomai

Remiantis Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro parengta informacija, pagrindiniai COVID-19 ligos simptomai yra trys: karščiavimas, sausas kosulys, nuovargis.

Rečiau pasitaikantys simptomai yra skonio ar kvapo nejutimas, nosies užgulimas, konjunktyvitas (taip pat žinomas kaip paraudusios akys), gerklės skausmas, galvos skausmas, raumenų ar sąnarių skausmas, įvairūs odos bėrimai, pykinimas ar vėmimas, viduriavimas, šaltkrėtis ar galvos svaigimas.

Remiantis šia informacija, sunkią COVID-19 ligą simbolizuoja tokie simptomai, kaip dusulys, apetito praradimas, sumišimas, nuolatinis skausmas ar spaudimas krūtinėje, aukšta temperatūra (aukštesnė nei 38 laipsniai Celsijaus).

Pasak vaistinės „Camelia“ vaistininko Rimvydo Blyno, koronavirusą galima supainioti su gripu ar peršalimu (jį sukelia daugybė kitų virusų), mat jų simptomai labai panašūs.

Vaistininko teigimu, nors mokslininkai ir gydytojai jau yra nustatę dažnus ir retesnius COVID-19 simptomus, visgi pasitaiko atvejų, kai sergant naujojo tipo koronavirusu, pasireiškia retai būdingi simptomai, pavyzdžiui, sloga.

„Koronavirusas dažniausiai pasižymi bendrais gripo ir peršalimo simptomais: nuovargiu, karščiavimu, sausu kosuliu, galvos ar gerklės skausmu. COVID-19 gali pasireikšti ir dusuliu, tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad jis gali būti ir gripo komplikacijų požymis.

Išskirtinesnis simptomas – tai skonio ir kvapo praradimas, tačiau jis pasireiškia tikrai ne visiems pacientams. Sunkesniais atvejais koronavirusas sukelia plaučių uždegimą, sepsį ir septinį šoką, inkstų nepakankamumą ar mirtį“, – pasakoja jis.

Rimvydas Blynas

Vaistininko patarimai

Namuose vaistininkas pataria visada turėti karščiavimą malšinančių vaistų. Taip pat rekomenduoja turėti pastilių nuo gerklės skausmo.

Pasak jo, jei asmeniui patvirtina COVID-19 liga, reikėtų susisiekti su savo šeimos gydytoju dėl tolimesnių veiksmų, nes jis žino savo paciento greitutines ligas, jei tokių yra, ir parenka gydymo taktiką.

Jei žmogus jaučia kokius nors simptomus, vaistininkas R. Blynas pabrėžia, kad į vaistinę jis pats neturėtų eiti ir dėl savo, ir dėl kitų sveikatos. Tad derėtų paprašyti, kad medikamentus nupirktų sveiki asmenys.

Pašnekovas pastebi, kad ne visi klientai prisipažįsta, kad vaistus perka sergančiam COVID-19, tačiau jei perka tokiems pacientams, jo žiniomis, tai daro pagal gydytojų rekomendacijas, priklausomai nuo asmens būklės.

„Jau pavasarį pastebėjome, kad į vaistinę nebeužsuka pacientai, kurie jaučia akivaizdžius peršalimo, gripo ar COVID-19 simptomus: absoliuti dauguma elgiasi atsakingai ir paprašo, kad vaistų nupirktų artimieji arba, dar geriau, asmenys, kurie kontakto su sergančiuoju neturėjo – kaimynai, draugai.

Specifinio gydymo nuo COVID-19 nėra, taikomas tik simptominis gydymas, tad jis labai priklauso nuo sergančiojo būklės“, – aiškina vaistininkas.

Jis sako, kad pajutus pirmuosius simptomus, pirmiausia reikėtų užsiregistruoti COVID-19 testui, o tik tada kreiptis į gydytojus, kurie galės pakonsultuoti, kaip elgtis toliau.

„Bet kuriuo atveju, jei testo atsakymas teigiamas ar neigiamas, patarčiau susisiekti su savo šeimos gydytoju dėl gydymo paskyrimo ir konsultacijos – galbūt jus kamuoja ne peršalimas, o gripas“, – pataria vaistininkas.

Jis taip pat pabrėžia, kad esant neaukštai temperatūrai, nereikėtų pradėto jos mažinti medikamentais – peršalimo metu dažniausiai laikosi neaukšta, 37-37,5 laipsnių Celsijaus temperatūra.

Termometras

„Pakilusi kūno temperatūra rodo, kad organizmas kovoja su užkratu, tad nereikėtų jam trukdyti. Visgi, per didelis karščiavimas alina organizmą, todėl temperatūrą vaistais reikėtų mažinti pasiekus 38-38,5 laipsnius Celsijaus“, – aiškina specialistas.

Susirgus COVID-19 infekcija, vaistininkas nepataria užsiimti savigyda, mat tam tikros priemonės būklę gali tik pabloginti. COVID-19 ir kitų ligų prevencijai jis rekomenduoja mitybą praturtinti vitaminu C, vitaminu D, omega-3, cinku.

„Apskritai, ypač šiuo metu, esant žiemai ir siaučiant virusams, gerai organizmo būklei palaikyti būtinas kokybiškas poilsis, geras ir pakankamai ilgas miegas, visavertė mityba, fizinis aktyvumas, streso valdymas“, – teigė vaistininkas R. Blynas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)