Angliavandenių šaltinis

Grikių istorija siekia archajiškus laikus, o kilo jie iš Himalajų kalnų. Slaviškuose kraštuose jie vadinti graikiškomis kruopomis, mat kadaise buvo parvežti iš Graikijos ir Bizantijos, o vėliau graikiškos kruopos šiuose kraštuose imtos vadinti tiesiog grikiais.

Šiandien šios kruopos yra bene pačios maistingiausios, lyginant su kitomis. Grikiai kitoms kruopoms nenusileidžia ir savo populiarumu.

Gydytojas dietologas Edvardas Grišinas patikina, kad grikiai – pagrindinis energijos variklis ir šaltinis, mat juose gausu sudėtinių angliavandenių. Šis maisto produktas buitiškai vadinamas gerąja angliavandenių alternatyva, kai siekiama gauti energijos. Svarbu paminėti, kad juose gausu ir kitų maistinių medžiagų, tad šis produktas itin naudingas mūsų organizmams.

„Augalinės kilmės maisto produktus valgantiems žmonėms grikiai yra puikus baltymų šaltinis, mat čia jų gausu. Tad jei mums reikia baltymų, grikiai – puikus pasirinkimas“, – pabrėžia E. Grišinas.

Grikiai

Grikiuose taip pat gausu įvairių mikroelementų, kurie reikalingi įvairioms organizmo funkcijoms palaikyti. Pavyzdžiui, juose gausu mangano, kuris ne tik atsakingas už medžiagų apykaitą, bet ir yra labai svarbus antioksidantų veiklai užtikrinti.

„Grikiuose yra ir daug širdies sveikatai palaikyti reikalingo vario, jo labai trūksta, kalbant apie Vakarų šalių mitybą. Be to, grikiai turi geležies, juose gausu B grupės vitaminų, tad šis produktas – anemijos prevencija; anemija labai dažnai gali pasireikšti ypač tiems, kurie mažiau valgo gyvūninės kilmės maisto. Ir dar – nervų sistemai ir raumeninio audinio veiklai naudingas grikiuose esantis magnis“, – aiškina gydytojas dietologas.

Grikiuose gausu skaidulų, jos naudingos kardiovaskulinei sistemai, virškinamajam traktui, padeda kontroliuoti cholesterolio koncentraciją – gerina jo pasisavinimą ir šalinimą.

„Jei grikiai yra visavertės mitybos dalis, gali pagerinti kraujotaką, cholesterolio koncentraciją, sumažinę blogojo cholesterolio kiekį. Šios kruopos taip pat gali padėti virškinamajam traktui, gali apsaugoti nuo vidurių užkietėjimo, apsivalgymo, padidinti sotumo jausmą, tad jos – puiki nutukimo prevencija“, – sako mitybos specialistas.

Kaip juos vartoti?

100 gramų sausų grikių sudaro maždaug 343 kcal, iš kurių, kaip minėta, daugiausia angliavandenių – net 71,5 g, baltymų – 13,25 g, riebalų – 3,4 g, skaidulų – 10 gramų.

Gydytojas dietologas E. Grišinas pabrėžia: kiekvieną maisto produktą reikėtų vartoti tinkamai, kad iš jo būtų gaunama didžiausia nauda. Štai, pavyzdžiui, grikius patartina vartoti kuo mažiau apdorotus, pakanka nakčiai užmerkti vandeniu, kad išbrinktų ir būtų tinkami valgyti.

Tačiau jeigu nusprendėme grikius išvirti arba jei pamiršome užmerkti ir neturime laiko laukti, kol išbrinks, gydytojas dietologas pataria, kaip reikėtų tinkamai juos paruošti.

„Svarbiausia, kaip ir kalbant apie visas daržoves, grikių nepervirti ir nepadaryti visiškos košės, reikia palikti nors šiek tiek traškesio“, – aiškina jis ir teigia, kad taip bus išsaugotos vertingos maistinės medžiagos.

Pašnekovas pabrėžia, kad grikiai tikrai nekenksmingi, o jų vartojimas nėra ribojamas ar matuojamas normomis. Tačiau jis aiškina, kad kaip ir kiekvienas maisto produktas, taip ir šis turėtų būti vartojamas apgalvotai.

Edvardas Grišinas

„Jeigu mes grikius sumaišysime, pavyzdžiui, su keptais grybais, apsunkinsime virškinamąjį traktą. Tačiau tikriausiai ne grikiai apsunkins, o grybai su svogūnais. Patys grikiai čia nebus kalti ir tikrai juos galima derinti su įvairiausiu maistu; svarbiausia, kaip kiekvienas žmogus reaguoja į tam tikrą maistinę medžiagą. Vieniems grikiai skanu, kitiems – ne, vieniems jie apsunkina virškinimą, o kitiems – ne.

Galime išvesti prielaidas, kad daugiau sočiųjų riebalų turintis keptas maistas, kuriam paruošti buvo naudotas sviestas, majonezas, riebi mėsa, tikrai gali apsunkinti virškinimą“, – sako jis.

Taigi su tokiu maistu grikių geriau nevalgyti.

Be to, pabrėžia jis, žmonės, dėl per didelio kiekio suvartotų skaidulų kenčiantys nuo pilvo pūtimo ar diskomforto virškinamajame trakte, turėtų riboti grikių vartojimą.

„Grikiai su savo skaidulų kiekiu tikrai nepakenks net tiems žmonėms, kurie turi minėtų problemų, tik reikėtų privengti didesnio kiekio, bet tai jau labai individualus dalykas. Taigi negalėčiau išskirti nė vienos žmonių grupės, kurie negalėtų suvalgyti nors vienos porcijos grikių per dieną“, – ramina gydytojas.

Grikių dieta – nauda ar žala?

Daugeliui veikiausiai teko girdėti, kad, siekiant išvalyti organizmą ar numesti svorio, neretai imamasi kraštutinumų ir pradedama laikytis įvairiausių detoksikacinių dietų. Viena populiariausių – grikių dieta. Jau išsiaiškinome, kad grikiai yra tikrai naudingas ir sveikatai nekenksmingas produktas, tačiau gydytojas dietologas E. Grišinas sako, kad detoksikacinių grikių dietų reikėtų vengti.

„Žmogus gali misti vien tik grikiais, jis gaus daug energijos, bet negaus visų reikalingų maistinių medžiagų, kurių mūsų organizmas reikalauja. Jeigu kalbėsime apie trumpalaikį šios dietos poveikį, ji nėra žalinga, bet nelogiška ir neracionali“, – teigia pašnekovas.

Pasak jo, žmogus, valgydamas tik grikius, jaučiasi gerai, nes atsisako sunkiai virškinamo maisto, palengvina virškinamojo trakto darbą ir dėl to nejaučia apsunkimo. Visgi, pabrėžia gydytojas, tokiu atveju žmogus negauna viso spektro reikalingų maistinių medžiagų, o ilgainiui, laikantis tokio valgymo režimo, gali pasireikšti mikroelementų stygius, tad gali imti trūkti energijos, slinkti plaukai, nusilpti imunitetas ar pasireikšti kitokių sveikatos sutrikimų.

Grikiai

Itin gajus mitas, kad grikiai padeda iš organizmo išvalyti toksinus. Gydytojas dietologas atskuba su paaiškinimu: „Maistas iš organizmo toksinų nevalo.“ Organizmas juos prasivalo pats, o kiek jam energijos prireiks tai padaryti, priklauso nuo to, kokį maistą valgysime.

„Kuo daugiau vartosime perdirbto maisto, kuo daugiau jis turės sunkiai virškinamų riebalų ar kitų maistinių medžiagų, tuo sunkiau mūsų organizmas su tuo kovos. Galbūt vienų organizmas tai padarys per pusę dienos, kitų – per dieną. Klausimas, koks yra mūsų valgymo stilius ir kokį gyvenimo būdą propaguojame.

Jeigu žmogaus gyvenimo būdas sėdimas, jis vartoja alkoholį, neatsisako rūkymo, jokia detoksikacinė dieta nepadės. Jei žmogus tris ar keturias dienas, ar net savaitę valgys vien grikius, tai jam nepakenks, jeigu, žinoma, kalbame apie sveiką žmogų.

Tačiau kyla klausimas – koks to tikslas? Ką žmogus darys po dietos? Vėl valgys kaip anksčiau? Tada grikių dieta netenka prasmės. Žmogus pats save nori apgauti, nematydamas tikros tiesos ir tikro sprendimo būdo“, – teigė gydytojas dietologas E. Grišinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)