Piene esančios bioaktyvios medžiagos šylant suyra

I. Trečiokienė sako, moksliškai pagrįstų tyrimų nėra, kad karštas pienas su medumi turėtų gydomąjį poveikį: „Tai nėra gydomoji priemonė, o vienas iš liaudies medicinos gydymo būdų. Tikrai yra šiuolaikiškesnių gydymo metodų“.

Tyrimai rodo, kad šviežias karvės pienas dėl jame esančių veikliųjų medžiagų kaip laktoferinas, pieno riebalų globulės membranoje esančios bioaktyvios medžiagos, priešpenio imunoglobilinai gali palengvinti kvėpavimo takų infekcijas.

Taip pat tyrimai rodo, kad vaikams pirmaisiais gyvenimo metais vartojantiems šviežią karvės pieną rečiau pasireiškia atopinis dermatitas ir astma. Tačiau, pasak mokslo darbuotojos, to negalima pasakyti apie termiškai apdorotą, virš 85-ių laipsnių pašildytą pieną, nes piene esančios bioaktyvios medžiagos yra jautrios temperatūrai ir dėl šildymo poveikio suyra.

Per daug pieno gali pakenkti kvėpavimui

„Taip pat internete galima rasti ir rekomendacijų vegetarams pakeisti karvės pieną augaliniu pienu, tačiau jokių įrodymų dėl tokio pieno poveikio peršalimo simptomams kol kas nėra“, - sako I. Trečiokienė.

Pasak jos, yra literatūros šaltinių, kuriuose teigiama, kad pernelyg didelis ir ilgas pieno vartojimas yra susijęs su padidėjusia kvėpavimo takų gleivių gamyba, todėl kvėpavimo funkcija gali blogėti. Tačiau toks ryšys iki galo nėra moksliškai paaiškintas ir jį patvirtinančių įrodymų yra per mažai.

Kaitinamas medus netenka savo gerųjų savybių

Kitas recepto komponentas - medus - kaupia veikliųjų medžiagų, kurios pasižymi priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis.

„Medus yra tinkama priemonė esant peršalimo ligoms ir yra veiksmingas esant kosuliui, tik reikia atkreipti dėmesį, kad medaus savybės žymiai keičiasi medų šildant aukštesnėje nei 60-tiems laipsnių temperatūroje, - atkreipė dėmesį I. Trečiokienė, - Kuo labiau šildomas medus, tuo mažiau veikliųjų medžiagų jame lieka. Taip pat reiktų atkreipti dėmesį, kad medus nerekomenduojamas vaikams iki 1 metų amžiaus, diabetikams ir asmenims, turintiems padidėjusį skrandžio rūgštingumą“.

Yra efektyvesnių metodų

„Žymiai efektyviau, naudingiau ir maistingiau būtų gerti šviežią (termiškai neapdorotą) karvės pieną, bent vieną stiklinę per dieną, - sako I. Trečiokienė, - Jei tik galima vartoti medų, jį reiktų čiulpti po 1-2 šaukštelius per dieną. O skysčių poreikį patenkinti vandeniu arba šiltais (37-40 laipsnių temp.) vaistažolių arbatų gėrimais“, - teigė I. Trečiokienė.

O jeigu, vis dėlto nusprendėte gerti karštą pieną su medumi, anot vaistininkės, jis neturi būti karštesnis nei 50-60 laipsnių. Išgėrus pernelyg daug tokio gėrimo gali atsirasti viduriavimas, skrandžio skausmas ir pan. Taip pat jo negalima gerti, jei žmogus alergiškas pieno ar medaus komponentams, diabetikams, vaikams iki 1 metų amžiaus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)