Kas yra imbieras?

Žydintis Atogrąžų augalas, kilęs iš Pietryčių Azijos, šiandien dažniausiai vežamas iš Indijos, Jamaikos, Fidžio, Indonezijos, Australijos. Imbieras priskiriamas Zingiberaceae šeimai, todėl yra artimas ciberžolės giminaitis.

Imbieras užauga iki maždaug trijų pėdų aukščio ir išaugina žalsvai violetinius žiedus. Imbiero šaknis arba šakniastiebis yra ta dalis, kuri naudojama kaip prieskonis ar gydymo priemonė. Priklausomai nuo veislės, šaknies vidus gali būti geltonas, raudonas arba baltas. Jis surenkamas ištraukus iš dirvožemio visą augalą, pašalinant lapus ir išvalius šaknis.

Imbierą galima valgyti šviežią, džiovintą, naudoti jį kaip prieskonį, iš jo gaminamas aliejus ir ekstraktai, tinktūros, kapsulės ir sirupai. Šaknyje yra apie 2 procentai eterinio aliejaus, kuris kosmetikos pramonėje naudojamas kaip muilų ir grožio produktų aromatas.

Iš ko susideda imbieras?

Imbiere yra daug įvairių vitaminų ir mineralų. 1 šaukštas šviežio imbiero turi: 4,8 kalorijas, 1,07 g angliavandenių, 12 g maistinių skaidulų, 11 g baltymų, 0,5 g riebalų, 1 g cukraus. Šviežiame imbiere yra vitamino B3 ir B6, geležies, kalio, vitamino C, magnio, fosforo, cinko, folato, riboflavino, niacino.
„Imbiere yra daugiau nei 400 cheminių junginių, kurie turi stiprių antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių, kurios gali padėti organizmui įvairiais būdais“, - sako vaistininkė.

Stabdo šleikštulį ir pykinimą

Imbieras gali pagerinti virškinimo simptomus, padėdamas skrandžiui greičiau ištuštėti. Tyrimas parodė, kad suvartojus 1,2 g imbiero prieš valgį, virškinimo procesas paspartėja virškinimo sutrikimų turintiems žmonėms.

Imbieras daugelio šalių liaudies medicinoje siūlomas kaip priemonė palengvinti rytinį pykinimą nėštumo metu, tačiau jo nerekomenduojama vartoti paskutinį nėštumo trimestrą. Imbieras taip pat gali padėti sumažinti pykinimą ir vėmimą žmonėms, kuriems atliekama chemoterapija, keliaujantiems.

Peršalimo ligų simptomai

Šviežios imbiero sultys – puikus pasirinkimas nuo peršalimo ligų. Šaknis turi šildantį poveikį, kuris, kaip manoma, padeda esant peršalimo simptomams. Geriant imbierinį gėrimą galima sušilti, padėti kūnui prakaituoti, atsikratyti infekcijų.

Be daugybės kitų privalumų, imbieras gali padėti išvengti ar sušvelninti virusinių infekcijų simptomus. Imbiero junginiai gingerolis ir šogaolis mažina karščiavimą, raumenų skausmą, slopina kosulį.

Įtraukite imbierą į savo maisto racioną

Yra labai daug įvairių būdų mėgautis imbieru - nuo imbierinės arbatos gurkšnojimo, meduolių iki jo įtraukimo į pagrindinius patiekalus. Galite jį naudoti gardindami tiek saldų, tiek pikantišką maistą. Imbieras puikiai dera su įvairiomis jūros gėrybėmis, apelsinais, melionais, kiauliena, vištiena, moliūgais, rabarbarais, obuoliais ir kt. Imbierą naudokite ruošdami mėsos ir žuvies marinatą, gamindami Azijos patiekalus, sriubas, saldžiųjų bulvių ir morkų patiekalus, desertus, kokteilius ir panašiai. Ruošdami imbierinę arbatą, įlašinkite kelis citrinos sulčių lašelius ir įdėkite šiek tiek cukraus.
Gaminant tradiciškus japoniškus žalios žuvies patiekalus, imbieras yra nepamainomas priedas ne vien dėl skoninių savybių, bet ir dėl žuvyje galimai esančius parazitus naikinančio poveikio.

Pašnekovė pataria, kad sveikiau rinktis šviežią šaknį, o ne džiovintą, miltelių pavidalo formą. Tokiu būdu gausite daugiau gingerolio. Šaknis turi būti lygi ir tvirta, ji neturi būti susitraukusi, susiraukšlėjusi. Šviežią imbierą laikykite hermetiškai uždarytame inde šaldytuve ar šaldiklyje. Prieš vartodami, daržovių skustuku ar peiliu nulupkite odos sluoksnį, tada tarkuokite ar supjaustykite jį bet kokiu jums norimu būdu.

Jei negalite gauti šviežio imbiero, miltelių pavidalo prieskonis veiks kaip pakaitalas. Tokiu atveju skonis ir kvapas skirsis, todėl norėsite jo naudoti mažiau. Maždaug ¼ šaukštelis miltelių imbiero yra lygus 1 arbatiniam šaukšteliui šviežio imbiero. Imbiero milteliai dažniausiai naudojami kepant.
Imbieras

Vartokite saikingai

Vaistininkė sako, kad vienu kartu patariama suvartoti nuo 250 mg iki 1 gramo džiovinto imbiero. Jeigu imbiero šaknis šviežia – ne daugiau kaip 4 gramus suaugusiems, o vaikams nuo 2 iki 6 metų - 2 gramus. Besilaukiančioms moterims rytiniam pykinimui mažinti galima vartoti tik iki 1 gramo šviežios imbiero šaknies per dieną.

Tyrimais nustatyta, kad jeigu imbieras naudojamas retai ir mažomis dozėmis, nepageidaujami poveikiai reti. Jeigu imbieras naudojamas ilgesnį laikotarpį kasdien arba daugiau nei po 5 g, jau gali pasireikšti tokie nepageidaujami poveikiai, kaip: pilvo skausmai, pūtimas, dujų kaupimasis, sutrikęs virškinimas, odos bėrimai, jaučiamas rėmuo, burnos gleivinės sudirgimas, sutrikęs kraujo krešumas, labai žemas kraujo spaudimas, viduriavimas, pykinimas.

Kam reiktų atsisakyti imbiero

Vaistininkė I. Trečiokienė pataria, kad atsisakyti imbiero reikėtų tiems, kurie serga tulžies akmenlige, trombocitopenija (kraujo krešumo sutrikimas). Imbiero taip pat nerekomenduojama vartoti, jeigu ruošiamasi operacijai. Po operacijos taip pat bent dvi savaites negalima vartoti šviežio imbiero, gerti imbierinės arbatos.

Imbieras sąveikauja su žolelėmis ir kitais augalais, kurie gali mažinti kraujo krešumą. Imbierą vartojant kartu su česnaku, gvazdikėliais, ciberžole ar ženšeniu, dvigubai padidėja kraujavimo rizika.

Imbieras netinkamai reaguoja su kai kuriais vaistais, pavyzdžiui, aspirinu, antikoaguliantais, barbitūratais, beta adrenoblokatoriais, insulino preparatais, taip pat su vaistais, skirtais trombocitopenijai ar diabetui gydyti.

Imbieras gali sąveikauti ir su daugeliu kitų vaistų, tokių kaip antacidai, vaistai, neutralizuojantys skrandžio sulčių rūgštingumą, nes imbieras veikia priešingai – stimuliuoja skrandžio rūgšties gamybą.
Imbieras taip pat gali paveikti vaistų nuo širdies, antihistamininių, antialerginių vaistų, vaistų, skirtų vėžiui gydyti poveikį.

Jeigu pajutote šalutinį imbiero poveikį ar nesate tikri dėl galimos sąveikos su vartojamais vaistais, dėl tolimesnio imbiero vartojimo būtinai pasitarkite su savo gydytoju ar vaistininku.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)