Kas yra vitaminas C ir kaip jis veikia?

Vitaminas C, kitaip dar žinomas askorbo rūgšties pavadinimu, yra vandenyje tirpstanti medžiaga, kuri užtikrina ne vieną svarbią mūsų organizmo funkciją. Šis vitaminas yra reikalingas kaip pagalbininkas hidroksilacijos procesuose, įvairių organizme esančių medžiagų sintezei bei, taip pat, yra laikomas stipriu antioksidantu.

Antioksiduojanti vitamino C funkcija apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų žalos. Laisvieji radikalai yra nestabilios molekulės, kurios atsiranda dėl oro taršos, ultravioletinių spindulių ir kitų, organizmui kenksmingų, medžiagų. Tokios molekulės greitai reaguoja su sveikomis mūsų organizmo ląstelėmis ir, norėdamos stabilizuotis, atima iš jų reikiamą elektroną. Tuo metu antioksidantai veikia priešingai nei laisvieji radikalai: aktyvina imunitetą, stiprina ląsteles, palaiko jų gyvybingumą ir nukenksmina nestabilias molekules.

Negano to, vitaminas C yra labai svarbus ir kolageno, baltymo, kuris padeda žaizdoms gyti, gamybai, o taip pat gerina geležies absorbciją bei yra ypač reikšmingas, siekiant palaikyti tinkamą mūsų organizmo imuninę sistemą.

Kas nutinka, kai organizme trūksta vitamino C?

Kai trūksta vitamino C, gali atsirasti tokie simptomai kaip nuovargis, silpnumas, dantenų kraujavimas, kaulų ir sąnarių skausmai, negyjančios žaizdos bei sumažėjęs organizmo atsparumas infekcijoms, virusams, kas ypač aktualu tampa šaltuoju metų sezonu.

Ilgainiui, organizmui jaučiant šios medžiagos trūkumą, gali išsivystyti skorbutas – liga, kuri pasireiškia odos ragėjimo sutrikimais ir besiplečiančiu kraujavimu odoje, raumenyse, vidaus organuose. Taip pat nepakankamai vitamino C kiekis gali turėti tiesioginės reikšmės su anemija, depresija, vyrų nevaisingumu.

Dažnai pasikartojantis peršalimas, gripas ar kitos sezoninės ligos taip pat gali signalizuoti, kad dėl vitamino C trūkumo silpnėja organizmo imuninė sistema, tampame neatsparūs ligoms, virusiniams susirgimams.

Kaip gauti vitamino C?

Priklausomai nuo žmogaus lyties ir amžiaus, reikalinga vitamino C dienos norma yra skirtinga. Pavyzdžiui, daugiausiai šios medžiagos reikia besilaukiančioms ir žindančioms moterims (apie 100 mg), vyrams (90 mg). Vaikams iki 1 m. tereikia apie 30 mg per dieną, o nuo 10 metų amžiaus – vidutiniškai 60 mg.

Kaip žinome, kadangi pats žmogaus organizmas vitamino C negamina, pagrindinis jo šaltinis yra maisto produktai. Gausiausiai vitaminu C pasižymi vaisiai, uogos ir daržovės. Iš vaisių didelį kiekį šio vitamino savo sudėtyje turi citrinos, apelsinai, greipfrutai, kiviai. Juoduosiuose serbentuose, braškėse, šeivamedžio ir šaltalankio uogose taip pat galima rasti daug vitamino C, o daržovėse jo taipogi netrūksta: brokoliai, špinatai, paprikos, bulvės.

Kiek maisto produktas savyje turi vitamino C, priklauso nuo jo apdorojimo būdo. Pavyzdžiui, garuose gamintas maistas išsaugo daugiau vitamino C, nei jį verdant ar kepant, todėl, paprastai kalbant, kuo maistas yra žalesnis ir šviežesnis, tuo daugiau šios reikalingos medžiagos jis turi.

Herba-Imuno

Visgi, nors nemažai žmonių pakankamą vitamino C kiekį gauna su maistu, tačiau tam tikros jų grupės susiduria su šios medžiagos trūkumu. Dėl jau minėtų laisvųjų radikalų poveikio, taip pat sergant tam tikromis vėžio formomis arba inkstų nepakankamu ligomis, vitamino C normos, gaunamos per maistą, gali neužtekti. Taip pat vitamino C kiekis mūsų organizme krenta šaltuoju metų sezonu, nes natūraliai maisto racione sumažėja šviežių vaisių, daržovių bei uogų vartojimas, kurį keičia riebesnio ir sotesnio maisto valgymas. Tad, būtent žiemą, mūsų imunitetas tampa labiausiai pažeidžiamas.

Didelius natūralaus vitamino C kiekius turi ir rausvažiedės ežiuolės, ciberžolės, Pietų Afrikos pelargonijos, šeivamedžio, bruknių ar šaltalankių uogos. Šie natūralūs augalai leidžia palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą ir apsaugo ląsteles nuo oksidacinės pažaidus.

Užsakymo nr.: PT_85876089