Izraelio kompanija „Future Meat“ atidarė pirmąją mėsos kūrimo laboratoriją. Joje bus auginama mėsa. Ne gaminama iš kokių nors augalinės kilmės produktų, o auginama iš ląstelių. Mokslininkai jau kurį laiką žino, kaip iš ląstelių laboratorijose užauginti audinius. Tai sukels proveržį medicinoje, bet kartu gali padėti mums užsiauginti maisto.

„Future Meat“ gamykla iš pradžių augins vištieną, kiaulieną ir ėrieną, vėliau produktų sąraše turėtų atsirasti ir jautiena. Per dieną ketinama užauginti 500 kg mėsos. Skaičiuojama, kad tiek pakanka maždaug 3000 vidutinio dydžio mėsainių. Tik kam mums reikalinga laboratorijoje užauginta mėsa?

Dirbtinė mėsa (Asociatyvi nuotr.)

Na, toks mėsos auginimo būdas į aplinką išskiria net 80 % mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Be to, tam reikia net 99 % mažiau žemės (laboratorijoje auginamai mėsai nereikia javų laukų ir pievų) ir 96 % mažiau geriamo vandens. Be to, laboratorijoje mėsą galima užauginti net 20 kartų greičiau nei fermose. Tai reiškia, kad žmonės turės daugiau maisto ir jis bus ne toks brangus.

Tiesa, kaina dar yra neišspręstas klausimas. Vasarį „Future Meat“ skelbė, kad laboratorijoje užauginta vištienos krūtinėle kainuoja mažiau nei 10 dolerių. Kainą mokslininkams pavyko sumažinti net tūkstantį kartų, bet ji vis tiek yra žymiai didesnė nei natūralios mėsos. Bet kuriuo atveju, kaštai krenta ir jau visai greitai laboratorijoje užauginta mėsa kainuos ne ką daugiau nei užauginta fermoje.