Raimondas Čironis

– Kokią vištienos dalį geriausia kepti grilyje?

Grilyje galima iškepti bet kurią vištienos dalį, skirsis tik paruošimo laikas. File kepsnelius ir iešmelius (su smulkesniais file ar šlaunelių mėsos gabaliukais) reiktų kepti iki 10 min., sparnelius, šlauneles ar blauzdeles galima gaminti nuo 20 min. iki 45 min., priklausomai nuo to, ką mes norime gauti galutiniame variante: traškius kepsnelius ar nuo kauliuko „krentančią“ mėsytę. Geriausia dalis kepti grilyje yra ta, kurią vištienos dalį pats mėgstate labiausiai.

Maisto technologas atskleidė, ką būtina žinoti kepantiems vištieną

– Kokius prieskonius geriausia naudoti vištienai?

– Vištiena – universali mėsa, jai tinka įvairūs ingredientai, tad čia jau priklauso nuo kiekvieno skonio, o galbūt nuo to, ką po ranka turite namuose. Faktas vienas – kad ir ką bepasirinksite, šios mėsos nesugadinsite. Vištiena pati iš savęs turi gerą ir malonų aromatą, kurį su prieskonių pagalba galime paryškinti.

Norite klasikos? Naudokite česnaką, maltus juoduosius pipirus, Rytų - Azijos pliūpsnio – puikiai tiks karis, kuminas, imbieras, aitrioji paprika, Šiaurietiško dvelksmo – miško uogos (spanguolės, kadagys), čiobreliai, kvapieji pipirai, medus, Viduržemio gaivos – rozmarinas, bazilikas, raudonėlis, alyvuoges, pomidorai, Pietų Amerikos karščio – čili, jalapeno pipiriukai, uoginė paprika, kalendra, petražolės.

Maisto technologas atskleidė, ką būtina žinoti kepantiems vištieną

– Kokie produktai tinkamiausi vištienos marinatui? Ir iš ko reiktų pasigaminti patį skaniausią šio sezono marinatą?

– Kaip ir paminėta aukščiau, vištiena yra universali mėsa, kuriai tinka patys įvairiausi prieskoniai ir marinavimo būdai. Priklauso nuo to, kokių skonių asmeniškai ieškote ir kas patinka. Su šia mėsa galima drąsiai eksperimentuoti.

Šio sezono „bomba“ – trumų marinatas. Šiek tiek maltų juodųjų pipirų, česnakų miltelių, prieskoninių žolelių (petražolės, mairūnas) ir alyvuogių marinatas pagardintas trumais.

– Dažniausios klaidos, kurias žmonės daro marinuodami ir kepdami vištieną?

– Marinuojant svarbiausiai nepadauginti prieskonių – jie reikalingi vištienos skonio paryškinimui, o ne jį užgožti. Taip pat reikia pasirinkti ir tinkamą kepimo būdą, atsižvelgiant į kepamos mėsos dalį: tiesioginė kaitra tinka file kepsniams, iešmeliams-vėrinukams, kur mėsa yra supjaustyta smulkiau ir be vištienos odelės (nes ji greičiau apskrus negu mėsa iškeps). Nepatartina ant tiesioginės kaitros kepti vištieną, marinuotą su majonezu ar jo pagrindu pagamintame marinate. O svarbiausia po kepimo reikia duoti mėsai šiek tiek „pailsėti“ tam, kad temperatūra vienodai pasiskirstytų po visą mėsos kepsnelį.

Maisto technologas atskleidė, ką būtina žinoti kepantiems vištieną

– Kaip žinoti, kada mėsa jau yra iškepusi?

– Ar mėsa yra iškepusi, paprasčiausiai galima pasitikrinti specialaus termometro pagalba. Įsmeigus termometrą į mėsą, vidinė temperatūra turi būti ne mažiau kaip 75 C. Prie tokios temperatūros žūsta visos bakterijos ir tokią mėsą yra saugu vartoti.

Maisto technologas atskleidė, ką būtina žinoti kepantiems vištieną
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)