„Jeigu užpilama vandens ar alaus ant mėsos, ji tiesiog pakankamai greitai išsausėja. Štai belgai alų maiste naudoja daugiausia troškinimui ir marinavimui. Alų galima derinti prie grilio patiekalų, tačiau paties alaus pilti ant kepančios mėsos nereikėtų“, – tikino J. Lingys.

Jonas Lingys

Pasak specialisto, alaus naudojimas maisto gamyboje yra žinomas daugeliui gastronomijos specialistų.

„Su alumi galima pagaminti įvairaus maisto – tos patirties galima pasisemti iš belgų. Bene populiariausias alaus naudojimas maisto gamyboje yra maisto troškinimui, kuomet išgaruoja alkoholis ir išlieka alaus skonio intensyvumas, sausosios medžiagos ir lieka visas tas alaus tirštumas pačiame maiste“, – sakė J. Lingys.

Anot J. Lingio, pavyzdžiui, Belgijoje yra įsišaknijusi alaus maiste vartojimo tradicija, o tai parodo įdomus pastebėjimas, kad užėję į bet kurį Briuselio restoraną ten gausite alaus, bet ne vyno kortą.

Resursų švaistymas

Pasidomėjus J. Lingio, kodėl jo manymu žmonės ant šašlykų mėsos šlaksto alų, teigė, kad labiausiai tikėtinas ne skonio pagerinimo tikslas. „Tikriausiai žmonės nori pilti alų ant ugnies, kad prigesintų kaitrą ir kad per greitai neapskrustų ir nesudegtų mėsa“, – sakė alaus someljė. Vis tik tokie veiksmai tėra tik alaus resursų švaistymas.

Tiesa, ne viskas taip jau ir blogai, jei pašlakstėte alaus ant mėsos, kol ši kepa. „Aš pats taip nedarau, bet jei jau pašlakstėte, tai bent jau galima pasimėgauti maloniu salyklo kvapu, kuomet grilinama mėsa“, – šyptelėjo J. Lingys.

Vis tik geriausia, kad visas mėsos kepimo griliuje ir buvimo lauke procesas teiktų džiaugsmą. „Ko gero reikėtų galvoti apie tai, ko norime – malonaus proceso ar galutinio tikslo. Jeigu ir to, ir to, tai mes turėtume elgtis atsargiai – alų naudoti pagal pirminę paskirtį, džiaugtis nuostabiu oru ir valgyti tinkamai paruoštą maistą“, – teigė J. Lingys.

Tačiau alaus someljė neteisia grilintojų, kurie neatsispiria pagundai pilti alų ant mėsos ir tame įžvelgė pozityvą.

„Jei norisi smagaus proceso – visada galima rokenrolinti ir pilti alų ant mėsos ir, ko gero, ji bus vis tiek skani, nes tai buvo linksmas procesas“, – pridūrė alaus someljė.

Šašlykai

Kokį alų naudoti maisto ruošimui?

J. Lingys papasakojo ir apie maisto gamybos su alumi derinimo subtilybes. „Marinuojant mėsą ar ją troškinant su alumi atsiskleidžia kitoks mėsos skonis. Pavyzdžiui, jei į marinatą pilsite tamsesnės spalvos alų, kuris turi daug karamelinio deginto salyklo, jis ir suteiks maistui karamelinius, šokoladinius skrudintus motyvus.

Jeigu naudojate lengvesnį alų, tuomet jis maistui suteiks daugiau kartumo. Tad rekomenduoju maisto ruošimui naudoti tamsesnį alų, kuris turi daugiau karamelinio deginto salyklo arba net labai tamsų ir intensyvų alų“, – patarimais dalijosi J. Lingys.

O štai kvietiniai ir kiti rūgštesni alūs tinka gaminant padažus salotoms. „Tokį alų galima pilti vietoje acto ir jis puikiai tiks“, – sakė specialistas.

J. Lingys apibendrino, jog lengvą ir šviesų alų tinka derinti su maistu, o maisto ruošimui – tamsų, intensyvų, karamelinį, prieskoningą alų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)