Pradžiai susipažinkime su Gruzijos virtuve:

  • Gruzijos virtuvė daug kulinarinių tradicijų perėmė iš turkų ir iraniečių.
  • Gruziniška virtuvė neįsivaizduojama be įvairių padažų, kurie gaminami iš kaukazinių slyvaičių, granatų, raugerškių tyrių, trintų riešutų.
  • Gruzinai vartoja daug riešutų: deda jų į sriubą, mėsos patiekalus, iš jų gamina gruziniškus saldumynus – čiurčelas (su vynuogių sultimis, cukrumi ar medumi).

Gruzdintas viščiukas tabaka

2 porcijos

Reikės:

  • 1 viščiuko (apie 1 kg svorio)
  • 100 g sviesto
  • 50 ml aliejaus
  • 100 ml baltojo vyno (arba 1 nedidelės citrinos sulčių)
  • 4 česnako skiltelių
  • 1/3 šaukštelio maltos aitriosios paprikos
  • 8 sutraiškytų juodųjų pipirų žirnelių (arba ½ šaukštelio maltų juodųjų pipirų)
  • 1 šaukštelio su kaupu druskos
  • petražolių patiekti

Viščiuką nuplauti ir nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Dėti viščiuką krūtinėle į viršų ir perpjauti išilgai per vidurį. Išskleisti viščiuką drugelio forma. Nupjauti šalia uodegos esančias riebalines liaukas, nes jos suteiks nemalonų poskonį. Viščiuką uždengti maistine plėvele ir išmušti plokščiąja virtuvinio muštuko dalimi taip, kad gautume plokščią skerdenėlę (reikės sulaužyti kojų ir sparnų sąnarius).
Paruoštą viščiuką pasūdyti iš abiejų pusių (1 kg – 1 su kaupu šaukštelis druskos). Apšlakstyti aliejumi (po 1 šaukštą iš abiejų pusių) bei vynu (arba citrinos sultimis). Uždengti ir dėti į šaldytuvą 2-3 valandoms (jei neturite tiek laiko, palaikyti apie 30 minučių kambario temperatūroje). Česnako skilteles smulkiai supjaustyti, sudėti į dubenėlį, supilti aitriosios paprikos miltelius, pipirus ir 50 ml aliejaus. Viską išmaišyti ir palikti, kol pradėsite kepti.
Paimti didelę keptuvę (joje turi tilpti viščiukas), įkaitinti ir dėti 100 g sviesto (taip kepama tradiciškai, bet galite naudoti ir aliejų). Kai sviestas išsilydys ir įkais, dėti viščiuką ant keptuvės odele žemyn.

Jei kaitra per didelė – viščiukas sudegs, jei per maža – nebus traškios plutelės.

Būtinai reikia gerai prispausti viščiuką prie keptuvės; tam galima naudoti specialią keptuvę arba tiesiog puodą vandens (jo skersmuo turi būti kiek mažesnis nei keptuvės). Sumažinti kaitrą iki vidutinės arba truputį didesnės nei vidutinė ir kepti prispaustą viščiuką apie 30 minučių. Jei kaitra per didelė – viščiukas sudegs, jei per maža – nebus traškios plutelės.

Po 30 minučių nuimti svorį ir atsargiai, nepažeidžiant plutelės, apversti viščiuką. Vėl uždengti svoriu ir kepti 20 minučių (keptuvėje jau bus išsiskyrusių riebalų). Po 20 minučių nuimti svorį, o viščiuko paviršių (tą pusę, kuri su oda) aptepti paruoštu česnakų ir pipirų marinatu (naudoti pusę marinato). Vėl apversti viščiuką, uždėti svorį ir kepti dar 2-3 minutes.

Nuėmus svorį, likusiu marinatu ištepti viščiuko vidų, apversti, vėl prispausti ir kepti 2-3 minutes. Baigti kepti ir nuimti svorį. Viščiuką odele į viršų padėti į lėkštę, apšlakstyti keptuvėje likusiu padažu ir apibarstyti smulkintomis petražolėmis.

Skanaus!

Gruzdintas viščiukas tabaka

Daugiau Gruzijos ir kitų šalių receptų rasite knygoje „Pasaulio šalių virtuvė“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)