Majonezas majonezui nelygus

Anot mitybos specialistės, dietistės Vaidos Kurpienės, reikėtų atskirti dvi sąvokas – viena yra naminis majonezas, kuriame nėra nieko blogo. Jis gaminamas iš vertingo aliejaus, kiaušinio trynio, citrinos sulčių ir garstyčių. Visi šie produktai yra vertingi. „Bet namie pagamintas majonezas šaldytuve išsilaiko vos kelias dienas ir retas kuris su juo marinuoja mėsą. Nesu girdėjusi, kad kas taip elgtųsi, bet jei renkasi šį variantą – jis galimas liesai mėsai. Tik naminis majonezas yra daug intensyvesnio skonio“, – sakė specialistė.

Jei žiūrėsime pramoniniu būdu pagamintą majonezą, jo sudėtis, anot Vaidos, visai kitokia. „Majonezo pramoninei gamybai yra naudojami maistiniai augaliniai rafinuoti ir dezodoruoti aliejai, o tai su sveika mityba neturi nieko bendro. Dar naudojami vištų kiaušinių tryniai, kas yra vertinga, bet jei tai milteliai - tai jau apdorotas produktas. Taip pat vengtini produktai – spirito actas ir cukrus. Druska, citrinos rūgštis, pieno milteliai – pastarieji nieko blogo organizmui nedaro, kai vartojami leistinais kiekiais. Bet paskui eina visa eilė priedų: saldikliai, dažikliai, aromatai, skonio stiprikliai, emulsikliai, tą sąrašą galima tęsti ir tęsti, konservantai, stabilizatoriai, tirštikliai. Įspūdinga puokštė, tiesa?“, – šypsojosi dietistė.

Anot jos, nedidelis kiekis majonezo, nėra labai blogai, bet dažniausiai žmonės jo padaugina. „ Jei valgant kiaušinį žmogui labai norisi ir užtenka šaukštelio ir tai nėra labai didelis blogis, nors naudos irgi nėra. Jei marinuojame mėsą, dedama to majonezo negailint. Mėsa prisisotina visų tų priedų ir prastų riebalų. Todėl jei žmogus paima vertingą mėsą ir ant jos užpila dubenėlį nevertingo majonezo, sugadina gerą daiktą. Sveikatos požiūriu nematau prasmės jo naudoti marinavimui, nes suminkštinti mėsą galima ir kitais būdais“, – teigė V. Kurpienė.

Majonezas

Ragina reabilituoti

Grilio meistrė Halina Bovševič yra kiek kitokios nuomonės. „Aš manau, kad majonezą reikia reabilituoti. Jis duoda mėsai ir skonio, ir minkštumo. Be abejo, trūkumas yra tas, kad šis produktas yra labai riebus. Todėl juo nerekomenduoju marinuoti riebios mėsos. Bet jei marinuosime kokią vištienos krūtinėlę, kalakutų krūtinėlę, kur nėra papildomų riebalų, nematau nieko baisaus. Be to, jei majonezas yra natūralus, duos gero skonio“, – teigė meistrė.

Halina Bovševič

Dar vienas majonezo privalumas, anot H. Bovševič, mėsos minkštinimas. „Be abejo, nereikia padauginti. Kilogramui mėsos užtenka dviejų su kaupu šaukštų majonezo ir nereikia pilti jokio papildomo aliejaus. Dar vienas dalykas – mėsa sugeria tiek riebalų, kiek jai reikia, o perteklių visada galima nuvalyti servetėle. Net daržoves galima su majonezu marinuoti“, – sakė specialistė.

Tiems, kas vis tik nenori naudoti majonezo, ji siūlo alternatyvą – aioli padažą. „Jis pagamintas iš alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių ir garstyčių. Savo konsistencija primena majonezą, bet nėra toks riebus. Puikiai tinka mėsos marinavimui“, – teigė ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)