„Jerk“ yra toks mėsos ruošimo būdas, kai pagrindinis ingredientas – dažniausiai vištiena, bet gali būti ir jautiena, kiauliena, ožkiena, šerniena, jūros gėrybės arba daržovės – apvoliojamas prieskoniuose ir lėtai kepamas virš ugnies arba ant grotelių. Laužas paprastai kuriamas iš žaliojo pimento medžio, uždėto virš degančių anglių – kylanys dūmai ir suteikia šiam patiekalui išskirtinį skonį ir kvapą.

Šis patiekalas kildinamas iš Karibų taino genties – manoma, kad ji pirmoji sukūrė šį receptą, o vėliau perdavė jį Afrikos vergams, kurie savo ruožtu jį pritaikė savo poreikiams ir ėmė gaminti „jerk“ vištieną. Taip pat yra versijų, kad istoriškai Jerk vištiena buvo kepama žemėje išraustose duobėse, apdengus lapais. Šiomis dienomis Jamaikoje tam naudojamos metalinės statinės.

Istorijos byloja, kad XVII a. iš nelaisvės pabėgę ir slapstytis priversti vergai pamėgo šį maisto ruošimo būdą, nes aštrus marinatas leisdavo ilgiau išlaikyti mėsą nesugedusią, o kepimas „po žeme“ dūmais neišduodavo jų slapstymosi vietų.

Manoma, kad žodis „jerk“ kilęs iš ispaniško žodžio „charqui“, kuris reiškia „džiovintos mėsos juostelės“, panašią reikšmę šiuolaikinėje anglų kalboje turi žodis „jerky“.

Ingredientai:

- Aštrus raudonasis pipiras - 1 vnt.
- Česnakas - 2 skiltelės
- Imbieras, trintas - 1 valg. š.
- Laiškiniai svogūnai - 2 galvutės
- Čiobreliai, smulkinti - 1 valg. š.
- Gvazdikai - 1 valg. š.
- Muskato riešutai - 3/4 arb. š.
- Cinamonas - 3/4 arb. š.
- Kvapieji pipirai - 1 arb. š.
- Rudasis cukrus - 1 valg. š.
- Alyvuogių aliejus - 1 valg. š.
- Actas - 2 valg. š.
- Sojų padažas - 2 valg. š.
- Tamsus romas - 1 valg. š.
- Pusė apelsino (žievelei ir sultims)
- Žalioji citrina (žievelei ir sultims) - 1 vnt.

Gaminimo eiga:

1. Nutarkuokite nuo žaliosios citrinos ir apelsino žievelę, išspauskite sultis.

2. Visus ingredientus sudėkite į vieną indą ir sumaišykite.

3. Šis padažas puikiai tinka marinuoti krevetes, mėsą ir paukštieną.

4. Priklausomai nuo gabalėlių dydžio ir kiekio varijuokite marinavimo laiką. Kuo daugiau mėsos, tuo ilgiau reikėtų marinuoti. Krevetes reikėtų marinuoti mažiausiai 20-30 min, mėsą ir paukštieną - mažiausiai 1 val. tačiau geriausia produktus palikti marinuotis per naktį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)