„Tie, kas yra vyresni, tikrai prisimena, kad anksčiau valgyklose buvo naudojamos aliuminio šakutės, aliuminiai puodai. Dabar visa tai yra draudžiama, nes aliuminis, patekęs į maistą, gali pakenkti žmogaus sveikatai. Folija gaminama iš aliuminio, bet maistinę foliją privaloma padengti tam tikru sluoksniu, kuris neleidžia aliuminiui patekti į maistą. Bet kyla daug diskusijų, kas atsitinka, kai mes tą foliją suglamžome arba ji įplyšta. Bet jei kepsime maistą tik padėję ant folijos, neturėtų nieko blogo nutikti. Kitas variantas, galima foliją keisti kepimo popieriumi. Jei vengsime atviros liepsnos, jam nieko nenutiks“, – teigė specialistė.

Paklausta, kurį variantą renkasi pati – kepti folijoje ar ne, Vaida sakė, niekada nesakanti „niekada“. „Nesakau, kad jos reikia visiškai atsisakyti, bet rekomenduočiau neglamžyti neplėšyti, nenaudoti pakartotinai. Jei atsargiai įvyniosime žuvį ar sūrį, nieko neturėtų nutikti“, – sakė pašnekovė. Ji pridūrė, kad reiktų atkreipti dėmesį ir maistui naudoti tik maistinę foliją.

Kaip rodo tyrimai, žmogaus organizmas gali susidoroti su nedideliu kiekiu aliuminio. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nustatė, kad saugu yra kasdien suvartoti apie 40 mg vienam žmogaus kūno svorio kilogramui per parą. Taigi asmeniui, kuris sveria 60 kg leistinas kiekis būtų apie 2400 mg.

Dietistė V. Kurpienė atkreipia dėmesį, kad aliuminio nedideli kiekiai yra ir maiste. Natūraliuose produktuose gali būti tik pėdsakai, tačiau vos didesni leistini kiekiai būna perdirbtame maiste ir maisto prieduose. Pavyzdžiui, dažniau vartojamuose natrio aliuminio fosfate ir natrio aliuminio sulfate. Jie naudojami ruošiant vartojimui savaime kylančius miltus ir sūrių gamybai.

Mokslininkai tiria, kokią grėsmę žmonių sveikatai gali kelti sąlytis su aliuminiu. Pavyzdžiui, didelė aliuminio koncentracija buvo aptikta Alzheimerio liga sergančių pacientų smegenų audinyje. Kiti tyrimai parodė, kad didelių aliuminio kiekių įsisavinimas gali sukelti kaulų ligas ar inkstų sutrikimus. Jis taip pat sumažina žmogaus smegenų ląstelių augimo tempą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)