Ingredientai:

– kiaulienos sprandinė;
– paprasti balti svogūnai;
– kanapių prieskoniai;
– mėlynieji svogūnai (serviravimui);
– pita
– dar galima naudoti granatą arba granatų sirupą.

Vylius Blauzdavičius

1kg mėsos reikia 1kg svogūnų, ir iš pradžių bus labai daug darbo su svogūnais, nes jie sudaro gaminimo bazę.

Reikia susipjaustyti 1kg svogūnų, gerai juos išmasažuoti ir dėti į 1kg smulkiai supjaustytos mėsos. Pasak Vyliaus, svogūnus galima pjaustyti bet kaip. Šefas rekomenduoja mėsą svogūnuose palaikyti bent 5-6 val. arba per naktį, blogiau nebus, tik svarbu žinoti, kad svogūnai turi savybę rūgti, todėl svarbu neperlaikyti.

„Sakoma, kad svogūnai būna aitrūs tada, kai neva peilis neaštrus, nesąmonė!“, – pjaustydamas svogūnus ir braukdamas ašarą sako šefas.

Mėsos paruošimas

Pasak V. Blauzdavičiaus, pjaustymas priklauso nuo to, ko norima iš mėsos. Reikėtų sau atsakyti, ar norisi kepti ilgai žemesnėje temperatūroje, ar bus didelė kaitra ir pan. – nuo to priklausys dideli ar maži gabaliukai bus.

„Kadangi mes kepsime ant medinių iešmukų ir jie gali sudegti, prieš tai juos būtina pamirkyti vandenyje. Aš pjaustysiu nedideliais gabaliukais, kad greičiau išsimarinuotų ir iškeptų“, – paaiškina šefas.

„Aš asmeniškai nelabai mėgstu riebių gabaliukų, todėl atidedu juos į šoną, tačiau čia kiekvieno pasirinkimo laisvė“, – pjaustydamas mėsą komentuoja jis.

Į indą su svogūnais dedama mėsa ir tuomet stipriai išmasažuojami svogūnai. „Kai masažuosite svogūnus, pajusite, kad iš jų išsiskiria aliejus, rankos darosi riebios – tai žinokite, toks tikslas ir yra: išspausti kuo daugiau to aliejaus. Tik pačios mėsos netrinkite, kad nepasidarytų faršas“, – pataria V. Blauzdavičius.

Išmasažavus svogūnus, juose reikia palikti mėsą, nededama nei druska, nei pipirai. Pasimarinavus šašlykui, mėsą reikia atskirti nuo svogūnų, kadangi jie linkę degti. Tuomet šefas siūlo mėsą gardinti kanapių prieskoniais, į kurių sudėtį jau įeina druska bei pipirai.

„Kanapė yra labai seniai naudojamas prieskonis, kurį mėgo mūsų proseneliai ir probobutės. Jis buvo užmirštas. Iš esmės, ką jis daro – tai sustiprina kiaulės ir vištos skonį“, – savo pasirinkimą paaiškina vikingas.

Veriant mėsą ant iešmelių, šefas rekomenduoja tarp gabalėlių palikti tarpelius: „Girdėjau iš babyčių, kad reikia suglausti, kad mėsa nedžiūtų, bet aš tokios problemos niekada nepatiriu“.

Kepimas

Kepsninė įkaitinama tik iki 150 laipsnių, kad kepdama mėsa neišsausėtų nuo per didelės kaitros.

Medinius iešmelius, ant kurių veriama mėsa, prieš tai reikia mirkyti bent 30 min.

Suvėrus mėsą, iešmeliai dedami į kepsninę. Kepama apie 20-30 minučių. Norint paskrudinti mėsą, į kepimo pabaigą galima pakeisti kepimo principą ir kepti ant tiesioginės kaitros.

Pradėjęs kepti, šefas naudojo taip vadinamą keramikos karščio deflektorių, kuris veikia kaip skydas nuo tiesioginės kaitros. Jis dedamas tarp grotelių ir anglių.

Paprastoje šašlykinėje kepantiems V. Blauzdavičius pataria dėti mėsą vienoje šašlykinės pusėje, o anglis – kitoje, arba mėsą – per vidurį, o anglis – šonuose. Tokiu būdu nebūtų tiesioginės kaitros, mėsa nesudegtų ir neišdžiūtų, tačiau kaitros užtektų šašlykui iškepti.

Serviravimas: plonai supjaustomi mėlynieji svogūnai, į lėkštę dedama pita, šašlykų iešmeliai, ant jų užpilamas granatų sirupas arba pabarstoma granatų sėklų, pabarstoma plonai supjaustytais raudonaisiais svogūnais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)