Pasak G. Bovševič, svarbiausia, kad pasirinkta mėsa būtų šviežia, arba tinkamai brandinta (jautiena).

„Riebesnė mėsa kepimui ant atviroje kepsninėje esančių grotelių nelabai tinka. Kepimo metu varvantys riebalai svyla ir taip mėsoje susidaro sveikatai kenksmingi kancerogenai. Riebesni gabaliukai labiau tinka uždaroms barbekiu kepsninėms, kuriose mėsa apdorojama dūmais bei karščiu, o riebalai tirpsta palaipsniui ir dažniausiai sulaša į specialiai tam naudojamus folijos indus“, – paaiškina profesionali šefė ir priduria, kad riebalai mėsai suteikia skonį, todėl riebesni gabalėliai yra skanesni. Norėdami pagardinti liesą mėsą (vištieną ar kalakutieną), patepkite ją šlakeliu lydyto sviesto.

Halina Bovševič

Virtuvės šefės teigimu, barbekiu yra pranašesnis už kepimą ant grilio, nes dūmais ir karščiu apdorota mėsa būna aromatingesnė, puresnė, o priklausomai nuo pasirinktų malkų, įgauna ir papildomų skonių.

„Kepsninėse keptos mėsos patarčiau nuo grotelių nedėti tiesiai į lėkštes. Geriausia ją suvynioti į foliją arba įdėti į indą su dangčiu, kad truputį „pailsėtų“. Taip mėsa bus sultingesnė“, – pataria G. Bovševič.

Barbekiu šefė pastebi, kad svarbu ne tik kokia mėsa parinkote, bet ir tai, kiek laiko ją kepate: „Lengvesnis maistas (žuvis, vištiena, daržovės) greičiau pasisavina dūmo aromatą ir iškepa greičiau, o kiaulienai, jautienai ar žvėrienai reikia daugiau laiko. Tad apsišarvuokite kantrybe ir neskubėkite. Kitaip sugadinsite kokybiškus maisto produktus. Jei esate nekantrus, rinkitės jūros gėrybės – jos iškepa ganėtinai greitai.“

Grilyje kepti kiaulienos šonkauliukai sausame Kanzaso marinate ir glajuje

Reikės:

2 kg kiaulienos šonkauliukų

„Kansas City Style Rub“ sausam marinatui reikės:

10 v. š. cukraus
3 v. š. saldžių paprikų miltelių
4 v. š. stambios druskos
1 v. š. stambiai maltų pipirų
pusė v. š. česnako miltelių
1 v. š. čili miltelių
1 arbatinis šaukštelis kajano pipirų

Kanzaso barbekiu glajui reikės:

0,5 l. tamsaus sojų padažo

100 g. Vorčesterio padažo

1 česnako

300 g. medaus

1 litro klasikinio kečupo

2 šaukštų Kanzaso prieskonių mišinio

Maltos džiovintos kalendros

Džiovinto baziliko

Gaminimas:

Įtrinkite mėsą prieskonių mišiniu ir marinuokite apie valandą. Dėkite kepti į grilį, lėtai kepkite vartydami apie 20–30 min. 120 laipsnių temperatūroje. Tada pradėkite iš abiejų pusių tepti glajų ir vėl kepkite apie 30–60 min., vis patepdami glajumi. Iškepusius šonkauliukus gausiai patepkite glajumi ir dekite į folijos indą arba susukame į foliją „pailsėti“.