Bendras laikas – didžiausia dovana vaikui

„Family Lab Academy“ įkūrėja, edukologė, švietimo vadybos konsultantė, lektorė Jovita Starkutė sako, kad bendras laikas su šeimos nariais svarbus ne tik artėjant šventėms, tačiau būtent metų pabaigoje dažniau susimąstome apie gyvenimo prioritetus ir ateities svajones.

„Kokybiško bei turiningo laiko kūrimas drauge su šeimos nariais duoda išties daug – taip rodomas asmeninis dėmesys, perduodamos vertybės, kalbamasi apie kiekvienam svarbius dalykus. Tik leidžiant laiką drauge kuriamas stiprus, saugus ir atviras ryšys“, – teigia pašnekovė.

Specialistė pabrėžia, kad moksliniai tyrimai rodo, jog tėvų domėjimasis vaiko veiklomis bei jų pačių įsitraukimas į jas padidina atžalos pasitikėjimą savimi, savivertę ir norą didžiuotis pačiu savimi. Tėvų įsitraukimas į bendras veiklas ne tik stiprina tarpusavio ryšį, bet ir padeda formuotis pasitikėjimui savo jėgomis.

Jovita Starkutė

„Klausiate, kaip tai susiję? Veiklose mes matome, kas vaikui nesiseka, kaip jis dėl to jaučiasi. Taip galime jį padrąsinti ir paskatinti, nuraminti, pasidalinti sava patirtimi. Todėl bendros veiklos svarbios ir dėl emocinių dalykų“, – įsitikinusi ji.

Edukologė pataria prieš šventes mažiau koncentruotis į dovanas, o labiau akcentuoti laiką su artimiausiais žmonėmis. Anot jos, verta pamąstyti apie dovanų kūrimą patiems. Vaikai, kurdami dovanas patys užsiims kūrybine veikla, o tuo pačiu bus mokomi vertinti gaminimo procesą, laiką, skirtą dovanai pagaminti.

Tėvai – pavyzdys vaikams

Bendra veikla su šeimos nariais stiprina tarpusavio ryšį ir suteikia daug teigiamų emocijų. Tuo įsitikinusi „Family Lab Academy“ Klaipėdos vadovė ir mokytoja, edukologė, švietimo specialistė, lektorė Indrė Neimantė. Anot jos, bendros veiklos su šeimos nariais metu visi atsipalaiduoja, pasimiršta dienos rūpesčiai, galima mėgautis akimirkomis čia ir dabar. Edukologė pataria nešvaistyti tamsių vakarų veltui – juk jie natūraliai kviečia leisti laiką jaukiai namuose, kartu ruoštis šventėms kepant sausainius, kuriant meninius darbus bei žaidžiant stalo žaidimus.

„Kuomet tėvai su vaikais drauge užsiima įvairiomis veiklomis, pastarieji ilgesnį laiką sukoncentruoja dėmesį, panyra į veiklas ir jaučiasi mylimi bei saugūs. Todėl natūraliai bendros veiklos dažnu atveju yra įdomesnės, mat suteikia daug teigiamų emocijų“, – sako pašnekovė.

Specialistė ragina pagalvoti apie tai, kad dažnas iš mūsų, kalbėdamas su draugais ir artimaisiais pabrėžia, kad savaitė prabėgo labai greitai, pirmadienį akimirksniu pakeitė penktadienis. Darbų gausa ir lėkimas dažnai tampa to priežastimi, tačiau Advento laikotarpis – puikus laikas sustoti ir mažiau skubėti, daugiau laiko skirti poilsiui, sau ir savo šeimai.

 Indrė Neimantė

„Tai – ramybės, jaukių pokalbių bei laukimo laikas. Kodėl tai taip svarbu? Mes esame pavyzdys savo vaikams, jie natūraliai mus kopijuoja, tad verta pagalvoti apie tai, kaip leidžiate savo laisvą laiką po darbų, kiek laiko skiriate sau ir šeimai be pašalinių dirgiklių. Ramus švenčių laukimo laikotarpis yra ypatingai svarbus mūsų visų emocinei sveikatai“, – pabrėžia pašnekovė.

Įtraukiančios ir smagios veiklos

Knygos „Kaip auginti savarankiškus, kūrybingus vaikus“ bendraautorės J. Starkutė ir ir I. Neimantė sako, kad tam, jog drauge su kitais šeimos nariais leidžiamas laikas būtų prasmingas, nereikia jokio specialaus pasiruošimo. Tereikia atsipalaiduoti ir naudoti namuose ar kieme randamas priemones. Specialistės sako, kad įdomiausios veiklos – paprastos, tad neretai užtenka tik atsidaryti virtuvės stalčius ir ten galima rasti gausybę priemonių, kurias nesunku pritaikyti. Edukologės dalinasi idėjomis užsiėmimų, kurie patiks tiek mažiems, tiek dideliems.

PASIGAMINK LEDUS

Šiai veiklai reikės:

- indo;
- pakelio krakmolo;
- plaukų kondicionieriaus arba šampūno;
- dažų (jei neturite, naudokite burokėlių sultis, špinatų miltelius, ciberžolę, kakavą).

 Pasigamink ledus

Eiga:

Viską sumaišykite ir minkykite iki vientisos masės tol, kol nelips prie rankų. Iš pagamintos masės formuokite rutuliukus ir dėkite juos į ledų, keksiukų ar kitas namuose rastas formeles. Drauge su vaikais aptarkite, kuo kvepia šie neįprasti ledai, tačiau įspėkite, kad jais galima pavaišinti žaisliukus, tačiau lyžtelėti – nevalia!

KALĖDŲ KEPYKLĖLĖ

Šiai veiklai reikės:

- 1 st. miltų;
- 0,5 st. druskos;
- vandens;
- dažų (tinka burokėlių sultys, špinatų milteliai, ciberžolė, kakava).

Eiga:

Sumaišykite miltus su druska, o vandenį – su pasirinktos spalvos dažais. Tuomet pamažu pilkite spalvotą vandenį ant sauso mišinio ir tolygiai maišykite, vėliau minkykite. Taip palaipsniui pildami vandenį stebėkite, kol tešla taps lengvai minkoma, tolygi, bet nelimpanti prie rankų. Smagiausia veiklos dalis – išsitraukite kočėlą, sausainių, keksiukų formeles ir įvairias priemones papuošimui – pabarstukus, cinamono lazdeles. Laisva kūryba ir improvizacija kepyklėlėje – įdomiausia veiklos dalis.

ŠVENTINĖ SRIUBA

 Šventinė sriuba

Priemonės ir eiga:

Tam, kad paruoštumėte šią sriubą jums reikės keliauti į lauką ir prisirinkti įvairių gamtos gėrybių: eglių šakelių, šermukšnio uogų, lapų. Grįžus su gėrybėmis galima gaminti sriubą viską sudėjus į indą su vandeniu. Čiupkite samčius, šaukštus, puodus ir tyrinėkite, skaičiuokite įvardindami spalvas ir skaičius mokykitės sąvokų „pilnas“ ir „tuščias“. Vėliau atsitraukite ir leiskite vaikui kurti, pilstyti ir maišyti šventinę sriubą pačiam!

ŠVIEČIANTIS ŽIBINTAS

Šiai veiklai reikės:

- plastikinio kibirėlio su dangteliu (likusio nuo maisto produktų);
- įvairiausių blizgučių;
- dažų ir teptuko;
- LED girliandos su baterijomis.

 Family Lab nuotrauka

Eiga:

Kibirėlį su dangteliu nudažykite įvairiomis spalvomis, užbarstykite įvairiausių blizgučių ir leiskite visiškai išdžiūti. Vėliau įdėkite į vidų girliandą ir mėgaukitės svajodami įlindę į kokį nors jaukų tamsų kampelį namuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)