Nausėda: išgirdau gausybę komplimentų Lietuvai, jos žmonių darbštumui, gamtos grožiui

Praūžus svarbiausiam tokio formato renginiui Lietuvos istorijoje, liepos 13-ąją perpiet Lietuvos Prezidentas socialiniuose tinkluose dalinosi padėka lietuviams, kurioje pabrėžė per šias kelias dienas išgirdęs gausybę komplimentų ir Lietuvai, ir jos žmonėms:

„Šiomis dienomis iš NATO valstybių ir šalių partnerių lyderių išgirdau daugybę nuoširdžių komplimentų Lietuvai, jos žmonių darbštumui, gamtos grožiui, bet svarbiausia – kaip laikrodis veikusiam organizaciniam mechanizmui“, – dėkodamas rašė prezidentas.


G. Nausėda dėkojo visiems savanoriams, pareigūnams, kariškiams ir visiems, kurie užtikrino, kad viršūnių susitikimas vyktų sklandžiai, tiksliai ir saugiai.

„Tiems, kas visur lydėjote delegacijas ir padėjote spręsti iškylančius praktinius iššūkius. Tiems, kas pristatėte Lietuvos tradicijas ir kultūros pasiekimus. Tiems, kas dirbote galbūt mažiau matomus, bet ne mažiau svarbius darbus: svečius maitinote, vežiojote, jiems vertėte, ruošėte susitikimo erdves ar kitaip sudarėte geriausias įmanomas sąlygas dirbti. Dėkojame visoms tarnyboms ir institucijoms, kurios sutelkė jėgas, koordinavo veiksmus ir kartu siekė bendro tikslo. Taip pat dėkojame tiems, kas geranoriškai sutikote ir šiltai sveikinote NATO valstybių ir šalių partnerių delegacijas. Ir, žinoma, tiems, kas taip nuoširdžiai kėlėte Ukrainos vėliavas, linkėdami jai pergalės!“

Joe Bidenas gyrė lietuvių vienybę ir didžiavosi JAV draugyste su Lietuva

Gerų, palaikančių žodžių Lietuvai negailėjo ir vienas audringiausiai tautiečių sutiktų svečių – JAV prezidentas Joe Bidenas. „Lietuva, dėkoju už šiltą sutikimą“, – tokia buvo viena pirmųjų JAV vadovo žinučių socialiniuose tinkluose pasiekus Lietuvą. Vėliau JAV prezidentas pridūręs, jog smagu vėl sugrįžti į Vilnių.

„JAV visada stovės kartu su Lietuva, o mes įsipareigojame ginti kiekvieną NATO teritorijos centimetrą. Mūsų įsipareigojimas NATO sąjungininkų saugumui yra geležinis“, – pažadą davė Joe Bidenas.

Jungtinių Amerikos Valstijų Prezidentas Joe Bidenas

JAV prezidentas savo vakarinėje kalboje, į kurią susirinko minios lietuvių, negailėjo sentimentalių pasisakymų apie Lietuvą ir čia gyvenančių žmonių stulbinamą vieningumą:

„Labas, Lietuva. Taip gera grįžti į Vilnių. <...> Tai yra tikra galios ir laisvės transformacija. Ir vieningiems žmonėms negali būti to atsakyta. Tokiems vieningiems žmonėms, kaip Lietuva. Iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos mes matome, kad jus sieja ta jungtis, tas tarpusavio ryšys. Jūs iškovojote savo Nepriklausomybę ir kai ją norėjo iš jūsų atimti, jūs sovietams pasakėte „ne, to niekada nebus“.

Ir 1991 metų sausio 13 dieną, kai buvote puolami, jūs vieningai gynėte savo televizijos bokštą, jūs gynėte savo laisvę. Už laisvę paaukojote 14 didvyrių. Ir tai įrodė, kad niekas negali užgniaužti šios šalies laisvės liepsnos“, – sakė J. Bidenas.

„Šiandien liudijame istoriją, didžiuojamės galėdami Lietuvą vadinti savo drauge, savo sąjungininke“, – susirinkusiai miniai žodžius, neabejotinai įeisiančius į istoriją, ištarė J. Bidenas.

Zelenskis dėkojo nesustodamas: Lietuvai, Vilniui, šalies žmonėms

„Aš namie“,– frazė, ištarta Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio Vilniuje buvo nulydėta ovacijomis jūros lietuvių, kurie į Lukiškių aikštę dar kartą susirinko solidariai pareikšti savo palaikymo Ukrainai.

„Vilniau, aš taip noriu tave pasveikinti, ir noriu pasveikinti visus ir kiekvieną iš jūsų. Čia, Vilniuje, mes matome Europos progresą, čia žmonės žino, kas yra saugumas ir kaip jį pasiekti, ir žino, kad saugumas yra kartu su Ukraina“, – sakė Ukrainos prezidentas. V. Zelenskis dėkojo Lietuvai už palaikymą:

„Aš dėkingas tau, Vilniau, ir visiems Lietuvos miestams, miesteliams, kiekvienam, kuris palaiko Ukrainą, už tai, kad priglaudėt mūsų žmones, kurie pas jus, Lietuvoje, gelbstisi nuo karo veiksmų. Ačiū jums“, – kalbėjo jis.

Olena Zelenska, Volodymyras Zelenskis, Gitanas Nausėda, Diana Nausėdienė

Ukrainos prezidentas susirinkusiems lietuviams dėkojo už pagalbą karo niokojamos šalies gynybai ir už labai aiškią, drąsią poziciją, kad Ukraina būtų pakviesta į NATO: „Ukrainos vėliavos Lietuvos gatvėse įrodo, kad mes jau esame sąjungininkai ir Ukraina apgins savo bei jūsų laisvę“.

V. Zelenskis dėkojo ir Lietuvos politikams už betarpišką paramą ir solidarumą, o į G. Nausėdą kreipėsi nusimetęs oficialumus, kaip į draugą, vardu: „Aš noriu padėkoti tau, Gitanai, ir padėkoti jums visiems, nes visada visi mums padedat. Ačiū jums, mere, taip pat visiems jums, kurie susirinkote šiandien šioje aikštėje“.

Pasaulio žiniasklaidos atstovai pastebėjo daug: nuo oro balionų virš Vilniaus iki neblėstančio palaikymo Ukrainai

Liepos 10–12 dienomis įvairiose pasaulio žiniasklaidos priemonėse išleista apie 100 tūkst. straipsnių NATO viršūnių susitikimo tema. Daugiausia publikacijų fiksuota JAV, Turkijoje, Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje, Italijoje, Kanadoje ir kitose užsienio valstybėse, skelbta viename iš pranešimų žiniasklaidai. Į Lietuvos sostinę atvykę žurnalistai pristatė ne tik NATO viršūnių susitikime priimtus sprendimus, bet ir kalbėjo apie renginį organizuojantį Vilnių.

Vienas didžiausių Vokietijos laikraščių ir portalų „Sueddeutsche Zeitung“ savo straipsnyje daug dėmesio skyrė Vilniaus 700 metų jubiliejaus renginiams bei miesto istorijos detalėms: publikacijoje pasakojama apie Lietuvos sostinėje dar LDK laikais gyvenusių skirtingų tautybių diasporas, jų sugyvenimą su vietiniais gyventojais. Šiandien Vilnius vėl, kaip ir XIX amžiuje, yra tremtinių iš Baltarusijos prieglobsčio vieta. NATO viršūnių susitikimas gali sukelti bangas – tačiau tai tik turtingos miesto istorijos bangavimas, rašyta straipsnyje.

Tuo tarpu Vienas didžiausių Jungtinės Karalystės kelionių portalų „Travel Daily“ skyrė visą straipsnį apžvelgti Vilniaus miesto kultūrą ir inovacijas. Publikacijoje minima Vilniaus 700 metų jubiliejaus šventė, neblėstantis palaikymas Ukrainai karo akivaizdoje, planai įkurti vieną didžiausių Europoje technologijų miestelių. Publikacijoje daug dėmesio skiriama kultūrinėms detalėms: pasakojama apie oro balionų skrydžius virš sostinės, minimi Lietuvoje filmuoti filmai ir serialai, išsamiai aprašomas neseniai Vilniuje praūžęs Šaltibarščių festivalis.

Netilo ir socialiniai tinklai: anot pranešimo spaudai, daugiausia dėmesio susilaukė žurnalistų įspūdžiai apie Vilniaus palaikymą Ukrainai. Įvairių žiniasklaidos atstovų socialinio tinklo „Twitter“ įrašuose talpinamos fotografijos su Ukrainos vėliavomis Lietuvos sostinės gatvėse ar su Vilniaus viešojo transporto autobusais, ant kurių išklijuotos palaikymo žinutės. Taip pat fiksuotas ant Vilniaus miesto savivaldybės esantis užrašas „Putin Hague is waiting for you“ ir senamiesčio vaizdai.