Po daugiau nei vieną renginį – kiekvieną vasaros dieną

„Renginių gausa per tuos metus įpratino visos Lietuvos žmones pasitikrinti, kokie renginiai vyksta Klaipėdoje. Šviesų festivalis parodė, kad net vasarį viešbučiuose nebuvo laisvų vietų“, - pasakoja Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro vadovė Romena Savickienė.

Įgavusi pagreitį Klaipėda artimiausiomis vasaromis sustoti neketina. Panaršius internete, galima pamatyti, kad ir per visą šią vasarą uostamiestyje suplanuota daugiau nei 120 renginių – įvairių koncertų, festivalių, spektaklių, taip pat švenčių vaikams. Tai daugiau nei po vieną renginį kiekvieną vasaros dieną.

Dirbantieji su renginiais Klaipėdoje įsitikinę, kad turistai į šį miestą vasarą plūsta būtent dėl siūlomos kultūrinės programos. „Mus kaip turizmo centrą džiugina, kad jeigu anksčiau Klaipėdos šventės buvo Lietuvos žmonių šventės, tai dabar kasmet sulaukiame vis daugiau paklausimų iš užsienio. Taip pat turizmo centre apsilanko žmonės, kurie pabrėžia, kad atvažiavo į vieną ar kitą šventę konkrečiai“, - džiaugiasi R. Savickienė.

Apklausos rodo, kad ir patys klaipėdiečiai vis labiau patenkinti tuo, kokias atrakcijas jiems gali pasiūlyti miestas. Pavyzdžiui, prieš septynerius metus mažiau nei penktadalis klaipėdiečių buvo patenkinti uostamiesčio kultūriniu gyvenimu. Dabar laikai pasikeitė. Pernai beveik 70 proc. miesto gyventojų kultūriniai poreikiai buvo patenkinti.

Kultūros renginių Klaipėdoje koordinatorė Ūkana Kapačauskaitė mano, kad uostamiesčio išskirtinumas – bendruomenė: „Unikaliausias Klaipėdos renginių bruožas – stipri kultūrinė bendruomenė, kuri stengiasi nepraleisti nė vieno Klaipėdoje vykstančio renginio ar festivalio. Taip įvairūs renginiai įgauna išskirtinai didesnę kultūrinę ir bendruomeninę vertę“.

Klaipėdos pažibos – „Jūros šventė“ ir džiazo festivalis

Be abejo, jau ilgus metus Klaipėda neįsivaizduojama be dviejų didžiulių renginių –liepos 26-28 dienomis jubiliejinį 60-ąjį kartą vyksiančios „Jūros šventės“ bei birželio 7-9 dienomis muzikos ritmais kviesiančio Klaipėdos pilies džiazo festivalio, kuris rengiamas jau 25-erius metus. Tai – Klaipėdos tradicija.

Skaičiuojama, kad į „Jūros šventę“ gali susirinkti net apie pusę milijono žmonių. „Ši šventė yra, bus ir turi savo tradicijas. Dažnai minima, kad klaipėdiečiai pabėga iš Klaipėdos per „Jūros šventės“ savaitgalį. Tačiau paklauskite kiekvieno klaipėdiečio – bent vieną dieną šventėje praleidžia kiekvienas iš jų. Visi stengiasi daugiau ar mažiau joje sudalyvauti, sulaukia draugų, giminių. Mieste juntama jūrinė dvasia“, - tikina turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė.

Šio renginio organizatoriai sako kiekvienais metais besistengiantys, kad „Jūros šventė“ nustebintų, įneštų naujų spalvų. Be to, kiekvienais metais šis renginys turi misiją. „Tai didelis dvasinis kapitalas renginiui – skleisti ir populiarinti jūrinę kultūrą, stiprinti Lietuvos kaip jūrinės valstybės įvaizdį, mūsų žmonių jūrinę tapatybę. Jūra turi daug paslapčių ir didžiulę trauką“, - sako šventę organizuojančios viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ direktorius Romandas Žiubrys.

Klaipėda

Džiazo festivalis taip pat pritrauks minias žmonių, norėsiančių linguoti į taktą. Vienas svarbiausių vasaros renginių Klaipėdoje vis dar yra nemokamas – visa tai dėka rėmėjų ir savanorių. Ant scenos lipa ne tik Lietuvos, bet ir pasaulinio garso atlikėjai. „Džiazas yra ir Birštone, ir Kaune. Bet Klaipėda turi savas tradicijas. Visi koncertai nemokami, o juose koncertuoja įvairaus žanro džiazo žvaigždės“, - džiaugiasi R. Savickienė.

Teatro ir muzikos mėgėjų rojus

Tačiau ir be šių dviejų flagmanų – „Jūros šventės“ ir Klaipėdos džiazo festivalio – uostamiestis turi ką pasiūlyti miesto gyventojams ir atvykstantiems turistams. Renginių ekspertai vieningai išskiria trečius metus rengiama tarptautinį teatro festivalį „TheATRIUM“. Pats pavadinimas išvertus iš lotynų kalbos reiškia iš viršaus apšviečiamą patalpą, pagrindinę vietą susiburti namuose. To siekia ir organizatoriai – suburti ne tik žiūrovus, bet ir teatro profesionalus iš Lietuvos ir pasaulio. Gegužę visi norintieji jau galėjo gerėtis lietuviška programa, o birželio 2-16 dienomis laukia ir tarptautinė.

„Šis renginys išskirtinis tuo, kad į šią lietuviškojo teatro vitriną kviečiama ne tik Klaipėdos miesto publika, bet ir įvairūs užsienio festivalių organizatoriai, prodiuseriai bei kritikai“, - pasakoja renginių koordinatorė Ū. Kapačauskaitė.

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro vadovė pabrėžia ir dar vieną uostamiesčio išskirtinumą – karilionus. „Mūsų senajame pašte esantys karilionai kiekvieną savaitgalį džiugina žmones. Nežinau, ar kur nors kitur Lietuvoje kiekvieną savaitgalį groja karilionai, o jų pasiklausyti žmonės gali tiesiog gatvėje“, - sako R. Savickienė. Pirmasis karilionas Klaipėdos senojo pašto bokšte sumontuotas 1987-aisiais, po poros dešimtmečių jis pakeistas nauju, sveriančiu penkias tonas. Patys Klaipėdos karilioninkai sako, kad šis uostamiesčio instrumentas – pasaulinio lygio.

Nuo pat rugpjūčio pirmosios kultūros mėgėjų laukia dar viena dozė renginių – muzikinis rugpjūtis pajūryje. Renginiai šiuo laikotarpiu vyks ne tik Klaipėdoje, bet ir Palangoje, Nidoje, Juodkrantėje. Ši muzikos šventė kasmet pasižymi įvairove – šokių spektakliais, operomis ir simfonine muzika.

Uostamiestis pasiruošęs naujovėms

Renginių organizatoriai džiaugiasi, kad ant laurų Klaipėda nemiega. Nors kai kurios šventės per ilgus metus užsitarnavo tvirtas pozicijas ir vardą, vietos atsiranda ir naujiems renginiams. Kaip vieną iš tokių U. Kapačauskaitė mini rugpjūčio 2-4 dienomis vyksiantį „Klaipėda sound festival“.

„Tai naujas elektroninės muzikos festivalis, organizuojamas pietinėje Klaipėdos dalyje, Klaipėdos uosto teritorijoje. Tikiu, kad šis naujas muzikos festivalis - puiki nauja iniciatyva“, - tvirtina uostamiestyje su renginiais dirbanti moteris.

Ji sako esanti įsitikinusi, kad Klaipėda jau pribrendo naujovėms: „Klaipėda yra pribrendusi naujiems, alternatyvesniems renginiams. Praktika tik parodo, kad Klaipėdos žmonės nori atrasti ir susipažinti su eksperimentine muzika, kinu ar išvysti daugiau (dažnai nepatogių) performansų. Taip pat išskirčiau ir vietos pasirinkimą. Šiuo atveju, miestiečiams vis smalsiau apsilankyti ne tik jau matytose erdvėse, tokiose kaip teatro aikštė ar kruizinių laivų terminalas, bet atrasti uosto teritoriją ar išnaudoti pamirštas miesto erdves“.

Renginių organizatoriai pabrėžia, kad Klaipėda – ne tik vasarą nemiegantis miestas. Net ir ne sezono metu čia galima atvykti ir nustebti pamačius kiek ir kokių renginių yra įgyvendinama. Žinoma, vasaros sezono metu čia užplūsta didžiausios minios, todėl norintys apsilankyti pajūryje raginami iš anksto pasirūpinti ir nakvyne.

Užsakymo nr.: PT_81290279