Užimčiausias mėnuo – liepa

Pavasaris ir vasaros pradžia – būtent tas metas, kai nemaža dalis gyventojų ima intensyviai galvoti apie vietą, kurioje praleis atostogas. Užsienyje lietuvių pamėgtos populiariausios kryptys, tokios kaip Turkija ar Egiptas, jau seniai žinomos. Tačiau Lietuvos gyventojai meilę demonstruoja ir lietuviškam pajūriui. Statistika atskleidžia, kad lietuviai yra itin pamėgę ir vienintelį šalies uostamiestį – Klaipėdą. Pernai metais visa Klaipėdos apskritis sulaukė beveik 800 tūkst. turistų, kuriems buvo suteiktos apgyvendinimo paslaugos ir pagal šiuos skaičius nusileista tik Vilniaus apskričiai.

Nors kol kas prognozuoti, kokie skaičiai bus šiemet, dar sunku, tačiau remiantis praėjusių metų tendencijomis, drąsiai galima teigti, kad Klaipėda išliks tarp mėgstamiausių turistų destinacijų. Net dešimt butų Klaipėdos centre nuomojanti Rasa pasakoja, kad būna mėnesių, kai nė dienos butai nebūna laisvi, todėl norinčius atvykti į Klaipėda, nakvyne ragina pasirūpinti kaip įmanoma anksčiau: „Pernai birželio mėnesį butų užimtumas buvo apie 60 proc., liepą – šimtaprocentinis, o rugpjūtį - apie 85 procentus. Aišku, daug kas priklauso nuo oro. Jeigu jis puikus, turistų srautai keičiasi šimtu procentų.“

Klaipėda

Emigrantai į artimųjų namus nesiveržia

Poilsiaujančius Klaipėdoje galima išskirti į kelias populiariausias grupes – atostogautojai iš užsienio (pernai daugiausiai turistų atvyko iš Vokietijos), poilsiaujančios šeimos, jaunimas ir atostogauti į Lietuvą grįžtantys emigrantai. Pastebima, kad pastarųjų įpročiai keičiasi. Emigrantai nebenori per atostogas gyventi pas artimuosius, todėl aktyviai ieško apgyvendinimo paslaugas teikiančių žmonių ar įstaigų.

„Emigrantai parsidavę butus Lietuvoje, nebeturi, kur grįžti. Jų yra labai daug, jie neturi, kur apsistoti, o nenorėdami užgulti savo tėvų pečių, butus nuomojasi centre. Dažniausiai poilsiauja apie savaitę ar dvi“, - pasakoja butus nuomojanti Rasa.

Mielai emigrantai apsistoja ir viešbučiuose. „Amberton“ viešbučio direktorė Aistė Matjošaitytė sako, kad būtent emigrantai kompensuoja vasarą sumažėjančių verslo klientų srautus. „Praktika važiuoti pas namiškius ir apkrauti juos, nyksta. Matome, kad atvykusieji aplankyti giminių, apsistoja viešbutyje“, - tvirtina viešbučio direktorė.

Populiari Klaipėda ir tarp šeimų su vaikais, ir tarp jaunimo. O visų poilsiautojų norai – skirtingi. „Tie kurie su šeimomis atvyksta dėl rekreacinių priežasčių, aplankyti delfinariumo, pajūrio, mėgsta ramesnį poilsį. Pavyzdžiui, vakarais nueiti į baiseiną, boulingą pažaisti ir šeimyniškai pasibūti. Jaunimas daugiausiai renkasi vienviečius ar dviviečius kambarius. Kadangi mes turime vienintelį Lietuvoje atvirą „sky terasos“ restoraną, kur atsiveria įspūdingi visos Klaipėdos vaizdai, jaunimui svarbu ir tai“, - pasakoja A.Matjošaitytė.

Klaipėda

Apie skirtingus atostogautojų įpročius antrina ir kito Klaipėdos viešbučio, „Euterpė“, direktorė Gintarė Drungilaitė. „Vyresni svečiai pageidauja ramybės, paslaugaus ir draugiško personalo, geros viešbučio lokacijos, skanių pusryčių. O, pavyzdžiui, verslo klientai pageidauja erdvių kambarių, puikiai veikiančio bevielio interneto, konferencijų salės nuomos ir panašiai“, - atskleidžia moteris.

Nakvynės kaina – nuo keliasdešimties iki poros šimtų eurų

Be abejo, itin aktualu poilsiautojams ne tik tai, kokios paslaugos jiems bus suteiktos, bet ir kiek teks atseikėti už nakvynę. Tradiciškai, sezono metu kainos gerokai šokteli. Žinoma, kiek reikės sumokėti viešbutyje už apgyvendinimą, priklauso ir nuo to, kokio tipo kambarys bus užsisakomas. Paprasčiausi standartiniai kambariai dviem žmonėms gali kainuoti keliasdešimt eurų, o štai prezidentiniai apartamentai – ir porą šimtų eurų už naktį.

Klaipėda

Būstus Klaipėdoje nuomojanti Rasa pasakoja, kad nuomos kaina priklauso nuo to, kur butas yra. Miegamajame rajone už vieną naktį gali tekti sumokėti apie 25-30 eurų, o miesto centre kaina smarkiai šokteli – net ir iki 80 eurų. „Senamiestyje yra visai kitos kainos. Gyvenantiems miegamuosiuose rajonuose dar tektų iki centro važiuoti. Kiekvienas žiūri patogumą, bet kainos skiriasi dvigubai. Iš tikrųjų buto nuomos kaina priklauso nuo daug kriterijų“, - sako nuomotoja.

Ji mano, kad atostogos nuomojamame bute, o ne viešbutyje – kokybiškesnės. „Labai patogu, kad yra virtuvė, lyginimo lenta. Gali pasigaminti valgyti, išsilyginti drabužius. Jautiesi kaip namuose, gali net gimtadienį atšvęsti. O jei atvykstama su mažais vaikais, dar patogiau – galima pristatyti lovytę. Viešbutyje už papildomą paslaugą turi susimokėti“, - tvirtina Rasa.

Visgi, viešbučiai turi kaip atremti šiuos argumentus. G. Drungilaitė vardija privalumus: „Viešbutyje – daug didesnis komfortas, o paslaugas gali gauti „iš vienų rankų“, saugumas užtikrinamas. Kambariai tvarkomi kiekvieną dieną, nereikia sukti galvos, kur pusryčiauti. Galima naudotis restorano paslaugomis, konferencijų salėmis. Iškilus bet kokiems klausimams, viešbučio registratūra dirba kiaurą parą“, - sako viešbučio vadovė.

Klaipėda

Kuo Klaipėda pranašesnė už Palangą?

Ir nors lietuviškoji Baltijos jūros dalis apsupta puikiai žinomų kurortų, tokių kaip Palanga ar Nida, tiek butų nuomotojai, tiek viešbučiai tvirtina, kad geriausias pasirinkimas yra Klaipėda.

„Lokacijos prasme Klaipėda yra labai patraukli. Nidą ir Palangą galima aplankyti dienos bėgyje, pasidžiaugti tų miestų teikiamais malonumais. Klaipėdoje viskas pasiekiama nedidelių spinduliu. Ir nors uostamiestis vasaros sezono metu yra pilnas, bet nesijaučia, kad yra spūstys ar kvėpavimas į nugaras. Klaipėdos svečiai pasiskirsto po visą miestą ir nėra taip, kaip išėjus į Basanavičiaus gatvę Palangoje, stumdaisi pečiais vienas į kitą“, - dėsto A. Matjošaitytė.

Vardinamos vietos, kur atostogautojai Klaipėdoje gali apsilankyti – tai ir delfinariumas, ir dinozaurų parkas, ir zoologijos sodas. Be to, uostamiestyje apstu renginių.

Klaipėda

„Norint pramogų, reikia orientuotis į didesnį miestą. Klaipėdoje renginių daug, vasarą miestas atsigauna. Pavyzdžiui, Palangoje renginiai tik baruose, jeigu kas nors koncertuoja. Klaipėdoje pramogų daugiau“, - tvirtina butų nuomuotoja Rasa.

Kaip pasirūpinti turistais Klaipėda turi – apgyvendinimo paslaugas teikia bent pusšimtis įstaigų. Tarp jų viešbučiai, svečių namai ar net bendrabučiai. Net kelis šimtus nuomojamų būstų galima rasti ir „Airbnb“ platformoje, taip pat ir lietuviškuose skelbimų puslapiuose. Be to, nereikia pamiršti, kad uostamiestis pernai už 2017 metus atsiėmė vadinamąjį „Turizmo Oskarą“. Klaipėda buvo pripažinta sėkmingiausia Lietuvos turizmo traukos vietove. Neabejotina, kad šiemet miestas dės visas pastangas dar kartą nuskinti laurus šioje kategorijoje, o turistams suteikti pačias geriausias atostogas.

Užsakymo nr.: PT_81254587