Likti neplanavo, o dabar Klaipėdą vadina savo namais

Ukrainietė Oleksandra Demkovych į Klaipėdą atvyko 2014 m. studijuoti tarptautiniame LCC universitete. Pernai baigusi anglų kalbos ir literatūros bakalauro studijas, liko dirbti universitete žiniasklaidos koordinatore. O. Demkovych neslepia besidžiaugianti čia įgytu išsilavinimu, kuris, merginos teigimu, atveria plačias profesines galimybes.

„Pasirinkau ne pačią Klaipėdą, o studijas tarptautiniame LCC universitete, kuris įsikūręs Klaipėdoje. Sprendimas studijuoti čia atrodė kaip logiškas žingsnis baigus vidurinę mokyklą. Savo gimtajame mieste, Ternopilyje, išgirdau apie Klaipėdoje esantį universitetą ir nusprendžiau pabandyti išlaikyti stojamuosius egzaminus – man pavyko“, – apie savo pasirinkimą pasakoja ukrainietė.

Klaipėdos universitetas

O. Demkovych pradėjo studijuoti psichologiją, bet jau po mėnesio suprato, kad vis dėlto nori įgyti anglų kalbos ir literatūros specialybę, apie kurią svajojo ilgą laiką. Šis sprendimas, pasak pašnekovės, buvo vienas geriausių gyvenime.

Paklausta, kaip sekėsi įsikurti uostamiestyje, O. Demkovych tikina, kad Klaipėda jai primena gimtąjį miestą, kuris taip pat yra ganėtinai nedidelis ir ramus. „Apsiprasti su nauju gyvenimo ritmu nebuvo sudėtinga, kalbos barjero taip pat nejutau – su dauguma klaipėdiečių lengvai susišneku angliškai ar rusiškai. Apskritai, persikėlimas į Klaipėdą buvo labai sklandus, juk Lietuva ir Ukraina turi kultūrinių panašumų. Ir universitete, jei tik prireikdavo, visuomet sulaukdavau pagalbos iš lietuvių, visuomet jaučiau palaikymą, būdama čia“, – pasakoja O. Demkovych ir priduria, kad Klaipėdoje gyvena jau penkerius metus.

Oleksandra Demkovych

Ir nors čia likti iš pradžių neplanavo, šiuo sprendimu yra patenkinta – Klaipėda, jos įsitikinimu, turi ką pasiūlyti. „Man labai patinka ir Klaipėda, ir visa Lietuva. Smagu, kad jūra čia taip arti ir kad miestas nėra per didelis, todėl lengva jame judėti. Kol kas esu aplankiusi Vilnių, Palangą bei kelis kartus esu buvusi Mažeikiuose, nes turiu draugų šiame mieste. Ketinu ateityje pakeliauti po Lietuvą daugiau“, – kalba ukrainietė.

O. Demkovych tikina, kad jai gana sudėtinga atsakyti į klausimą, kokios vietos Klaipėdoje jai mieliausios, nes jų turi visą sąrašą. Su draugais ji teigia mėgstanti susitikti „Musango“ kavinėje, taip pat jai labai patinka Smiltynės paplūdimys ir Kuršių nerija. Tai, merginos teigimu, – itin ramios vietos vasaroti, ypač, jei pavyksta rasti ramesnę erdvę su vos keliais žmonėmis paplūdimyje.

„Mėgaujuosi gyvenimu Klaipėdoje, nors žiemos čia yra pilkokos, o tai reiškia, kad žmonės tuo metu yra labiau linkę leisti laiką namie, ne mieste. Bet vasarą visa tai atperka daugybė festivalių ir žmonės, tiesiog užplūstantys miestą – tai „įkrauna“ energijos visiems metams. Kol kas dar nežinau, kiek laiko liksiu šiame mieste, bet dabar Klaipėda yra mano namai“, – kalba O. Demkovych.

Sprendimą atsikelti į Klaipėdą japonas svarstė dvejus metus

Iš Japonijos į Klaipėdą studijuoti atvykęs Yoshiyuki Miyasaka savo gimtojoje šalyje mokėsi anglų pedagogikos ir dirbo mokytoju papildomoje mokykloje. Šiuo metu uostamiestyje, LCC universitete, jis studijuoja psichologiją, o ateityje norėtų dirbti su žmonėmis, susiduriančiais su identiteto krizėmis dėl rasės, seksualinės orientacijos ir kt.

Yoshiyuki Miyasaka

„Klaipėdą pasirinkau, nes ji mane sužavėjo ramybe – tai yra aplinka, kurioje lengva susikaupti studijoms ir yra galimybė bet kada pabūti gamtoje. Šį sprendimą priėmiau po dvejų metų svarstymų. Tai nebuvo lengvas sprendimas, bet supratau, kad tai leis man pažinti visiškai kitokį pasaulį. Man iš tiesų patinka studijuoti Klaipėdoje, nors kartais norėtųsi daugiau tarptautinių organizacijų rengiamų seminarų ir stažuočių anglų kalba“, – tikina japonas.

Yoshiyuki Miyasaka

Kiek daugiau nei 9 mėnesius Lietuvoje gyvenantis Y. Miyasaka pripažįsta, kad įsikurti Klaipėdoje buvo nemenkas iššūkis – šiame mieste vis dar nedidelė kultūrų įvairovė. Todėl iš pradžių jis tikina jautęs ilgesnius žmonių žvilgsnius, bet, studento teigimu, draugai greitai padėjo apsiprasti mieste ir sėkmingai įsikurti, todėl šiandien jis mėgaujasi gyvenimu čia.

„Klaipėda – labai rami vieta, ir atmosfera čia man primena kitas mano pamėgtas vietas. Tiesa, žiemas Lietuvoje ištverti yra nelengva, bet rudenys ir pavasariai čia yra labai malonūs, o architektūra ir muziejai – tiesiog žavingi. Esu aplankęs Nidą, Kauną ir Vilnių, bet Klaipėda man kol kas patinka labiausiai“, – tikina Y. Miyasaka ir priduria, kad jį labiausiai sužavėjusios vietos Lietuvoje yra Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus Kaune ir miškas Klaipėdoje, šalia Baltijos jūros. Baigęs studijas jis ketina keltis į Norvegiją, bet grįžti į Lietuvą atostogoms.

Iš Indijos į Klaipėdą – mokytis jūrų mokslų

Devyniolikmetis Jaykumar Kalpesh Sopariwala į Klaipėdą atkeliavo iš Indijos mokytis jūrų uostų inžinerijos, logistikos specializacijos. Jau šį birželį studijas Klaipėdos universitete baigsiantis indas ketina kelerius metus pasisemti darbo patirties uostamiestyje, o vėliau baigti magistro studijas šioje srityje.

„Manau, pati Klaipėda mane pasirinko, nes kandidatavau į tris universitetus, ir šis buvo pirmasis, iš kurio sulaukiau atsakymo. Taip pat sulaukiau kvietimo iš Vilniaus universiteto, bet jie kiek pavėlavo (šypsosi). Apie Lietuvą sužinojau studijų mugės metu ir nusprendžiau pabandyti“, – kalba J. K. Sopariwala.

Jaykumar Kalpesh Sopariwala

Anot pašnekovo, nėra lengva staiga pasukti savo gyvenimą kita kryptimi, ypač – persikelti iš vieno žemyno į kitą, tad ir sprendimas kraustytis į Klaipėdą nebuvo labai lengvas, bet jam labai padėjo bendruomenė, kurią rado čia. Iš pradžių jutęs šiokių tokių nepatogumų dėl kalbos barjero, J. K. Sopariwala nusprendė išmokti lietuvių kalbą, ir dabar jau kalba lietuviškai.

„Klaipėda – itin ramus miestas. Taip pat esu lankęsis Vilniuje ir Kaune. Norėčiau pakeliauti po Lietuvą daugiau, bet kol kas tai įgyvendinti sudėtinga dėl intensyvaus studijų tvarkaraščio. Viena mėgstamiausių mano vietų Klaipėdoje – Jono kalnelis, kuris yra ypatingai gražus pavasarį ir ankstyvą žiemą. Taip pat labai mėgstu vaikštinėti po Klaipėdos senamiestį.

Man patinka gyvenimas Klaipėdoje – galiu pabūti su savimi kai tik noriu, ir tuo pačiu turiu draugų, su kuriais smagiai leidžiame laiką. Miestas yra visai kitoks, nei jį įsivaizdavau, bet man jis labai patinka. Ketinu čia pasilikti“, – sako ketverius metus čia gyvenantis J. K. Sopariwala.