Daugiau dėmesio turizmui ir poilsiui žadanti skirti Klaipėda greitai gali sulaukti didesnio dėmesio investuotojų, kurie nori turėti nekilnojamojo turto arčiau Lietuvos pajūrio. Klaipėdos miesto savivaldybė jau dirba prie planų paversti Smiltynę kurortine zona, kartu laukiama žalios šviesos miesto planui, kuris leistų Giruliams tapti poilsio ir SPA centrų zona.



Nekilnojamojo turto agentai jau kuris laikas pastebi susidomėjimą būstu Lietuvos pajūryje, pavyzdžiui, Palangoje ar Neringoje. Vis dėlto, pasak jų, uostamiestis kol kas nėra atrastas būstą norinčių turėti netoli pajūrio investuotojų.

Vidutinė kvadrato kaina – 1080 eur



Šiuo metu pajūryje butų ieškantys investuotojai turi naujo būsto pasirinkimų. Pavyzdžiui, „Pervalkos jūroje“ siūlomi 25–46 kv. m butai, už kuriuos prašoma nuo 97 iki 166 tūkst. eur. Šventojoje šiuo metu pardavinėjami „Apartamentai kopose“, kur 36–62 kv. m būsto kainos siekia 50–83 tūkst. eur. Nemažai pasiūlymų ir antrinėje rinkoje, pavyzdžiui, Neringos Purvynėje 2 kambarių butas per du aukštus (53 kv. m) parduodamas už beveik 180 tūkst. eurų arba 3 kambarių (71 kv. m) butas renovuotame name už 195 tūkst. eur.


Būsto antriems namams ar nuomai pasiūla ir kainomis konkuruoja ir Klaipėda. Pavyzdžiui, uostamiestyje prie Danės upės šiuo metu siūlomi „Saulės butai“ (32–83 kv. m) už 37–89 tūkst. eur arba „9 bijūnų" butai (32–75 kv. m) - 52–116 tūkst. eurų.

Vis dėlto portalo DELFI kalbinti nekilnojamojo turto agentai pastebi, kad kol kas pagrindinis būsto pirkėjas mieste yra klaipėdietis. Nepaisant to, pasitaiko ir kitų miestų gyventojų, kurie pradeda žvalgytis papildomo būsto, kaip antrų namų ar būsto nuomai Klaipėdoje.



Kaip skelbė nekilnojamo turto agentūra „Ober-Haus“ vasario mėnesio NT rinkos apžvalgoje, Klaipėdoje butų kainų augimas siekė 0,4 proc., o vidutinė kvadratinio metro kaina pakilo iki 1 080 eur. Pavyzdžiui, Vilniuje ji 1 523 eur, o Kaune – 1 081 eur. Metinis butų kainų augimas uostamiestyje siekė 3,7 proc. (Vilniuje – 3,8 proc., Kaune – 4,5 proc.).

Kol kas domisi pavieniai investuotojai

Gyvenamojo NT ekspertas Klaipėdoje Audrius Purickas teigė, kad pačiam dirbant uostamiestyje neteko susidurti su kitų miestų klientais, kurie aktyviai ieško investicijų į būstą Klaipėdoje. Vis dėlto vyras teigė, kad iš kitų agentų yra tekę išgirsti apie antru būstu ar būstu nuomai besidominčiais gyventojais iš kitų miestų.



„Dažniausiai tokius pirkėjus domina nedideli, naujos statybos, ne per prabangūs butai“, – teigė jis.

Nekilnojamojo turto brokeris teigė, kad vis dėlto daugiau dėmesio vis dar sulaukia Palanga, kalbant apie investicijas į nekilnojamąjį turtą.


„Palangoje galima rasti labai įvairų butų kainų pasirinkimą. Bet jei kalbėtume apie naujos statybos namus, tai, manyčiau, kad Klaipėdoje galima tikrai rasti pigiau nei Palangoje. Buto kainai labai didelę įtaką turi pastato vieta. Jei butai prabangioje vietoje Palangoje, jų kaina tikrai gali daug viršyti naujos statybos butų kainas Klaipėdoje“, – svarstė pašnekovas.



A. Purickas sutiko, kad Klaipėda gali būti dar neatrasta galimybė butus atostogoms ar nuomai norintiems įsigyti lietuviams. Be to, mieste yra apie 2–3 šimtai neparduotų naujos statybos butų, todėl ir pasirinkimas yra pakankamai nemažas.

Planuojamas daugiabučių kvartalas // „Made in Klaipėda“ nuotr.

„Kita vertus, gali būti, kad butus perkantys žmonės visgi labiau nori kurorto, arčiau jūros. Žinoma, pirkėjų yra visokių ir jiems reikalingi skirtingi dalykai“, – pridėjo jis.

Patraukliausi 1–2 kambarių butai

Pasak jo, butų nuomai ar kaip antro būsto prekyba Klaipėdoje jau vyksta gana aktyviai.

„Ypač daug perkama nedidelių, 1–2 kambarių butų, kuriuos perka nuomai. Atsiranda investuotojų ir iš kitų miestų, bet tokiais atvejais pagalvojama ir apie buto administravimą, nes daug patogiau valdyti turtą, kai žmogus yra šalia“, – kalbėjo A. Purickas.



Klaipėdoje nekilnojamojo turto prekyba užsiimantis Paulius Viluckis taip pat teigė kol kas nejaučiantis, kad likusios Lietuvos gyventojai labai domėtųsi nekilnojamuoju turtu uostamiestyje.



„Daugiau žmonės domisi Palanga“, – kolegos žodžius patvirtino jis.



Kita vertus, nors pačiam su kitų miestų gyventojais, investuojančiais į būstą Klaipėdoje, P. Viluckiui susidurti neteko, iš kolegų jam yra tekę girdėti apie tokias užklausas.



„Domimasi butais, o ne namais ar kotedžais. Jei investuojama nuomai, pastarųjų nuoma daug aukštesnė ir reikia ilgiau kliento ieškoti. Jam surasti gali prireikti nemažai laiko“, – pridėjo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)