Netoli Danės upės krantinės įsikūrusi šviežios žuvies parduotuvė, kurios neaplenkia ir turistai, ir vietos gyventojai. Tiesa, šią vietą gyventojai įvardija kaip vieną brangiausių parduotuvių, ir neklysta – čia šviežia žuvis atkeliauja net iš Šiaurės jūros. Pardavėja Rasa neslepia, kad kainą lemia ne tik tai, kad žuvis šviežia, bet ir tai, kad ji atkeliauja iš tolimų kraštų – dalis produkcijos atskraidinama net ir Naujosios Zelandijos.

Yra ir ekologiškai augintos lašišos, kuri auginama jūros vandenyje. Tokia prekybos centrų nepasiekia, tad klientus, anot Rasos, vilioja būtent išskirtinumu ir kokybe. Kaina „Šiaurės jūros“ parduotuvė nekonkuruoja nei su turgaus prekeiviais, nei su prekybos centrais. Pavyzdžiui, 100 gramų krevečių kainuos 2,50 euro, kilogramas rūkytos Atlantinės skumbrės kainuoja 17 eurų, o jei susigundysite rūkyta silke, už jos kilogramą teks atseikėti 15 eurų. Aštuonkojis čia kainuoja 27 eurus už kilogramą, o už tikrų ikrų indelį kainos svyruoja nuo 13 iki 25 eurų. Iš šiaurinių šalių atvykę užsieniečiai sako, kad kainos čia yra panašios ir jų kraštuose. Pietiečiams ir lietuviams tai išties gana brangu.

„Mes prekiaujame daugiausia šviežia žuvimi, tačiau pas mus Baltijos jūros žuvies nerasite, čia atvežama tik Šiaurės jūros žuvis. Dirbame su pasaulyje garsiausia įmone, kuri šviežią žuvį net iš Naujosios Zelandijos pristato per 48 valandas. Aišku, tai turi įtakos kainai, tačiau pati žuvis savo skoniu labai skiriasi nuo tos, kurią žmonės perka prekybos centruose. Visai kitoks lašišos, tuno ar silkės skonis, nors pati žuvis gerai pažįstama lietuviams. Be to, turime ir augintos lašišos, kuri auginama jūroje, to tikrai nerasite prekybos centre. Jei pirkėjai susidomi ekologiška žuvimi, ji dar brangesnė. Tačiau paragauti tokios žuvies tikrai verta“, – sako nedidelėje „Šiaurės jūros“ parduotuvėje dirbanti Rasa.

Jauna moteris sako, kad didžiausia egzotika jų parduotuvėje – mėlynoji menkė, skorpionžuvė, jūros ežiai, tačiau populiariausia tarp lietuvių yra silkė. O štai užsieniečiai, jei jau gamina patys, mieliau renkasi aštuonkojį ar tuną. Be to, čia vietoje galima išragauti ir austrių, midijų, silkių su įvairiais pagardais, jūros ežių ir net pūdytos silkės. Tiesa, ji nėra pats populiariausias pirkinys. Rasa juokiasi, kad jos daugiau paragauja žmonės vedami smalsumo arba perka, norėdami padaryti nekvepiančią staigmeną draugams. Rasa perspėja, kad tokios žuvies skardinės namuose geriau neatidaryti, o jei netyčia ant drabužių užtikš marinato – su drabužiu gali tekti ir atsisveikinti.

„Kaina išties nėra maža, tačiau jei artėja Šv. Kalėdos, vietos gyventojai mielai šventei nepagaili pinigų ir įsigyja silkės iš mūsų parduotuvės. Turime pastovių klientų, kurie žino, kad kiekvieną trečiadienį pristatoma šviežiausia žuvis, tad tą dieną nusidriekia ir eilės“, – pastebi parduotuvėje dirbančios merginos ir patikina, kad kaina ne visiems atrodo itin didelė ir jei žmonės gali sau leisti, mielai perka mažiau, bet geriau tikrai kokybišką maistą.

Kartu dirbančios Rada ir Sigita neslepia, kad pačios išties išragavusios viską, kas pirkėjams siūloma šioje parduotuvėje. Visgi vienbalsiai pasakyti, kokia skaniausia žuvis ar žuvies užkandėlės, negalinčios. Merginos juokauja, kad net ir jų pačių skoniai skiriasi, tad patarti klientui gali tik apibūdindamos skonį, ar išvardindamos, užkandėlių sudėtį, o skonis kiekvieno individualus dalykas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)