Prasmingai sulaužytos konkurso taisyklės

Grupė, susikūrusi vos prieš vienerius metus, jau spėjo nuaidėti per pasaulį kaip tie, kurie Europai garsiai ir aiškiai neša žinią apie siaubingiausius įvykius jų tėvynėje bei taip reikiamą pagalbą. Jau Eurovizijos finale, nepaisydami konkurse egzistuojančio draudimo kalbėti apie politiką, tąkart grupė garsiai prabilo apie karą: „Visų jūsų prašau, padėkite Ukrainai, Mariupoliui, padėkite „Azovstal“ dabar pat“, – tokią frazę po „Kalush Orchestra“ finalinio pasirodymo iš grupės girdėjo visi Euroviziją stebėję žiūrovai.

Dar kiek anksčiau, pristatydamas ukrainiečių grupę, Eurovizijos transliaciją Lietuvos žiūrovams komentuojantis Ramūnas Zilnys minėjo, jog kalbėti apie karą konkurso kontekste negalima, tačiau perdavė „Kalush Orchestra“ paliktą žiūrovams žinutę:

„Neapsimeskime, kad karas Ukrainoje – tai tolimas kino filmas, kažkas, kas yra toli. Ukraina – Europos centre, ir brutalus karas vyksta būtent ten. Kai pabundi ir girdi sprogimus, kai nežinai, ar tavo draugai, tėvai, giminaičiai vis dar yra gyvi... Tai veda iš proto, žaloja psichinę sveikatą. Kuo greičiau susivienysime, kuo daugiau žmonių padės, tuo greičiau baigsis karas. Ir tada jis neišsklis į kitas šalis“.

Atsisakė ir trofėjaus, ir eurovizinio talismano

Pirmosiomis karo dienomis grupės lyderis Olehas Psiukas įkūrė savanorių organizaciją „Ty de? (liet. Kur tu?), skirtą padėti perkeltiems asmenims surasti prieglobstį, reikiamus medikamentus ir t.t. Tuo tarpu vienas iš grupės šokėjų, žinomas kaip MC KylymMen, Slavik Hnatenko net prisijungė prie teritorinės gynybos pajėgų, užleisdamas savo vietą Eurovizijos rikiuotėje, kad pats liktų ir kovotų.

Iš „ Kalush Orchestra“ komunikacijos ir darbotvarkės karo tema nesitraukia nė akimirkai iki šiol: iškart po Eurovizijos finalo laimėtojai paskelbė, kad trofėjaus – pergalės statulėlės – jie nepasiliks ir parduos ją specialiame aukcione, o gautus pinigus skirs Ukrainos ginkluotųjų pajėgų reikmėms.

Pirkėjo ilgai laukti nereikėjo: Ukrainos kriptovaliutų biržą valdanti bendrovė „WhiteBit“ statulėlę nupirko už beveik 840 tūkst. Eur. Negana to, „ Kalush Orchestra“ lyderis Berlyne vykusiame labdaros koncerte surengė loteriją ir savo talismanui – rožinei eurovizinei kepurei – laimėti, o gautus pinigus taip pat paaukojo Ukrainos kariuomenei.

Paramai rinkti koncertas ir Lietuvoje

Siekiant paremti Ukrainą, koncertą organizuojantis naujienų portalas „Delfi“ net pusė visos už bilietus surinktos sumos skirs fondui „Aš esu Ukraina“, kurį įkūrė Ukrainos ambasada Lietuvoje.
Birželio 16 d. „Aš esu Ukraina“ koncerte žiūrovai išgirs ne tik „Kalush Orchestra“ dainas, bet savo Eurovizijos dainą atliks ir Monika Liu. Be jos dar dainuos grupės „8 kambarys“ ir „Mad Money“.
Koncerto organizatoriai pabrėžia, kad kiekvieno mūsų palaikymas ukrainiečiams be galo svarbus, tad kviečia nelikti abejingais ir šį kartą, kartu visiems pasiklausant ir šios unikalios grupės atliekamos muzikos.

Bilietus įsigyti galite ČIA . Koncertas jau birželio 16 d. Kauno Žalgirio arenoje.

Birželio 16 d. „ KALUSH Orchestra“ žengia dar vieną svarbų žingsnį: kartu su Delfi organizuojamame koncerte Kauno Žalgirio arenoje ukrainiečiai koncertuos drauge su Monika Liu, 8 kambariu ir Mad Money, o net pusė už bilietus surinktų pinigų bus skirti taip reikalingai pagalbai Ukrainai. Bilietus į koncertą galite įsigyti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)