„Prieš euro įvedimą, buvo kalbama tik apie litų įnešimą į bankus, kur jie automatiškai ir nemokamai pavirs eurais. Bet kodėl nebuvo kalbama apie eurų išgryninimą? Protingi tie žmonės, kurie šiuo metu stovi eilėse ir nemokamai keičia litus į eurus, ir kvaili mes – žmonės, padėję pinigus į sąskaitas, nes dabar norint juos paimti atgal, turime mokėti 0,4% už pinigų išgryninimą viršijus 1000 eurų sumą (mėnesio išgryninimo limitas)“, - DELFI rašė Valdemaras.

Visą sausį - nemokamai

Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius sakė, kad visą sausio mėnesį banko klientai nemokamai galės išsigryninti tokią eurų sumą, kiek bus įnešę litų.

„Vienintelė sąlyga – pinigus įnešti į sąskaitą ir išsigryninti klientai turėtų naudodamiesi ta pačia debetine mokėjimo kortele.

Dalis „Swedbank“ litus priimančių bankomatų veiks iki sausio 18 dienos. Tad pinigus pasikeisti žmonės galės savarankiškai: įnešti litus per litus priimantį bankomatą, o eurus išduodančiame bankomate išsigryninti tokios pat vertės sumą eurais“, - sakė S. Abraškevičius.

Neskuba gryninti pinigų

SEB bankas po euro įvedimo kortelių naudojimo įkainių nekeitė.

„Jeigu grynieji litai yra įnešti naudojantis bankomatu, tokiu atveju išgryninimo sąlygos priklauso nuo to, kur ir kokią sumą klientas ketina pasiimti grynaisiais pinigais: banko skyriuje, bankomate, pašto skyriuje ar prekybos centre, teikiančiame grynųjų pinigų išmokėjimo paslaugą. Išgryninimo sąlygos taip pat priklauso, nuo kliento ar kliento darbdavio turimų individualių susitarimų su banku - tokiu atveju iki tam tikros sumos lėšų pasiėmimas bankomatuose yra nemokamas“, - sakė banko atstovas Arvydas Žilinskas.

Tačiau norintiems išsigryninti didesnes pinigų sumas gali tekti sumokėti tam tikrą procentą nuo paimtos sumos. Įkainiai priklauso nuo kliento turimos banko kortelės tipo.

SEB banko duomenimis, atsiskaitydami už kasdieninius pirkinius žmonės vis dažniau naudojasi mokėjimo kortelėmis, gyventojai rečiau skuba prie bankomatų pasiimti grynųjų pinigų ir daugiau atsiskaito mokėjimo kortelėmis, o grynųjų turi kaip atsarginę atsiskaitymo priemonę, jeigu nepavyktų atsiskaityti kortele.

„Todėl padėję pinigus į sąskaitą, neskuba jų vėl paversti grynaisiais, tačiau naudojasi mokėjimo kortele. Kita vertus, žmonių poreikiai yra individualūs, todėl jeigu gyventojas banko skyriuje pasikeičia grynuosius litus į grynuosius eurus ir padeda juos kaip terminuotą indėlį, vėliau jis gali pasiimti šią sumą banko padalinyje nemokamai“, - tikino A. Žilinskas.

Įkainiai nesikeitė

DNB banko klientams grynųjų pinigų tvarkymo įkainiai taip pat nesikeitė ir išliko tokie patys kaip 2014 m. Visi, savo pagrindiniu banku pasirinkę DNB, kaip ir pernai, prireikus gali išsiimti grynųjų nemokamai visuose DNB ir SEB bankomatuose. Per mėnesį viršijus 1448, 10 eurų (5000 Lt) sumą, kaip ir anksčiau, taikomas 0,4 proc. mokestis už lėšų išgryninimą.

„Be to, atsiskaitant DNB mokėjimo kortelėmis, kurias artėjant euro įvedimui bankas išdavė nemokamai, už prekes didžiausių šalies prekybos centrų „Maxima“ ir „Iki“ parduotuvių kasose, taip pat galima nemokamai išsigryninti iki 100 eurų (345 litų), o tokių operacijų skaičius yra neribojimas. Kaip ir iki euro įvedimo, banko klientai gali pasiimti eurų iš savo mokėjimo kortelės sąskaitos „Perlo“ terminaluose, bei visuose „PayPost“ skyriuose“, - sakė DNB banko atstovas Andrius Vilkancas.

Paklaustas, ar pastebėjo tendenciją, kad gyventojai skubėtų išsiimti pinigus iš banko kortelių ir dėtų juos atgal „į kojines“ jis sakė, kad kol kas apie tai kalbėti dar anksti.

„Tačiau Latvijos ir Estijos patirtis parodė, kad po euro įvedimo atsiskaitymų mokėjimo kortelėmis apimtys išaugo apie 20 procentų“, – tikino A. Vilkancas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (340)