Pavyzdžiui, parduotuvėje internete „1a“ planšetinis kompiuteris „Samsung Galaxy Tab“ kainuoja 250 eurų (863,2 litų), kai iki euro įvedimo, gruodžio 31 d., jis kainavo 863 litus (249,65 eurų).
Panašus atvejis ir su telefonu „LG D405N L90” - jo kaina po Naujųjų metų - 158 eurai (545,54 litai), kai gruodžio 30 d. buvo 545 litai (157,87 eurai).

„Daugelio prekių atvaizduojamos kainos yra susietos su tiekėjų sandėliais (XML technologija) dėl ko svyruojant kainai pas tiekėjus, kaina kinta atitinkamai ir pas mus, šie procesai yra automatizuoti ir vyksta internete realiu laiku, kartais kasdien, kartais rečiau. Žinoma, prekę užsakęs pirkėjas mokės tokią sumą, kokia buvo nurodoma pirkimo - užsakymo atlikimo metu. Sistema fiksuoja kainą tokią, kokia ji būna, kai pirkėjas įsideda prekę į krepšelį“, - komentavo e-parduotuvę valdančios bendrovės direktorius Vaidotas Rutkauskas.

Pasak jo, kainų pokyčiai e - prekyboje priklauso nuo tiekėjų pateikiamų kainų, taip pat - nuo valiutų kursų svyravimų, tai yra euro ir JAV dolerio santykio.

„Pavyzdžiui, tiekėjas turi sandėlyje prekes, kurias nupirko JAV doleriais, o mes perkame eurais, taigi atitinkamai pirkimo iš tiekėjo metu svarbu, koks eurų ir JAV dolerių santykis bus rinkoje, tokiu ir bus nuperkama prekė. Svyravimai dažniausiai ir būna centų lygmenyje“, - paaiškino V. Rutkauskas.

Bendrovė skelbia, kad pirkėjams parduos prekes už tokias kainas, kurioms esant jie prekes užsisakė.

„Tiesiog šiuo metu naujos valiutos keitimas yra jautrus visuomenei reiškinys“, - dėstė vadovas, svarstydamas, kodėl žmonės reaguoja į neesminius kainų pokyčius.

Tiesa, kai kurios kitos prekės e-parduotuvėje atpigo. Panaši situacija ir kitoje elektroninėje parduotuvėje „Kilobaitas“.

Ten kompiuteris nešiojamas kompiuteris „HP 15-D050SR“ kainuoja 231,7 litų (800,05 litų), kai gruodį jo kaina buvo 799,99 litų (231, 69 eurų).

Visgi nešiojamas kompiuteris „Acer Elite V5-572“ kainuoja 459,99 eurų (1588,36 litų), kai praėjusių metų pabaigoje kaina siekė 1599 litų (463,1 eurų).

„Tai buvo programinis-techninis sprendimas, kaip apvalinti kainas į mažesnę pusę. Šis procesas jau buvo sutvarkytas sausio 2 d. Prekės tikrai nepabrango, mes kainas tik mažiname. Fiksuota keletas konvertavimų klaidelių, kurias jau išsprendėme“, - DELFI komentavo bendrovės „Kilobaitas“ direktoriaus pavaduotojas Andrius Mitkevičius.

Jis paaiškina, kainoms įtakos turi ir nestabilus dolerio bei zloto kursas, nuo kurio kaina gali kristi arba kilti.

„Tai vyksta kasdien ir su euro įvedimu neturi nieko bendra“, - sakė jis.