Dėl to netgi kai kurie SEB banko bankomatai, priimantys pinigus, nustojo veikti, nes yra perpildyti.

SEB banko atstovas spaudai Arvydas Žilinskas teigė, kad kai kurių bankomatų veikla stringa dėl per didelio įnešamų pinigų kiekio: bankomatai užsipildo litais ir nebegali teikti įprastinių paslaugų.

„Yra situacijų, kai bankomatas visiškai užpildomas litais ir laikinai nustoja juos priiminėti. Tuomet skambinama inkasacijai ir bankomatas yra paruošiamas vėl veikti“, - kalbėjo jis.

Ragina neskubėti

Keli SEB banko bankomatai susiduria su minėtomis problemomis, A. Žilinskas pasakyti negalėjo.

„Klientų norėtume paprašyti kantrybės ir nebūtinai įnešinėti grynus pinigus šiomis dienomis. Litus į SEB bankomatus bus galima įnešti iki sausio 25 d.”, - komentavo pašnekovas.

Pasak SEB banko atstovo, planuojama, kad rekordinių grynųjų litų sumų bankomatai sulauks tiek gruodžio 30, tiek gruodžio 31 d.

Kaip rašoma banko pranešime spaudai, vien per pirmadienį SEB banko bankomatuose į sąskaitas įnešta 27 mln. litų. Tai yra beveik keturis kartus daugiau nei įprastą dieną. Smarkiai padidėjo ir banko skyriuose apsilankiusių klientų skaičius – gruodžio 29 dieną banke apsilankė beveik dvigubai daugiau klientų negu įprastai.

„Suprantame, kad daugelis skuba pasiruošti artėjančiam euro įvedimui ir įnešti savo lėšas į sąskaitas jau dabar, kad jos jau pirmąją euro Lietuvoje dieną sąskaitose virstų eurais. Vis dėlto primename, kad skubėti tikrai nėra būtinybės - naudojantis SEB banko bankomatais litus į sąskaitas bus galima įskaityti net iki sausio 25 dienos“, - pranešime spaudai cituojamas SEB banko Verslo plėtros departamento direktorius Linas Januševičius.

Jau kelias dienas SEB banko klientai skundžiasi, kad susiduria su problemomis naudojantis elektronine bankininkyste. Dėl didelio klientų jungimosi skaičiaus ji lėčiau veikia ir „Swedbank“ sistemoje.

Rekordinių sumų sulaukia ir monetomis

„Swedbank” atstovas spaudai Saulius Abraškevičius informavo, kad šio banko bankomatuose taip pat pastebimas didesnis grynųjų pinigų įnešimas.

Gruodžio 29 d., pirmadienį, „Swedbank“ bankomatai sulaukė 5 kartus daugiau grynųjų nei įprastą dieną. Vakar įnešta 75 mln. Lt grynųjų.

„Monetų įnešimas taip pat muša visus rekordus. Vakar klientai įnešė 11 mln. Lt monetomis. Tai beveik 10 kartų daugiau nei įprasta norma“, - teigė S. Abraškevičius.

Šiuo metu „Swedbank“ klientus aptarnauja turėdamas 184 grynuosius litus priimančius bankomatus. 150 iš jų – tiek priima, tiek išduoda litus. Dalis grynuosius priimančių „Swedbank“ bankomatų litus priiminės iki sausio 18 d.

Skaičiuojama, kad iki vakar per gruodį „Swedbank” bankomatai sulaukė 73 proc. daugiau įneštų litų nei per tą patį laikotarpį prieš metus.

Primenama, kad nuo 2015 m. sausio 1 d. grynieji litai į eurus Lietuvoje bus keičiami nemokamai:

• 6 mėnesius po euro įvedimo dienos visuose bankų skyriuose (taip pat ir visuose SEB banko skyriuose, atliekančiuose grynųjų pinigų operacijas) – litų banknotai ir litų bei centų monetos;

• 6 mėnesius, praėjus pusei metų po euro įvedimo dienos, bankų skyriuose, kurių sąrašą nustatys Lietuvos bankas, – litų banknotai;

DNB banko 56 grynuosius priimančiuose bankomatuose gruodžio 29 d. įnešta apie 18 mln. Lt. Tai 3-4 kartus daugiau nei įprastai.

Lyginant šių metų gruodžio mėnesį su lapkričio gyventojai į šio banko bankomatus sunešė apie du kartus daugiau grynųjų pinigų.

Nuo sausio mėnesio DNB bankomatai priims tik eurus. Grynuosius litus į eurus bus galima išsikeisti banko skyriuose.

• 60 dienų po euro įvedimo dienos Lietuvos pašte – litų banknotai ir litų bei centų monetos;

• neribotą laiką po euro įvedimo dienos – Lietuvos banke.

DELFI jau rašė, kad prie bankomatų, priimančių litus, nutįsta eilės norinčiųjų įdėti grynuosius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (476)