„Elektroninius numizmatinių vertybių aukcionus pradedame rengti siekdami suteikti galimybių visiems, kas turi elektroninį parašą ar naudojasi elektronine bankininkyste, patogiai ir skaidriai varžytis dėl Lietuvos banko reprezentacijai nepanaudotų vertingų litų monetų ir jų rinkinių, o vėliau taip parduosime ir numizmatus dominančius litų banknotus. Aukcione laimės aukščiausią numizmatinės vertybės kainą pasiūlęs dalyvis, o ne pirmiausia prie kasos langelio priėjęs pirkėjas“, – sako Vygantas Reifonas, Lietuvos banko Organizacijos tarnybos direktorius.

Pirmuosiuose aukcionuose siūloma įsigyti anksčiau išleistų ir Lietuvos banko kasose dabar neparduodamų 500 litų aukso monetą, skirtą Žalgirio mūšio 600 metų sukakčiai, šią istorinę datą įamžinusius trijų monetų – aukso, sidabro ir vario bei nikelio lydinio – tris rinkinius, taip pat dvylika trijų 100 litų aukso monetų, skirtų Lietuvos vardo minėjimo tūkstantmečiui, rinkinių bei aštuonias 50 litų sidabro monetas.

Šiemet numatyta surengti septyniolika aukcionų, beveik visuose bus parduodama po vieną monetą ar jų rinkinį. Vienas aukcionas vyks 5 darbo dienas, tad jame bus galima dalyvauti arba nuo pat pirmos dienos, arba įsijungiant ir vėliau, jei siūloma kaina galimam pirkėjui atrodys priimtina.

Pradinė aukcionuose siūlomų monetų ar jų rinkinių kaina bus lygi tai kainai, už kurią šios vertybės buvo parduodamos Lietuvos banko kasose. Be užstato, kuris sudarys dešimtadalį pradinės numizmatinės vertybės kainos ir bus dalyviams grąžinamas, o laimėjimo atveju – įskaitomas į pardavimo kainą, kiekviename aukcione reikės sumokėti aukciono dalyvio registracijos mokestį.

„Viena vertus, tai kompensuos dalį projekto partnerio išlaidų. Antra vertus, tikimės, kad tai skatins žmones atsakingiau pasirinkti, ar verta dalyvauti keliuose tokio pat nominalo monetos pirkimo aukcionuose, tad tikėtina, jog patrauklios numizmatinės vertybės plačiau pasklis tarp numizmatų“, – aiškina V. Reifonas.

Pasak jo, gruodžio aukcionų dalyvio registracijos mokestis (35 Lt) sudarys iki 1,5 % pradinės aukcionuose siūlomų vertybių kainos, o ateityje jis gali būti koreguojamas atsižvelgiant į aukcionų populiarumą, nes norima, kad aukcionai būtų komerciškai patrauklūs.

Informacija apie elektroniniuose aukcionuose parduodamas vertybes ir aukcionų vykdymo tvarką paskelbta Lietuvos banko interneto svetainėje.

Į apyvartą Lietuvos banko išleidžiamų kolekcinių monetų įsigijimo tvarka nesikeičia, jos parduodamas Lietuvos banko kasose Vilniuje ir Kaune.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)