“Kiekvienais metais prieš Kalėdas apyvarta išauga 2, o kartais ir 3 kartus, palyginti su metų vidurkiu. Pastebime, kad šiemet žmonės nori susimokėti už brangias prekes, kurios kainuoja 5 tūkst. ar daugiau, grynaisiais. Didžiąją dalį mūsų pardavimų, apie 80 proc., sudaro buitinė technika, tad klientai perka įvairius komplektus“, - kalba internetinės prekybos bendrovės „Imk.lt“ direktorius Giedrius Šimėnas.

Nors, pasak jo, paprastai kurjeriai nepriima grynais daugiau nei 5 tūkst. Lt, bendrovė rado išeitį: išskaido prekes ir sumas taip, kad žmonės galėtų atiduoti grynuosius per kelis kartus.

Kitas būdas išleisti litus – pirkėjai grynaisiais atsiskaito prekių atsiėmimo punkte.

„Žmonės pinigus atneša mums į biurą, tuomet išrašome kasos pajamų orderį. Jaučiame, kad jie nori išleisti grynuosius, pastebime gausesnius atsiskaitymus grynaisiais nuo spalio. Manau, gruodį šis noras ypatingai sustiprės, nes žmonės ims traukti pinigus iš taupyklių, kojinių ir pagalvių bei juos leis, veikiausiai, reikalingoms prekėms“, - viliasi G. Šimėnas.

Pašnekovas sako, kad nors pirkėjų suaktyvėjimas jau jaučiamas, antplūdis - dar ne. Jis, anot G. Šimėno, turėtų prasidėti pirmosiomis gruodžio savaitėmis.

Dainius Liulys
„Stebime smarkiai augančius šventinių prekių pardavimus, šį gruodį planuojame aptarnauti iki 40 proc. daugiau užsakymų, nei pernai tuo pačiu metu“, - skaičiuoja internetinės prekybos bendrovės „Pigu.lt“ generalinis direktorius Dainius Liulys.

Bendrovė taip pat prognozuoja didesnį pirkėjų srautą, kurie už internetu įsigytas prekes atsiskaitys grynais pinigais – taip bus siekiama iki euro įvedimo išleisti sukauptus grynuosius litus.

Be to, tikimasi, kad pardavimus padidins ir gruodžio 1-osios akcija - prekybos internetu bendrovės šią dieną skelbia kibernetinio pirmadienio (angl. Cyber Monday) išpardavimus. Tai yra parduotuvių internete organizuojama akcija, pirmą kartą vykusi 2005 m. lapkričio 28 d., ji analogiška parduotuvių organizuojamam Juodojo penktadienio (angl. Black Friday) išpardavimui.

Pastebima, kad gruodį perkamiausios prekės tradiciškai yra žaislai, kalėdinės dekoracijos bei eglutės. Domimasi ir žiemos prekėmis, perkami sniego kastuvai, automobilių akumuliatoriai, vis dar neatslūgsta žieminių padangų pardavimai.