Pigių skrydžių bendrovės „Ryanair“ skrydžių vadovas Peteris Bellew sako, kad prisijungimas prie euro zonos turistams yra aiškus ženklas.

„Manau, Lietuvai prisijungimas prie euro atneš naudos, tai bus labai patogu atostogas planuojantiems turistams. Kai šalyje yra ta pati valiuta, kaip ir daugumoje Europos valstybių, ar net jų tėvynėje, tai pašalina vieną iš esamų barjerų, ypač, kai renkamasi, kur vykti atostogų“, - teigė jis.

Pasak P. Bellew, kai šalies valiuta yra euras, greičiau ir lengviau galima suprasti, kiek kainuoja nakvynė, paslaugos, kelionės.

Peteris Bellew
„Be to, euras užtikrina saugumą, ypač tai bus patogu konservatyviems keliautojams. Turiu pripažinti, kad Jungtinėje Karalystėje net ne visi gyventojai žino, kas yra tas euras, jau nekalbant apie kitas valiutas. Manau, vienareikšmiškai, prisijungimas prie euro zonos padidins turizmo srautus iš Europos Sąjungos, be to – Kanados, JAV, Artimųjų Rytų. Panašų poveikį jau esame pastebėję kitose eurą įsivedusiose šalyse, pavyzdžiui, Latvijoje“, - sakė P. Bellew.

Įmonės atstovas vardijo, kad euro įvedimas naudingas ir pigių skrydžių bendrovei: jai bus patogiau užsakant trūkstamas dalis atlikti tarptautinius pavedimus, mokėti mokesčius.

Tačiau Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė situaciją vertina nuosaikiau. Ji sako, kad kol kas viešbučiai pildosi Naujųjų metų šventimui ir informacijos apie tolimesnius laikotarpius ar gausesnius turistų srautus kitais metais nėra.

„Kiek teko kalbėti su gidais, jie po euro įvedimo Latvijoje yra pastebėję, kad užsieniečiai pravažiuoja pro Lietuvą ir drąsiau apsiperka Latvijoje. Keliaujantys jau turi eurų ir jiems nereikia papildomai keistis valiutos, skaičiuoti, kiek kainuoja viena ar kita prekė jų valiuta. Manau, įvedus eurą žmonės Lietuvoje lengviau leis pinigus“, - pastebėtą poveikį įvardijo E. Šiškauskienė.

Ji priminė, kad iki Ukrainoje prasidėjusių neramumų, pusė turistų Lietuvoje buvo slavai, tačiau dabar turizmo paslaugų teikėjai daugiau orientuojasi į Skandinavijos, Vakarų Europos rinkas. Jose euras yra pažįstama ir naudojama valiuta.

Pašnekovė mano, kad keleivių srautai į Latviją ir Estiją galėjo pagausėti ne tik dėl euro įvedimo, bet ir dėl esamos geros susisiekimo oru infrastruktūros, ko Lietuvoje – stinga.

Evalda Šiškauskienė
„Pas mus su oro susisiekimo sudėtingiau, tad netikiu, kad turistų labai padaugės. Bet kad žmonės atvykę į Lietuvą čia lengviau leis pinigus – taip. Bus lengviau konferencijų turizmui, nes žmonėms bus aiškiau“, - kalbėjo E. Šiškauskienė.

Ji apgailestauja, kad Lietuva prarado savo šansą reklamuotis palygindama eurą su litu, kai viešbučiams buvo taikoma PVM lengvata, nes tuomet kainos Lietuvoje buvo vienos mažiausių Europoje.

„Turizmo paslaugas Lietuvoje buvo galima reklamuoti su idėja, kad Lietuvoje skaičiais kainos yra kaip Europoje eurais, tačiau mokama litais, t. y. 3,5 karto mažiau“, - paaiškina E. Šiškauskienė.

Pašnekovė mano, kad nuo kitų metų įsivedusi eurą Lietuva taps panašia į kitas Europos valstybes.