Taip pat bankomatuose bus galima gauti ir didesnio nominalo kupiūras, pavyzdžiui, 20 eurų (69,06 Lt) ar 50 eurų (172,64 Lt).

Įvedus eurą Lietuvoje, t. y. nuo 2015 m. sausio 1 d., pinigai iš bankomatų bus išmokami tik eurais.

„Planuojame, kad „Swedbank“ grynuosius pinigus išduodantys bankomatai išduos keturių nominalų euro kupiūras: 5, 10, 20 ir 50. Tiesa, skiriasi šiuo metu naudojamų bankomatų techniniai parametrai, todėl mažiausio nominalo kupiūrų (5 eurų) kai kurie įrenginiai išduoti galimybės neturės. Tačiau tokie įrenginiai nesudaro didelės viso „Swedbank“ bankomatų tinklo dalies“, - komentavo banko atstovas spaudai Saulius Abraškevičius.

Pasak jo, bankas prognozuoja, kad pirmosiomis kitų metų savaitėmis bus jaučiamas didesnis smulkesnių euro kupiūrų poreikis.

„Atsižvelgsime į tai ir smulkesnių kupiūrų kiekis bankomatuose bus didesnis. Vėliau kupiūrų kiekių proporcijos taip pat bus koreguojamos atsižvelgiant į klientų poreikius“, - kalbėjo S. Abraškevičius.

Šiuo metu „Swedbank“ bankomatai išduoda 20, 50 ir 200 nominalo litų kupiūras, bet kai kuriuose bankomatuose 50 litų nominalas yra pakeistas 100 nominalo kupiūra.

DNB planuoja išduoti smulkiausias euro kupiūras, t. y. 5 eurus, o kitus nominalus pasirinkti pagal tai, kiek jie yra artimi pagal vertę dabar išduodamiems banknotams.

„Šiuo metu dažniausiai bankomatuose yra naudojamos 20, 100 ir 200 litų kupiūros, tie bankomatai, kurie priima grynuosius, išduoda ir 50 litų kupiūras, priklausomai nuo to, kiek jų būna įnešta. Įvedus eurą, bus išduodamos artimiausio nominalo kupiūros, tai 5, 20 ir 50 eurų banknotai“, - paaiškino DNB banko atstovas spaudai Andrius Vilkancas.

Anot jo, patirtis Latvijoje ir banko atliktos galimo poreikio analizės rodo, kad pirmiausia įvedus eurą žmonės už stambesnius pirkinius moka kortelėmis, o iš bankomatų grynina smulkesnio nominalo pinigus.

„Po to žiūrėsime į poreikį ir, natūralu, į jį reaguosime“, - komentavo pašnekovas.

SEB bankomatuose norint išgryninti mažiausio nominalo banknotą, tai reikės papildomai nurodyti.

„Mažiausia kupiūra, kurią bus galima pasiimti iš daugelio SEB bankomatų, bus 5 eurai. Norint tą padaryti, klientai bankomato ekrane turės pasirinkti „kita suma“ ir nurodyti 5 eurų sumą. Mažiausia SEB bankomatų ekranuose nurodoma suma bus 10 eurų. Bankomatuose taip pat bus 20 ir 50 nominalo eurų kupiūrų“, - teigia SEB banko Mokėjimo kortelių departamento direktorius Tomas Pigaga.

SEB banko bankomatai dabar išduoda 50, 100 ir 200 litų kupiūras.
Įdomu tai, kad dalis bankomatų išduos šiuo metu palaipsniui į rinką leidžiamus antrosios – „Europa“ – serijos euro banknotus. Jie turi naujų ir patobulintų apsaugos požymių. Pirmasis šios kartos banknotas buvo 5 eurai, išleistas 2013 m. Likusieji naujos kartos banknotai apyvartoje pasirodys per keletą ateinančių metų.
Tai daroma siekiant užtikrinti banknotų autentiškumą ir užkirsti kelią jų padirbinėjimui. Pirmosios serijos eurų banknotai į apyvartą buvo išleisti 2002 m.

Iš viso apyvartoje cirkuliuoja apie 14 milijardų eurų banknotų.