„Grynosios santaupos keliauja į bankus. Net ir kelis šimtus ar tūkstančius litų susitaupiusios močiutės suvokia, kad šitaip pakeisti juos į eurus, ko gero, bus patogiausia“, – sakė asociacijos „Už sąžiningą bankininkystę“ vadovas Kęstutis Kupšys.

Indėlių augimo tendencijos pastebėtos jau pirmąjį metų pusmetį. Jei pernai liepos 1 d. indėlių suma bankuose siekė 45,46 milijardo litų, tai šįmet tuo pačiu laikotarpiu – jau 48,91 mlrd. litų, t.y. 7,5 proc. daugiau. Vien fizinių asmenų laikomi indėliai šiuo periodu išaugo beveik 2 milijardais litų iki 28,51 mlrd. litų.

Atsižvelgiant į anksčiau prie euro zonos prisijungusių valstybių patirtį prognozuojama, kad iki metų pabaigos indėlių bankuose ir kredito unijose dar labiau pagausės.

„Artėjant euro įvedimo datai, dar daugiau namuose pinigus laikančių gyventojų trauks juos iš „kojinių“ ir neš į bankus bei kredito unijas, kur litai sąskaitose į eurus 2015 m. sausio 1 d. bus pakeisti automatiškai“, – teigė asociacijos Lietuvos kredito unijos valdybos narys prof. Vaidievutis Geralavičius.

Būtent taip elgtis rekomenduoja daugelis finansų ekspertų, nepaisant to, kad 2015 m. grynieji pinigai nemokamai bus keičiami net 690 keitimo vietų.

„Nors bankai, siekdami užtikrinti sklandų grynųjų pinigų keitimą ir išvengti eilių, jau dabar aktyviai vykdo pasirengimo darbus, tačiau nenorintiems gaišti laiko vis dėlto patariame litus dar šiais metais padėti į banko sąskaitą“, – teigė Lietuvos bankų asociacijos vadovas Stasys Kropas.

Tiesa, ekspertai teigia, kad prieš šių metų pabaigą numatomas indėlių apimties pakilimas gali būti trumpalaikis. Kitų šalių pavyzdžiai rodo, jog, įvedus eurą, nemaža dalis indėlių išsyk atsiimama jau naująja valiuta. Mat tikrai bus nemažai žmonių ar įmonių, kurių tikslas – ne ilgalaikis taupymas, o tiesiog patikimas konvertavimo būdas, padėjus pinigus į indėlius ar į banko sąskaitas.

Nuo 2015 metų sausio 1 d. euras pakeis litą neatšaukiamu kursu: 1 euras – 3,45280 lito. Sąskaitose ar indėliuose esančios lėšos automatiškai ir nemokamai bus pakeistos iš litų į eurus 2015 metų sausio 1 dieną, o grynieji pinigai be jokio mokesčio bus keičiami 690 keitimo vietų.

Žemėlapis su nemokamo pinigų keitimo vietomis skelbiamas Lietuvos banko interneto svetainėje ir specialiai euro įvedimui skirtoje svetainėje www.euras.lt, informaciją apie keitimo vietas taip pat galima sužinoti paskambinus nemokama euro konsultavimo linija 8 800 34528.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją