Nordea“ banko ekonomistas Ž.Mauricas sakė, jog Lietuvos ekonomikai euro įvedimas turėtų turėti teigiamų pasekmių.

„Visų pirma dėl to, kad mažėja Lietuvos, o taip pat ir verslo skolinimosi išlaidos, nebebus valiutos konvertavimo išlaidų keičiant litus į eurus. Vartotojai galės palyginti prekių ir paslaugų kainas su kaimyninėmis ir ES šalimis, o tai taps veiksnys mažinantis kainas. Nes bus galima tiesiogiai palyginti, kiek tas pats daiktas kainuoja Vokietijoje ir Lietuvoje“, - kalbėjo Ž.Mauricas.

Ekonomistas taip pat abejojo, jog dviem valiutomis nurodomos kainos turėtų klaidinti žmonės.

„Nemanau, kad klaidins, bet kaip ir bet kuris pokytis reikalaus šiokių tokių pastangų prisitaikyti ir atidumo. Tai be abejo, kad tuo pereinamuoju laikotarpiu tos dvigubos kainos gali šiek tiek gluminti. Galbūt bus daugiau laiko sugaištama apsiperkant, bet visa tai yra daroma tam, kad nebūtų didelio šoko kitų metų sausio 1 dieną“, - sakė Ž.Mauricas.

Todėl ekonomistas patarė vartotojams žiūrėti į kainas litais, lyginti jas su prieš tai buvusiomis kainomis, bet vis daugiau dėmesio skirti kainoms eurais, kad jos taptų įprastos pirkėjo akiai.

Vartotojų teisių apsaugos tarnybos vadovas Feliksas Petrauskas sakė, jog per šį laikotarpį, nuo rugpjūčio 22 dienos iki kitų metų liepos mėnesio, bus atlikta 30 tūkst. patikrinimų prekybos ir paslaugų teikimo vietose.

Bus labai griežtai žiūrima į tuos verslininkus, kurie bus nepasirengę euro įvedimui ir darys atitinkamus nusižengimus.

„Jie bus viešinami, kviesime žiniasklaidą, bus skelbiamas „juodasis sąrašas“ įmonių, kurios pažeidė euro įstatymo nuostatas“, - patikino F.Petrauskas.

Prasižengę verslininkai sulauks sankcijų, kaip „Žinių radijas“ jau rašė – bauda gali būti nuo įspėjimo iki 10 tūkst. litų. Tiesa, piktavaliai sulauks kur kas griežtesnių bausmių.

„Jeigu verslininkas sugalvos vienadienį pasipelnymą iš vartotojų euro įvedimo laikotarpiu, tai čia bus galima pritaikyti nesąžiningos komercinės veiklos įstatymą, pagal kurį gresia bauda iki 120 tūkst. litų, neviršijant praėjusių metų 6 proc. metinės apyvartos“, - kalbėjo F.Petrauskas.

Iki šiol pašnekovas teigė, jog daugiausiai prasižengimų užfiksuota viešbučiuose, pramogų kompleksuose, restoranuose, grožio salonuose ir panašiose vietose.

Laida „Dienos klausimas“ transliuojama darbo dienomis 13.10 val.