Jau nuo naujų metų litai bus pakeisti eurais. Kitą vasarą Lietuvoje atostogaujantys ar šventes planuojantys gyventojai jau dabar pradeda užsakinėti nakvynes ar sales. Ar pasikeičiant valiutai keisis ir apgyvendinimo kainos?

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba informuoja, kad jau nuo vasaros pradžios gauna vartotojų pranešimų apie tai, kad kai kurie verslo subjektai prekių ir paslaugų kainas litais ir eurais nustato taip, kad jos neatitinka nustatytų perskaičiavimo taisyklių.

Pavyzdžiui, konkrečiai buvo pateiktos vienos pobūvių organizavimo įmonės nuo kitų metų numatomos paslaugų ir patiekalų kainos, kurios eurais nurodomos didesnės nei turėtų būti pagal nustatytus valiutų perskaičiavimo reikalavimus.

Tokius atvejus pastebėję klientai gali paprašyti, kad paslaugų teikėjai susitvarkytų kainoraščius, tačiau ar euro įvedimu nepasinaudos apgyvendinimo paslaugų teikėjai ir teisingai pavertę litus eurais kartu nepasididins kainų?

Kai kurie kainas sako ir su centais

DELFI susisiekus su Palangoje esančiu penkių žvaigždučių „Vanagupėviešbučiu, telefonu atsiliepusi administratorė teigė, kad kitai vasarai žadama kainas palikti tas pačias (standartinis dvivietis kambarys sezono metu – 600 Lt/parai, ne sezono – 430 Lt/parai). Paklausus, ar kainos eurais tikrai bus tos pačios, administratorė teigė, kad „kainos išliks tos pačios, gal nebent 5-10 Lt skirsis”.

Nidoje įsikūrę poilsio namai „Litorina“ apartamentus dviems sezono metu siūlo už 380 Lt. Susisiekus su poilsio namų administracija ir pasiteiravus dėl kainos kitų metų vasarą, tiksliai pasakoma 110,06 eurų suma.

Palangoje „Vila Viola“ poilsio namuose dvivietis kambarys, kaip nurodyta internetiniame puslapyje, kainuoja 290 Lt. Telefonu atsiliepusi poilsio namų savininkė teigė, kad poilsiautojai išvykdami jau dabar užsisako kitiems metams kambarius, o paklausta apie būsimas kainas eurais siūlo pasiruošti 5-10 proc. didesnėms kainoms.

Trijų žvaigždučių viešbutis Palangoje „Medūza“ savo internetiniame puslapyje jau dabar nurodęs kainas ir litais, ir eurais. Čia nurodoma, kad dviviečio kambario kaina liepos mėnesį siekia 360 Lt arba 104 eurus (suapvalinta kliento naudai). Viešbučio administratorė, užklausta apie kitų metų sezono kainas, teigia, kad planuojama kainas palikti tokias pačias.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, per penkerius metus Lietuvoje apgyvendinimo paslaugos augo 8,7 proc.

Apgyvendinimo paslaugų kainų pokytis (proc.), Lietuvos statistikos departamento duomenys



2010 m. birželis 2011 m. birželis 2012 m. birželis 2013 m. birželis 2014 m. birželis
Apgyvendinimo paslaugos –4,8 5,5 1,4 4,0 2,7

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdančioji direktorė Eglė Dilkienė teigė tikinti, kad euro įvedimas apgyvendinimo paslaugų įkainių neturėtų keisti.

Pasak jos, viešbučių ir apgyvendinimo paslaugų rinka yra pakankamai konkurencinga. Be to, konkuruoti tenka ne tik vidaus rinkoje, bet ir tarptautinėje – su latviais, estais, lenkais.

Pašnekovė teigė, kad jos atstovaujama organizacija rugpjūčio 18 d. pasirašys Geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumą. Po to asociacijos nariai dar aktyviau bus informuojami apie kainų konvertavimą į eurus.

Jau sulaukia skundų

Valstybinė vartotojų teisių asociacija informuoja, kad verslininkai, skelbdami prekių ir paslaugų kainas litais ir eurais įspėjami, kad kainas privalu nurodyti pagal valiutų perskaičiavimo kursą bei nustatytas apvalinimo taisykles. Kainas abejomis valiutomis privalu skelbti nuo rugpjūčio 22 d.

Nustačius pažeidimą pirmą kartą, kontroliuojančių institucijų atstovai surašys administracinių teisės pažeidimų protokolą ir fiziniams asmenims skirs įspėjimą, o juridiniams asmenims įspėjimą arba baudą iki 1000 litų ir nustatys terminą pažeidimui pašalinti. Už pakartotinius pažeidimus sankcijos griežtesnės – fiziniams asmenims bus skiriama iki 5000 Lt, o juridiniams asmenims nuo 1000 iki 10000 litų baudos.

Vartotojai, dvejopo kainų nurodymo laikotarpiu, pastebėję galimus Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatymo pažeidimus gali pranešti raštu, elektroniniu paštu ar telefonu institucijoms pagal jų koordinuojamas vartojimo sritis, pavyzdžiui, dėl maisto prekių ir paslaugų į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, dėl ne maisto prekių ir paslaugų į Ne maisto produktų inspekciją, dėl finansinių paslaugų į Lietuvos banką, dėl turizmo paslaugų į Valstybinį turizmo departamentą.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba jau yra gavusi keletą vartotojų skundų dėl galimo piktnaudžiavimo dėl artėjančio euro. Gautas vienas vartotojo pranešimas dėl galimai neteisingo kainų perskaičiavimo iš litų į eurus viename restorane Nidoje.

Taip pat yra gautas vartotojo prašymas dėl UAB „Norfos mažmena“ parduotuvėje galimai dėl euro įvedimo padidėjusių tam tikrų prekių kainų. Vartotojas nurodė, kad padidėjo moliūgų sėklų, ramunėlių, čiobrelių, arbatos, žirnių ir kitų prekių kainos.

Taip pat sulaukta skundo dėl padidėjusių kainų viename plaukimo baseine. Vartotojo prašyme nurodyta, kad baseine plaukimo pamokos vaikams per mėnesį padidėjo nuo 99 Lt iki 103,58 Lt.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba raštu kreipėsi į vartotojų prašymuose nurodytus verslo subjektus ir paprašė pateikti motyvuotus paaiškinimus bei jį pagrindžiančius dokumentus, dėl kokių priežasčių vartotojams buvo padidintos prekių ir paslaugų kainos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)