„Paskelbti du kvietimai yra skirtingų rūšių – vienas yra saulės elektrinėms, kurios gali būti įrengtos gyvenamuose namuose, pastatuose ar sklypuose, t.y. ant stogo arba žemės. Antras kvietimas – galimybė įsigyti nutolusias saulės elektrines iš saulės parkų. Palyginus su anksčiau skelbtomis paramomis, naujiena yra ta, kad galima pretenduoti ir jau įsirengusiems saulės elektrines namų ūkyje, tačiau norintiems padidinti turimą galią“, – sako „Ignitis” produkto vadovė Indrė Baltušienė. Pateikti paraiškas dėl APVA paramos galima iki spalio 21 d.

Priklausomai nuo saulės elektrinės specifikos kiek skiriasi ir skiriamos kompensacijos dydis. Įsigyjant nutolusią saulės elektrinę iš saulės parkų ar įsirengiant elektrinę su inverteriu gyvenamajame name, žemės sklype arba kitame pastate suteikiama iki 323 Eur už 1 kW, o be inverterio – iki 243 Eur už 1 kW saulės elektrinės įrengtosios galios. Kaip minėta anksčiau, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad visiems jau įsirengusiems saulės elektrinę namų ūkyje, bet norintiems padidinti jos galią, yra galimybė pretenduoti į kompensaciją, sudarančią iki 243 Eur už 1 kW saulės elektrinės įrengtosios galios. Parama visais atvejais skirta iki 10 kW galios saules elektrinei įsirengti. Jeigu finansavimas jau buvo išmokėtas iki 10 kW saulės elektrinei įrengti, parama tam pačiam įrengimo ar vartojimo objektui gali būti išmokėta, tačiau ne didesnei nei 10 kW suminei galiai pasiekti.

Pandemija įrodo – elektros suvartojame vis daugiau

Pasitaiko atvejų, kad netinkama stogo danga, konstrukcija ar krentantys šešėliai sukliudo statyti saulės modulius ant stogo ar ant žemės nuosavoje valdoje, tai šioje vietoje saulės parkai suteikia galimybę tapti atsinaujinančios energijos vartotojais. Saulės parkas gali stovėti Klaipėdoje, o vartotojas gyventi Vilniuje. Visi gyventojai gali įsigyti saulės elektrinę, nepriklausomai nuo to, kur jie gyvena: bute ar name, Vilniuje ar Raseiniuose“, – pažymi I. Baltušienė.

Skaičiuojama, kad naudojantis saulės energija, elektros išlaidos sumažėja net iki 70 proc. „Nauda klientui yra ženkli ir jaučiama jau nuo pat pirmos sąskaitos, kai klientas tampa gaminančiu vartotoju“, – įsitikinusi „Ignitis” produkto vadovė. Galime stebėti, kad elektros naudojimas vis didėja – auga elektromobilių rinka, daugėja išmanių elektros prietaisų namuose ir pan. Visos šios tendencijos lemia, kad ateityje ir sąskaitos už elektrą augs. Pandemijos laikotarpis tai tik patvirtina – daugiau laiko praleidžiame namuose, taigi daugiau suvartojame ir elektros.

„Dabar yra pats geriausias laikas teikti paraišką, nes terminas, per kurį reikia įsigyti elektrinę nuosavoje valdoje, yra 9 mėn., o nutolusios saulės elektrinės dalį iš saulės parko – 12 mėn. nuo paraiškų priėmimo pabaigos. Tai reiškia, kad pateikus paraišką dabar atsakymą paramai gauti turėsite lapkričio pabaigoje, o elektrinę galite turėti jau pavasarį prieš prasidedant geriausiam saulės generacijos laikotarpiui. Tad kviečiame pasinaudoti šia proga, nes energiją gaminant nuo pavasario – jūsų sutaupymai didžiausi.“

Niekas negali pasakyti, kiek dar metų Europos Sąjungos fondais bus kompensuojami saulės elektrinių įsigijimai. Tai kodėl neįsigyti dabar, kol yra kompensacija?“, – retoriškai klausia I. Baltušienė.

Galima susigrąžinti apie 30 proc. pradinių investicijų

Kiekvienas, įsirengęs saulės elektrinę, ne tik jaučia naudą, patirdamas mažesnes elektros išlaidas, tačiau ir gali susigrąžinti dalį pinigų, kurių reikėjo pirminei investicijai.

„Pradinių investicijų suma priklauso nuo elektrinės dydžio ir kliento poreikių, tačiau rinkoje šiuo metu kaina siekia apie 900 eurų už įrengtą 1 kW. Pasinaudojus parama galima susigrąžinti apie 30 proc. pradinių investicijų. Tai nemaža suma, kuri sutrumpina saulės elektrinės atsipirkimą net keleriais metais“, – sako „Ignitis“ saulės elektrinių produkto vadovas Karolis Dargis.

Specialistai pasiruošę padėti

K. Dargis atkreipia dėmesį, kad pildant paraišką svarbu nuspręsti, kokio tipo saulės elektrinės norima, nes užpildžius paraišką, pavyzdžiui, nutolusioms saulės elektrinėms iš saulės parkų įsigyti, persigalvoti ir įsirengti saulės modulius ant savo namo stogo ir gauti norimą paramą bus per vėlu. Galbūt, pretenduoti į paramos gavimą gali pasirodyti pernelyg sudėtinga misija, reikalaujanti netgi specifinių žinių ar įgūdžių. Tačiau specialistai ramina: tam yra jie.

„Mes pasirūpiname visais dokumentais, padedame klientams išsirinkti jų poreikius geriausiai atitinkantį saulės elektrinės variantą, konsultuojame visais iškilusiais klausimais. Paramos paraiškos pateikimo procesas nėra sudėtingas, svarbiausia – teisingai įsivertinti, kuria parama naudotis ir kokios elektrinės reikia”, – sako „Ignitis“ saulės elektrinių produkto vadovas.

Jis priduria, kad dažnai klientai užtrunka, kol yra išsiaiškinami poreikiai, todėl ragina nebijoti ir kreiptis į specialistus. „Tada procesas nebeatrodo toks sudėtingas, o pasirinkus tinkamą įmonę klientai sutaupo savo laiką“, – teigia K. Dargis.

Augantis elektros sunaudojimas ir tuo pačiu galimybė net iki 70 proc. sumažinti sąskaitas už elektrą –patraukli galimybė kiekvienam. Tačiau dvejojantys neturėtų laukti iki paskutinės kvietimo dienos, specialistai rekomenduoja kreiptis į juos, kad būtų laiko ramiai surasti geriausią sprendimą.