„Kadangi mes gyvename Nidoje, senoje etnografinėje žvejų sodyboje, vadovaujantis kultūros paveldo įstatymu, negalėjome ant jos stogo įsirengti saulės elektrinės, todėl atsiradusi galimybė, naudoti energiją iš nutolusių saulės elektrinių, buvo tikra dovana“, – apie sprendimą, įsigyti saulės parko elektrinės dalį, pasakoja A. Burkšas.

Prieš daugiau nei metus pasirodžius informacijai, kad Lietuvoje bus statomi saulės parkai, nidiškis sako, kad nieko nelaukęs pradėjo domėtis tokia galimybe.

„Atlikome rinkos analizę, pasirengėme verslo planelį ir aktyviai pradėjome ieškoti tinkamiausių pasiūlymų. Akis užkliuvo už „Ignitis saulės parkų“ projekto Obeniuose. Susisiekėme su jų specialistais ir pradėjome bendradarbiavimą“, – prisimena pašnekovas.

Pasak jo, visas procesas, nuo elektrinės dalies rezervavimo iki jos pajungimo prie namo, vyko ypatingai sklandžiai ir taupant kliento laiką.

„Šiuo atveju, reikėtų atiduoti duoklę šiuolaikinėms technologijos ir puikiems „Ignitis saulės parkų“ specialistams. Per visą derybų, sutarties pasirašymo ir įrengimo procesą man nereikėjo niekur važiuoti. Visas sutartis, dokumentacijas ir aktus su „Ignitis saulės parkų“ pagalba pildžiau el. paštu. Vienintelis, vadinkite, gyvas kontaktas buvo tada, kai ESO darbuotojai atvyko įrengti išmanųjį skaitiklį. Manau, kad turėjome reikalą su labai rimta ir solidžia bendrove, kuri viskuo pasirūpino nuo A iki Z“ – teigia A. Burkšas.

Beveik 10 kW saulės parkų elektrinės dalį įsigijęs Nidos gyventojas sako tikintis, jog ši investicija turėtų atsipirkti per maždaug 6 metus, o prie to turėtų prisidėti ir valstybės teikiama parama, kurios paraišką dar galima teikti iki šių metų liepos 31 d.

Neringa, Nida

„Ši investicija atsiėjo beveik 10 tūkst. eurų, tačiau visai neseniai gavau ir valstybės kompensaciją, kuri padengė 35 proc. sumos. Skaičiuojame, kad pagal savo suvartojamos elektros kiekį, po kiek daugiau nei 6 metų projektas turėtų atsipirkti, o vėliau elektra kainuos tik simboliškai. Su dabartinėmis kainomis, tris kartus pigesnė elektros energija – išties nuostabu“, – teigia pašnekovas.

Ir nors ekonominė nauda, pasak E. Burkšo, neabejotinai yra svarbu, nereikėtų pamiršti atsinaujinančių energijos šaltinių vertės ir kalbant apie aplinkosaugą.

„Man žalioji energija, ko gero, yra dar didesnis prioritetas. Gimiau ir augau Nidoje, todėl gamta, grynas oras ir jūra man visada buvo labai artimos ir brangios vertybės. Buvau maloniai nustebęs, kai atsirado galimybė bent trupučiu prisidėti prie švaresnės ir gražesnės aplinkos“, – tikina nutolusios saulės elektrinės savininkas.

E. Burkšas teigia pastebintis, kad jo gimtajame krašte saulės elektrinių populiarumas yra ženkliai išaugęs.

„Man žinoma, kad Neringos savivaldybė taip pat aktyviai dalyvauja atsinaujinančių energijos šaltinių programoje. Neringos gimnazija, bibliotekos, Sveikatos priežiūros centras yra įsirengę arba įsirenginėja saulės elektrines. Privatūs gyventojai taip pat nelieka nuošaly – teikia paraiškas valstybės paramai gauti, bendrauja su rangovais ir pan. Tenka pasikalbėti ir su pažįstamais, kurie naudoja tokią alternatyvią energiją – visi iki vieno labai patenkinti. Džiaugiuosi, kad einame teisingu keliu, o pats asmeniškai labai laukiu žiemos, kai pasimatys tikrasis nutolusios saulės elektrinės potencialas“, – sako nidiškis.