Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA) teikti paraiškas kompensacijai gali fiziniai asmenys, sudarę paskolos sutartis su finansų ar kredito įstaiga. Jie turi galimybę gauti kompensacinę išmoką už saulės elektrinių iki 10 kW įsirengimą, kai jomis gaminama elektros energija bus naudojama namų ūkio poreikiams.

Vartotojų skaičius sparčiai auga

„Ignitis“ produktų vadovas Karolis Dargis pastebi, kad pastaruoju metu saulės elektrinių populiarumas sparčiai auga. Žalią elektros energiją savo poreikiams naudojančių gaminančių vartotojų skaičius perkopė 5300, o gegužės mėnesį per savaitę buvo prijungiama vidutiniškai 125 tokie vartotojai.

Lietuva yra pirmoji šalis Europos Sąjungoje, įtvirtinusi išskirtinę sistemą, kuri leidžia elektros energiją gaminti vienoje vietoje, o vartoti kitoje. Taip sudarytos galimybės kiekvienam namų ūkiui tapti elektrą gaminančiu vartotoju, pasigaminančiu ir vartojančiu žalią, švarią bei klimatui draugišką elektrą.

„Per šiuos metus Lietuvoje vartotojų, kurie patys pasigamina savo poreikiams žalią elektrą, padaugėjo jau 1900 – beveik tiek, kiek pernai per visus metus. Saulės elektrinių populiarumas auga ir dėl valstybės suteikiamos paramos, o naujausioji yra labai patraukli, nes ji skirta perkantiems išsimokėtinai. Tie, kurie nori įsirengti saulės elektrines, tačiau neturi sukaupę pakankamai lėšų, ar nenori jų išleisti iš karto, turėtų paskubėti“, – sako „Ignitis“ produktų vadovas. Šiuo kvietimu saulės elektrinėms įsirengti iš Klimato kaitos programos skirta 5 mln. eurų.

Nebijoti kreiptis į specialistus

Projektai bus atrenkami konkurso būdu pagal prioritetinius projektų atrankos kriterijus. Pavyzdžiui, aukštesnis balas skiriamas tiems projektams, kuriuose elektros energiją iš atsinaujinančių išteklių gaminančios technologijos bus skirtos prie centralizuotai tiekiamos šilumos sistemos neprijungtiems gyvenamiesiems namams ar butams.

Vertinimo metu bus atsižvelgta ne tik į tai, kaip gyvenamasis namas ar butas yra aprūpinamas šiluma, tačiau ir į atsinaujinančių išteklių energiją naudojančių technologijų galią. Taigi, nesusipažinusiems su atrankos subtilybėmis, gali pasirodyti pernelyg sunku pretenduoti į valstybės paramą. Vis tik, „Ignitis“ produktų vadovas siūlo nenuleisti rankų.

„Gyventojai, kurie galvoja apie saulės elektrinių įsirengimą, dažniausiai nustoja svarstyti, kai jiems pradeda trūkti žinių, kaip tai padaryti, kur kreiptis, nuo ko pradėti. Rinkoje turime tikrai daug pasirinkimų, pasimesti nesunku, todėl skatinu žmones nebijoti kreiptis į specialistus, kurie galėtų atsakyti į rūpimus klausimus. Pavyzdžiui, ar saulės elektrinė atneš pageidaujamą naudą, kaip taisyklingai užpildyti dokumentus, nes nuo to priklausys ir tikimybė gauti paramą, ir panašiai“, – teigia K. Dargis.

Palankesnės galimybės saulės elektrinei įsigyti

Paskolos sutartis tarp pareiškėjo ir finansų ar kredito įstaigos turi būti sudaryta ne trumpesniam nei trejų metų laikotarpiui. Kaip pažymi APVA, paskolos suma negali būti mažesnė už sumą, apskaičiuotą pagal fiksuotą įkainį remiamam elektrinės galingumui įrengti.

Maksimalus kompensacinės išmokos dydis vienam pareiškėjui yra 3810 eurų. „Kompensacijos dydis yra 381 Eur už 1 kW įrengtos elektrinės galios. Tokiu būdu, kaip ir anksčiau, skiriama parama kompensuoja dalį saulės elektrinių išlaidų“ – pastebi K. Dargis.

Gyventojai, sudarę paskolos sutartis, kviečiami teikti dokumentus kompensacinėms išmokoms gauti iki liepos 1 d. Svarbu atkreipti dėmesį, kad žmonės, kuriuos domina ši parama, nelauktų paskutinės dienos ir suspėtų laiku užpildyti visus reikiamus dokumentus, o jeigu kyla klausimų – kreiptųsi į specialistus, žinančius visas subtilybes.

Žaliosios elektros energijos populiarumas tik auga, o palankiomis sąlygomis teikiama valstybės parama tik dar labiau skatina prisijungti prie šių vartotojų. Daugiau informacijos apie teikiamą paramą galite rasti čia.