Papasakokite, kodėl nusprendėte įsirengti saulės elektrinę?

Viena iš priežasčių – tai dabartiniai Energetikos ministerijos ir Aplinkos apsaugos ministerijos sprendimai bei iniciatyvos skatinti atsinaujinančią energetiką. Tiek asmeniniame gyvenime, tiek darbe stengiuosi eiti ekologišku keliu, todėl nusprendžiau, kad būtų pats laikas praktiškai išbandyti tokios alternatyvios elektros naudą. Į atsinaujinančių energijos šaltinių projektą savo namuose žiūrėjome kompleksiškai – įsirengėme ne tik saulės elektrinę, bet ir iškastinio kuro katilą pakeitėme į šilumos siurblį oras-vanduo, kuris yra dar viena aplinkai draugiška priemonė.

Kaip vyko rangovų paieškos? Ar daug pasiūlymų sulaukėte?

Pasinaudojęs 2019 m. skirta parama saulės elektrinėms įsirengti, kompetentingo ir patikimo rangovo, kuris galėtų išpildyti visus lūkesčius, paieškoms skyriau tikrai nemažai laiko. Siųsdamas užklausas, gavau daug reakcijų iš rinkos dalyvių. Gal tuo metu, kai ieškojau, tokias paslaugas teikiančių įmonių nebuvo tiek daug, kiek jų yra dabar, tačiau pasiūlymų sulaukiau išties nemažai. Na, o galiausiai, atlikęs rinkos analizę, pasirinkau energetikos bendrovę „Ignitis“.

Kodėl būtent šios bendrovės pasiūlymas Jums pasirodė tinkamiausias?

„Ignitis“ specialistai pasirūpino visais biurokratiniais procesais, kaip paraiškų pildymas, įvairios dokumentacijos ir panašiai, todėl man tai sutaupė nemažai laiko. Patiko ir tai, kaip ši bendrovė komunikuoja su savo klientais. Atviras bendravimas, argumentuoti patarimai ir konsultacijos visais iškilusiais klausimais. Na, ir žinoma, geriausia tuo metu rinkoje buvusių sąlygų pasiūla. Visi šie dalykai ir nulėmė mano pasirinkimą.

Kokią saulės elektrinę įsirengėte? Kokio ji galingumo?

Tai tradicinė elektrinė, kai ant namo stogo yra montuojami saulės moduliai. Pirminis mano noras buvo 10 kW galingumo saulės elektrinė, tačiau dėl namo stogo konstrukcijos – nepavyko sutalpinti tiek modulių. Šiuo atveju, vėlgi, rangovo kompetencijos leido maksimaliai išnaudoti namo stogą, ant jo įrengiant 7,68 kW galingumo saulės elektrinę.

Asociatyvi nuotr.

Kiek laiko jau naudojatės saulės elektrine? Ar jau pastebite grįžtančią naudą?

Saulės elektrinė mano namuose buvo įrengta 2019 m. gruodį. Šių metų vasario mėnesį pradėjau justi apčiuopiamą naudą, o dabar efektas jau yra ženkliai matomas. Pavyzdžiui, šaltesniu periodu, kovo mėnesį, saulės elektrinė dengė beveik 50 proc. namams reikalingos energijos. Pagal šiuos duomenis, manau, kad balandžio mėnesį šis skaičius turėtų siekti 70–80 proc. energijos poreikio, o vasarą turėtų būti pasiektas visas 100 proc. plius papildoma energija, kurią už pasaugojimo mokestį galėsiu kaupti ir taip už gerą kainą naudoti elektrą šaltuoju metų laiku. Vertinant tai, kad šildymo sistemai namuose naudojame oras-vanduo šilumos siurblį, o elektros tam reikia išties nemažai, tokie rezultatai mane džiugina.

Kiek, Jūsų akimis, atsinaujinantys energijos šaltiniai, o šiuo atveju – saulės elektrinės yra populiarios mūsų šalyje?

Manau, kad atsinaujinančios energetikos augimas mūsų šalyje yra gana ženklus. Kai kurios technologijos dar tik ateina į Lietuvą, tačiau bendrai kalbant, manau, kad mūsų energetikos sektorius rodo tikrai įspūdingus rezultatus visos Europos mastu. Aiškiai matosi, kad žmonės vis labiau domisi alternatyviais bei ekologiškais energijos šaltiniais, o verslas ir valstybė, savo ruožtu atsižvelgdama į jų poreikius, vysto įvairius projektus bei iniciatyvas.

Ar tenka Jums pačiam pasidalinti savo patirtimi su draugais, kolegomis, kaimynais? Kaip jie reaguoja į tokį Jūsų sprendimą?

Tikrai taip. Kai tik diegiausi šią sistemą, teko kalbėtis su kaimynu, kuris svarstė, galbūt, ir jam vertėtų įsirengti kažką panašaus. Parekomendavau, ir šiai dienai ant jo stogo taip pat jau stovi saulės elektrinė. Tikiu, kad ir kiti žmonės dalinasi gerąja praktika, o daugelis jų į saulės elektrines žiūri ne tik per piniginę išraišką, bet ir dėl aplinkosauginių sprendimų. Suprantu, kad mano viso projekto atsiperkamumas gali siekti apie 8–9 metus, tačiau man kur kas svarbiau yra pats požiūris į tokią investiciją. Turime galvoti ne tik apie tai, kaip sutaupyti, tačiau atiduoti duoklę gamtai – mažinti CO2 emisiją, iškastinio kuro naudojimą bei prisidėti prie tvarios ir žalios energetikos kūrimo.