Vyriškis pasakoja, kad apie saulės elektrinės įsirengimą galvojo jau senokai, tačiau valstybei pradėjus teikti paramą gyventojams, norintiems naudoti ekologišką energiją, apsispręsti tapo kur kas paprasčiau.

„Visada svajojome apie energijos šaltinį, kuris leistų ne tik sutaupyti, bet ir būtų ekologiškas bei draugiškas aplinkai. Iki tol tokia investicija finansiškai atrodė pakankamai nemaža, tačiau pradėjus teikti paramą saulės elektrinių įsirengimui, nusprendėme, kad reikėtų pasinaudoti šia proga. Į šią investiciją su šeima žiūrėjome kompleksiškai, todėl mūsų tikslas buvo atnaujinti visą namų energijos sistemą: tiek šildymą, tiek elektros gavybą“, – pasakoja V. Zubrus.

Pateikęs paraišką paramai ir vėliau ją gavęs, vyras pradėjo analizuoti rinką ir ieškoti geriausio sprendimo savo namams.

„Gavę paramą, analizavome rinką, ką siūlo gamintojai, kokios elektrinės yra geriausios, kokiais technologiniais sprendimai jos pagrįstos ir pan. Gavome ne vieną pasiūlymą, tačiau galiausiai, po daug analizių ir bendravimo su saulės elektrinių įrengimo paslaugas teikiančiomis įmonėmis, kaip rangovus, pasirinkome energetikos bendrovę „Ignitis“, kurios darbais esame visiškai patenkinti“, – sako V. Zubrus.

Pasak jo, bendraujant su skirtingais rangovais, teko susidurti ir su ne visiškai sąžiningai sutarties sąlygas siūlančiais saulės elektrinių tiekėjais.

„Būtent viena iš priežasčių, kodėl pasirinkome „Ignitis“, buvo sąžiningumas. Pavyzdžiui, kai kurie rangovai sutartyje slėpdavo mokesčius už papildomus darbus. Paprastai kalbant, jei skelbdavosi, kad elektrinę su visa įranga įrengs už konkrečią sumą, tai vėliau atsirasdavo dar ir mokestis už kitus darbus. Tačiau „Ignitis“ išpildė visas sąlygas ir už nieką papildomai mokėti nereikėjo“, – pasakoja vyriškis.

7 kW galingumo elektrinė ant V. Zubraus namo stogo išdygo per pusantro mėnesio, o dabar vyras pasakoja jau skaičiuojantis jos finansinę naudą.

„Šių metų kovo mėnesį sutaupėme apie 50 proc., balandžio mėnesį sutaupymas turėtų siekti visus 100 proc., o nuo gegužės mėnesio iki rudenio planuojame kaupti energiją žiemai, todėl tereikės mokėti tik pasinaudojimo tinklais mokestį“, – aiškina pašnekovas.

Vyro skaičiavimais, elektrinės įsirengimas jo šeimai turėtų atsipirkti per 5-erius metus, o tai, pasak jo, nepalyginamai trumpesnis laikotarpis nei, pavyzdžiui, prieš keletą metų.

„Tai labai optimalus laikotarpis. Teko girdėti, kad anksčiau tokių ir panašaus galingumo elektrinių atsiperkamumas siekdavo ir dešimt metų, tačiau dabar rinkoje sąlygos yra kur kas geresnės ir žmonės turi daugiau galimybių tokiai investicijai“, – teigia V. Zubrus.

Vyriškis pasakoja, kad jo pavyzdys, įsirengti saulės elektrinę, paskatino ir kaimelio, kuriame jis gyvena, žmones pradėti domėtis atsinaujinančiais energijos šaltiniais.

„Šia tema tenka pasikalbėti su kaimynais, tai galiu pasakyti, kad žmonės tikrai aktyviai domisi, klausinėja, kai kas jau ir kreipėsi dėl paramos. Džiugu, kai turi praktikos ir gali žmonėms patarti, paaiškinti ir taip prisidėti prie ekologiškos energijos vartojančiųjų gretų augimo“, – džiaugiasi vyras.

Pašnekovo pasiteiravus, ar dabar, kai jo namus energija aprūpina saulės elektrinė, nepasitvirtino mitas, jog jei nėra saulės, nėra ir energijos, V. Zubras dar ir pajuokauja.

„Kai kas vis dar galvoja, kad jei lauke debesuota ir saulė nešviečia, tai ir elektros nebus. Saulės elektrinė pagamina tiek energijos, kad jos užtenka ir tuo metu, kai už lango tamsu, todėl viskas taip pat, kaip ir naudojant įprastą elektros energiją: namuose šviesa tokia pat ryški, o vanduo toks pat šiltas“, – juokiasi vyras.