„Ignitis saulės parkų“ platformoje saulės elektrinių parko projektą vystančios bendrovės „Ignitis gamyba“ generalinis direktorius Rimgaudas Kalvaitis sako, kad pradedant kalbėti apie tiesioginę saulės elektrinių naudą vartotojui, pirmiausia reikia suprasti, kodėl atsinaujinantys energijos šaltiniai bei vietinė energijos gamyba yra tokia svarbi ir strategine šalies prasme.

„Pasaulis keičiasi labai greitai, augant gyventojų skaičiui, auga ir jų energijos poreikiai, tačiau ištekliai, skirti patenkinti šiuos poreikius, yra riboti. Tarp tų išteklių yra ir iškastinis kuras, kurio resursai taip pat nėra amžini, ką jau kalbėti apie tai, kokia negrįžtama žala gamtai ir mums patiems yra daroma gaminant energiją tokiu būdu.

Negana to, kai energija gaminama iš atsinaujinančių išteklių, stiprinama ir šalies nepriklausomybė. Šalyje lieka pinigai, mokami už importuojamą iškastinį kurą, todėl vienas didžiausių Lietuvos siekių – skatinti žaliąją energetiką ir taip tapti nepriklausomą energiją vartojančia valstybe“, – sako R. Kalvaitis.

Tačiau, pasak jo, į naujoves žmonės dažniausiai žiūri skeptiškai, o žalioji energetika – ne išimtis.

„Bet kokia nauja iniciatyva visada sukelia daug klausimų: kodėl, kam to reikia, kaip, iš kur ir panašiai. Atsakymams į šiuos klausimus reikalinga praktika. Būtent „Ignitis saulės parkų“ platforma tapo tuo pionieriumi, kuris pasiryžo ne tik teoriškai paaiškinti, bet ir sudaryti praktines galimybes visiems šalies gyventojams naudotis žaliosios energetikos naudomis. Anksčiau ne visi gyventojai galėjo naudotis saulės elektrinėmis, neturėjo techninių galimybių joms įsirengti, tačiau dabar saulės parkuose vystomi projektai suteiks galimybę elektros energiją iš saulės gamintis ne tik dalies individualių namų savininkams, bet absoliučiai visiems – tiek daugiabučių gyventojams, tiek gyvenantiems individualiuose namuose,“ – sako R. Kalvaitis.

Pasak jo, vienas svarbiausių „Ignitis grupės“ uždavinių – svariai prisidėti prie Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijos įgyvendinimo ir taip sukurti pažangią ir konkurencingą energetiką mūsų šalyje.

„Esame tie, kurie padeda įgyvendinti šią strategiją, ir savo pavyzdžiu norime paskatinti ir kitus investuotojus prisidėti prie nutolusios saulės energijos generacijos gyventojams galimybių vystymo. Platforma buvo sukurta pritraukti visus šalies atsinaujinančios elektros energijos gamintojus, kurie galėtų investuoti ir siūlyti savo projektus per platformą bei tokiu būdu iš saulės energijos gaminama elektra aprūpinti didžiulį kiekį daugiabučių gyventojų bei padaryti milžinišką proveržį žaliojoje energetikoje“, – įsitikinęs R. Kalvaitis.

Saulės elektrinių parko projektą vystančios bendrovės „Ignitis gamyba“ generalinis direktorius Rimgaudas Kalvaitis

Pirmasis saulės parkas

Šiuo metu „Ignitis saulės parkai“ platformoje“ yra vystomas ne vienas nutolusios saulės elektrinės projektas, tačiau pirmasis toks saulės parkas, kurį vysto „Ignitis gamyba“, jau visai netrukus pradės veikti Obenių kaime, Elektrėnų savivaldybėje.

„Mūsų pirmasis saulės parkas jau yra pastatytas. Šiuo metu vyksta privalomi saulės jėgainės bandymų darbai, tvarkoma dokumentacija. Tai yra mūsų strategijos dalis, ir akivaizdu, kad už kelių savaičių ji taps realybe. Tai bus pirmasis saulės parkas pasaulyje, kuriame per tokio tipo platformą nusipirkę arba išsinuomoję dalį elektrinės, Lietuvos gyventojai turės galimybę patys savo butams ar namams gaminti elektros energiją“, – teigia R. Kalvaitis.

Kaip pasakoja pašnekovas, praėjusį spalį startavęs projektas susilaukė didelio gyventojų susidomėjimo, todėl buvo nuspręsta 1 MW galios saulės parką išplėsti ir taip suteikti galimybę dar didesniam žmonių ratui išbandyti žaliosios energetikos naudą.

„Projekto populiarumas ir platformos rezervacijų skaičius parodė, kad norinčių tapti gaminančiais vartotojais Lietuvoje skaičius yra tikrai didelis, todėl buvo nuspręsta imtis dar didesnio masto projektų ir pirmąjį saulės elektrinės parką išplėsti dar 3 MW. Mūsų žiniomis, šiuo metu didesnio saulės elektrinių parko Baltijos šalyse nėra, jo įrengimo darbai jau pradėti“, – pasakoja „Ignitis gamybos“ generalinis direktorius.

Pasak jo, projekto įgyvendinimo vieta irgi buvo pasirinkta neatsitiktinai, o atsižvelgiant į tai, kad ši nebūtų tinkama jokiai kitai ūkinei veiklai, o čia įrengiant saulės jėgaines tokiu būdu tausojami brangūs žemės resursai.

„Šį sprendimą įgyvendinome labai specifiškai. Didelių saulės parkų problema yra ta, kad jie užimta daug ploto ant žemės, o žemė, kaip žinia, yra brangus turtas. Daugelio iškastinio kuro elektrinių per jų veikimo laikotarpį sukaupiami pelenai yra specialiai apdorojami ir laikomi nustatytose vietose. Būtent Obenių saulės parkas ir buvo pastatytas ant tokio pelenyno, kuris nėra tinkamas žemės ūkio veiklai ar kokioms nors statyboms“, – apie netradicinį sprendimą pasakoja R. Kalvaitis.

Pati saulės elektrinės įranga ir sprendiniai, anot „Ignitis gamyba“ generalinio direktoriaus, buvo pasirinkta konkurso būdu, vertinant viso projekto ekonominį naudingumą ir patikimumą vartotojui.

Saulės elektrinių parko projektą vystančios bendrovės „Ignitis gamyba“ generalinis direktorius Rimgaudas Kalvaitis

„Mes, turėdami tiek kelių dešimtmečių veiklos energetikos sektoriuje patirtį, tiek ir ilgalaikę veiklos strategiją, tikrai galime vartotojui pasiūlyti patikimą, ne trumpiau, nei 25 metus veiksiančią ir efektyvią, saulės elektrinę. Todėl mums nereikėjo pačio pigiausio elektros energiją generuojančio įrenginio. Mūsų tikslas – vartotojui užtikrinti maksimalų jo jėgainės dalyje sugeneruojamos elektros energijos kiekį, todėl renkantis įrangą, vertinome daug parametrų – per metus sugeneruojamą elektros energijos kiekį, viso sprendimo patikimumą, garantiniais įsipareigojimais suteikiamas naudas. Manome, kad pavyko pasiekti norimą rezultatą ir kad mūsų pasirinkti sprendiniai atitiko visus šiuos kriterijus“, – sako R. Kalvaitis.

Pasirinkimo laisvė ir nauda vartotojui

Galvojantys tapti nutolusiais saulės energijos gamintojais ir vartotojais, „Ignitis saulės parkų“ platformoje turi du pasirinkimus – įsigyti arba išsinuomoti siūlomą saulės elektrinės dalį. Pasak R. Kalvaičio, neteisingo pasirinkimo čia tiesiog nėra.

„Vieni butus nuomoja, kiti perka – dvi galimybės, du skirtingi verslo sprendimai. Toks pat požiūris ir čia. Pasakyti, kad yra geriau pirkti arba geriau nuomotis, tiesiog negalima. Tai yra kiekvieno apsisprendimas pagal jo poreikius ir galimybes. Vieni gyventojai nori pasibandyti ar naudotis trumpesnį laiką, todėl renkasi nuomą, kiti – planuoja savo ateitį toliau, žiūri kaip į ilgalaikę investiciją, todėl renkasi įsigyti dalį saulės elektrinės. Savo ruožtu gyventojams sudarėme galimybę pasirinkti pagal kiekvieno poreikį, koks variantas jiems yra tinkamesnis“, – teigia pašnekovas.

Kaip pasakoja R. Kalvaitis, jei dvejojate, pirkimas ar nuoma jums labiau apsimoka, apsilankę „Ignitis saulės parkų“ platformoje arba susisiekę su ten dirbančiais specialistais, galite greitai įsivertinti naudą ir atsiperkamumą: „Vienokiu ar kitokiu atveju, metinės elektros energijos išlaidos neabejotinai sumažės, tapsite atsakingu ir inovatyviu vartotoju bei tiesiogiai prisidėsite prie aplinkai draugiškesnės elektros energijos gamybos.“

R. Kalvaitis neabejoja, kad ši platforma ir visi joje vystomi projektai taps sėkmingomis iniciatyvomis, kurios savo pavyzdžiu paskatins vis daugiau butuose ir individualiuose namuose gyvenančių žmonių tiesiogiai pasinaudoti saulės elektrinių teikiamomis naudomis.

„Kiekvieną naują reiškinį kažkas „stumia“, o kažkas „traukia“. Šiuo atveju, ši platforma yra daugiau „traukiama“, ir tai daro patys vartotojai, kurie nebijo naujovių, supranta gaunamą naudą sau ir žaliosios energetikos svarbą bei dalinasi savo patirtimi su kitais. Net neabejoju, kad tie žmonės, kurie įsigijo ar išsinuomojo dalį saulės parkų elektrinių, tik pradėję naudotis pasidalins savo gerąja patirtimi su bičiuliais ir kaimynais , o dar šią vasarą tie patys kaimynai, kurie skeptiškai žiūrėjo į jų pasirinkimą ir atsinaujinančią energetiką, ieškos saulės elektrinių sau. Tokių jėgainių įsigijimas yra remiamas valstybės ir mūsų pirmo projekto pirkėjai pasinaudojo galimybe gauti Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) teikiamą finansinę paramą. Geroji vartotojų praktika ir buvusi bei numatoma tolesnė valstybės parama neabejotinai sukurs tikrą proveržį atsinaujinančios energetikos rinkoje“, – įsitikinęs R. Kalvaitis.