Sumanių energetikos sprendimų bendrovės „Ignitis“ saulės elektrinių produkto vadovas Karolis Dargis pasakoja, kokių veiksmų turėtų imtis žmonės, gavę valstybės paramą, kaip efektyviai ja pasinaudoti bei ką svarbu žinoti renkantis rangovą.

Nuo ko pradėti?

„Paramos yra dviejų tipų: kai elektrinė yra statoma ant gyvenamojo namo stogo arba, kai elektrinė yra nutolusi nuo objekto, t. y., energija gaminama kitur nei yra vartojama. Kalbant apie standartinę paramą, kai elektrinė yra montuojama ant nuosavo namo stogo arba kai kuriais atvejais ant žemės, jei to dar nepadarėte prieš teikdami paraišką, turėtumėte kreiptis į Energijos skirstymo operatorių (ESO) ir išsiaiškinti, kokiomis sąlygomis elektrinę galėsite prisijungti prie tinklo. Paprasčiausias būdas tai padaryti – www.eso.lt internetiniame puslapyje pateikti paraišką, kurioje tereikia nurodyti, kokio galingumo saulės elektrinę ruošiatės statyti“, – aiškina K. Dargis.

Pašnekovo teigimu, dažnai energijos skirstymo tinkluose nieko nereikia keisti, todėl tokiu atveju prisijungimas yra suteikiamas gana paprastai, tačiau tais atvejais, kai visgi yra reikalingi pakeitimai, įstatymiškai pats vartotojas turi padengti visą darbų sąmatą.

„Tai, ar gausite leidimą prisijungti prie ESO tinklo, priklauso nuo keleto veiksnių. Gavę jūsų paraišką, ESO patikrina savo tinklų apkrovą – jei jūsų namas tokioje vietoje, kurioje elektrinių yra labai daug ir tinklas yra pakankamai apkrautas, arba gyvenate labai atokioje vietovėje, kurioje sena elektros oro linija nėra techniškai pajėgi atlaikyti apkrovą, prisijungimo prie tinklo galite ir negauti“, – sako K. Dargis.

Tokiu atveju, pasak „Ignitis“ atstovo, yra keletas alternatyvų. „Jei paaiškėja, kad prisijungti prie tinklo visgi negalite ir yra reikalingi pakeitimai, už kuriuos privalėtumėte sumokėti iš savo kišenės, yra kitas variantas – energiją gamintis nutolusiose elektrinėse. Tačiau būtina pažymėti, kad jei parama buvo gauta saulės elektrinėms ant stogo, jos negalėsite išnaudoti prisijungimui prie saulės parkų, todėl tinkamiausias pasirinkimas – laukti kito laikotarpio, kai bus dalinamas kompensacijos, ir pretenduoti būtent į nutolusių elektrinių paramą“, – pataria K. Dargis.

Jei gavote paramą nutolusioms saulės elektrinėms, papildomai kreiptis į ESO nereikia, todėl galite iškart imtis svarbiausios žingsnio – rangovo, kuris pasirūpintų elektrinės įrengimu, paieškų.

Saulės elektrinė

Kodėl svarbu susirasti patikimą rangovą?

K. Dargio teigimu, renkantis rangovą, svarbu įsitikinti, ar jis turi visus reikiamus atestatus darbams atlikti, kitu atveju – jums gali būti neišmokėta parama.

„Reikėtų labai atidžiai rinktis rangovą, mat paramos reikalavimuose nustatyta, kad saulės elektrinės įrengimo darbus vykdanti įmonė privalo būti atestuota šioje rinkoje, kitu atveju – pasirinkus neatestuotą rangovą, pasirašius su juo sutartį ir paaiškėjus, kad jis neatitinka reikalavimų, kompensacija saulės elektrinei įsigyti nebus suteikta“, – teigia specialistas.

Net jei rangovas ir turi visus privalomus atestatus, pasak K. Dargio, kalbant apie jo patikimumą, vien tik tuo apsiriboti nereikėtų, mat ne ką mažiau svarbu yra ir pačios, darbus atliekančios, įmonės kompetencijų lygis bei patirtis rinkoje.

„Dažnai žmonės žiūrį į kainą, ieško pigesnių variantų rinkoje, todėl pasirenka tokius rangovus, kurie po poros metų dingsta iš rinkos. Dabar pastebime labai daug naujų įmonių, kurios siūlo saulės elektrinių įdiegimo paslaugas, bet ne visi yra specializuoti ir žino, ką daro, todėl tai gali atsiliepti kokybės atžvilgiu“, – teigia „Ignitis“ atstovas.

Pasak jo, saulės elektrinė yra ilgalaikė investicija, todėl svarbu užsitikrinti, kad jos aptarnavimas vyktų nenutrūkstamai, o iškilus klausimams, visada būtų su kuo pasikonsultuoti.

„Jei kažkas sugenda, nefunkcionuoja ar kyla klausimų – norisi gauti greitą aptarnavimą. Tad jei rinkoje nebelieka jūsų rangovo arba jis yra nekompetentingas, tenka ieškoti pagalbos, informacijos iš šalies, o tai neabejotinai reiškia ir papildomas išlaidos. Dabar visi kalba apie garantijas, įsipareigojimus, tačiau reikia įsitikinti, kad tai bus užtikrina“, – sako K. Dargis.

Kaip pasakoja pašnekovas, rangovai dažniausiai siūlo ir savo įrangą, tačiau taip pat, kaip ir pačiai įmonei, taip ir jos įrangai, keliami reikalavimai, kurių nepaisant – galima netekti paramos.

„Įranga turi būti visiškai nauja. Pavyzdžiui, saulės moduliams privalo būti suteikta bent 10 metų, o įtampos keitikliams – bent 5 metų garantija. Taip pat privalo būti užtikrinamas bent 80 proc. modulių efektyvumas po 25 metų, o standartai dulkių ir drėgmės apsaugai visai įrangai turi būti ne mažesni nei IP65“, – aiškina saulės elektrinių specialistas.

Saulės elektrinė

Dabar tinkamas laikas įrengimui

Suradus kompetentingą rangovą, kuris puikiai išmano savo darbą bei pasirūpina tinkama įranga, pasak K. Dargio, laikas imtis darbų, kurie, anot jo, turėtų trukti apie keletą mėnesių.

„Laikotarpis, kiek užtruks darbai, priklauso nuo situacijos. Dabar oro sąlygos įrengimui yra tinkamos, paskelbtas karantinas taip pat kol kas neriboja darbo. Žinoma, kiek laiko truks darbai, priklauso ir nuo užsakymų srauto, tačiau standartiškai, visas laikotarpis: nuo sutarties pasirašymo iki jau praktinio naudojimosi, neturėtų būti ilgesnis nei 3 mėnesiai“, – teigia pašnekovas.

„Ignitis“ atstovas sako, kad po įrengimo saulės elektrinės iš esmės nereikalauja jokios priežiūros.

„Tinkamai įrengta ir kokybiška elektrinė energiją gamina be žmogaus pagalbos. Ką pačiam žmogui galima būtų atlikti ir ką mes rekomenduojame, tai keletą kartų metuose nuplauti saulės modulį, taip išlaikant maksimalų jo efektyvumą. Tai pat yra galimybė naudoti nuotolinę stebėjimo įrangą, kai žmogus savo telefono ar kompiuterio ekrane gali matyti, kaip veikia elektrinė, kiek energijos gamina, o jei yra pastebimi kažkokie sutrikimai – kreiptis į aptarnaujančią įmonę“, – pasakoja K. Dargis.

Susidomėjimas auga kiekvienais metais

Saulės elektrinių populiarumą Lietuvoje rodo kiekvienais metais augantis atsinaujinančią energiją gaminančių vartotojų prisijungimo skaičius. „Ignitis“ duomenimis, 2015 m. saulės energiją mūsų šalyje gamino vos 63 vartotojai, tačiau šiais metais jų skaičius jau siekia daugiau nei 4 tūkst. Pasak K. Dargio, tokiam šuoliui neabejotinai įtakos turėjo trumpėjantis atsiperkamumo laikotarpis ir teikiama parama.

„Anksčiau atsiperkamumas kai kuriais atvejais siekė net ir 20 metų. Pagal dabartinę situaciją, Lietuvoje atsiperkamumas šiuo metu svyruoja tarp 9–10 metų be paramos, tačiau su ja gali siekti vos 6 metus, o tai tikrai nėra labai tolima perspektyva. Jei 2018 m. saulės energiją gamino apie 1000 vartotojų, tai prasidėjus paramos teikimams, vos per metus šis skaičius išaugo keturgubai“, – teigia K. Dargis.

Vien tik šiais metais į paramą saulės elektrinėms pretendavo daugiau nei 7 tūkst. Lietuvos gyventojų, todėl, kaip pasakoja „Ignitis“ saulės elektrinių produkto vadovas, įmonei tenka sulaukti daugybės gyventojų skambučių su įvairiais, juos dominančiais, klausimais.

„Žmonės kreipiasi dėl daugybės priežasčių. Vieni teiraujasi apie atsiperkamumą, sutaupymą, kiti – nori konsultacijos įrangos klausimais, treti – prašo pateikti konkrečius pasiūlymus saulės elektrinės įrengimui. Visais atvejais stengiamės žmonėms suteikti visą jiems rūpimą informaciją, apskaičiuoti finansinę naudą kiekvienu individualiu atveju bei atsakyti į visus klausimus apie atsinaujinančius energijos šaltinius“, – sako K. Dargis.