Betygalos II piliakalnis, dar vadinamas Alkos, arba Aukos kalnu, yra 300 m į pietryčius nuo I Betygalos piliakalnio. Piliakalnis yra prie Betygalos kapinių. Pasukę per kapines į pietvakarius, tuoj už tvoros rasite išlikusį puslankio formos gynybinį griovį. Aikštelės viduryje stovi XIX a. sumūryta penkiakampė dvarininkų Jankovskių koplyčia. Piliakalnį iš pietryčių, pietvakarių ir šiaurės vakarų juosia stačiašlaitės, mišku apaugusios daubos.

Piliakalnį rasite čia.
Betygalos II piliakalnis

Kalnujų arba Palendrių piliakalnis nutolęs nuo miesto 5 km pietų kryptimi. Matomas važiuojant autostrada Kaunas–Klaipėda. Kalnujų ir Prabaudos piliakalniai buvo aktyviai naudojami kovų su kryžiuočiais laikotarpiu (XIII a. pab.–XV a. pr.) , o ant jų stovėjo medinės pilys. Dabar nuo šio piliakalnio atsiveria nuostabi panorama į Raseinių miestą.

Piliakalnį rasite čia.
Kalnujų arba Palendrių piliakalnis

Vietiniai ir krašto svečiai sako, kad nuo Padubysio piliakalnio, kitaip dar vadinamo Kaukuro, atsiveria viena gražiausių panoramų Raseinių rajone. Tai vienas iš Dubysos upės gynybinės grandinės piliakalnių. Piliakalnio šlaitai statūs – iki 30 m aukščio. Gerai matomi buvę gynybiniai įtvirtinimai – apsauginiai pylimai, terasa, griovys. Prie piliakalnio įrengta poilsiavietė – viena populiariausių poilsio vietų Raseinių rajone prie Dubysos.

Piliakalnį rasite čia.
Padubysio piliakalnis

Milžavėnų arba Pabalčių piliakalnis yra vakarinėje Raseinių rajono dalyje, Balčios upės kairiajame krante. Iš vakarų ir pietų apjuostas upės, stačiais 10 metrų aukščio šlaitais. XIV a. čia stovėjo Milžavos pilis, tuos laikus mena išlikęs Milžavėnų kaimo vietovardis. Į rytus nuo piliakalnio eina kelias Nemakščiai–Jauniškė, juo vykstant, piliakalnis puikiai matomas.

Piliakalnį rasite čia.
Milžavėnų arba Pabalčių piliakalnis

Gėluvos piliakalnis, dar vadinamas Birutklaniu, supamas Dubysos slėnių ir tvenkinių yra tyrinėtas keletą kartų. Manoma, kad čia stovėjo medinė Ariogalos pilis, sudeginta kryžiuočių 1382 m. Vietiniai gyventojai čia kasmet švenčia Jonines. Piliakalnis pasiekiamas plentu Ariogala – Čekiškė arba iš greitkelio, pasukus link Ariogalos.

Piliakalnį rasite čia.
Gėluvos piliakalnis

Gabrieliškės piliakalnis – vienas iš nedaugelio mūsų krašte tyrinėtų piliakalnių. Dar vadinamas Naukaimiu arba Viškalniu. Įrengtas atskiroje kalvoje. 1910 m. Liudvikas Kšivickis, tyrinėdamas piliakalnį, rado geležinių peilių, ietigalių, žalvarinių papuošalų, lipdytinių puodų liekanų, Romos monetų. Negiliame, akmenimis grįstame rūsyje, rasta sudegusių kviečių, rugių, sorų ir avižų.

Piliakalnį rasite čia.
Gabrieliškės piliakalnis

Keliaudami Dubysos upe ar padubysiais, už 350 metrų į pietvakarius nuo garsiojo Lyduvėnų tilto, išvysite pirmąjį iš trijų ؘ– Lyduvėnų piliakalnių, dar vadinamą Danutės kalnu. Piliakalnis įtvirtintas pylimais ir grioviais. Šiuo metu apaugęs mišku, užkopus atsiveria Lyduvėnų tilto panorama.

Legenda byloja, kad ant piliakalnio kadaise stovėjusi pilis. Pilies kunigaikštytė Danutė, išleidusi savo mylimąjį į karą ir jo nesulaukusi, labai liūdėjo. Iš to kilo vietovės pavadinimas – Liūdžiuvėnai, Liūdavėnai, Lyduvėnai.

Už 350 metrų į pietvakarius Lyduvėnų II piliakalnis, o kitame krante, maždaug už 900 metrų į šiaurės rytus yra Lyduvėnų III piliakalnio likučiai.

Piliakalnį rasite čia.
Danutės kalnas

Molavėnų piliakalniai – vieningas gynybinis piliakalnių kompleksas, išsiskiriantis savo dydžiu ir sudėtingu inžineriniu įrengimu. Legendomis ir padavimais apipinti iki šių dienų puikiai išsilaikę piliakalniai. Spėjama, kad 1336 m. čia buvo garsioji Pilėnų pilis. Piliakalnių komplekse Liepos 6 dieną tradiciškai rengiamas Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dienos minėjimas.

Piliakalnį rasite čia.
Molavėnų piliakalnių kompleksas

Atvažiuojančius į Raseinius senuoju Žemaičių plentu, įsikūręs Prabaudos upelio dešiniam krante, pasitinka Prabaudos piliakalnis. Nuo mūsų akių šį įspūdingą dvikuprį piliakalnį paslėpė miškas, tačiau jį galima apžiūrėti einant pėsčiomis. Piliakalnis nėra išsamiai tyrinėtas, bet neatmetama, kad kadaise čia stovėjusi pilis, galėjusi būti Raseinių miesto pradininke.

Piliakalnį rasite čia.
Prabaudos piliakalnis

Į pietus nuo Ugionių gyvenvietės, kairiajame Dubysos krante, santakoje su bevardžiu upeliu, įrengtas Ročiškės piliakalnis, dar vadinamas Aukštuonos kalnu, atveriantis nuostabius vaizdus į apylinkes. Liudvikas Kšivickis spėjo, kad čia galėjusi stovėti garsioji Karaliaus Mindaugo Vorutos pilis.

Piliakalnį rasite čia.
Kejėnų piliakalnis

Tarp Betygalos ir Ariogalos, palei Dubysos upę, stūkso net keletas piliakalnių ir atstumai tarp jų nemažesni nei penki kilometrai. Beveik visai priešais Ročiškės piliakalnį, kitame Dubysos krante, į pietryčius nuo Kejėnų kaimo, Šventupio ir bevardžio upelio santakoje, stovi Kejėnų piliakalnis dar vadinamas Kaukuru arba Švedų bokštu. Iš rytų ir pietų Kaukurą supa gilūs slėniai.

Piliakalnį rasite čia.
Rociškės piliakalnis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)