Grybų auginimas namuose turėtų prasidėti nuo apsisprendimo, kokius juos norite užsiauginti.

Kaip užveisti prie medžių?

Populiariausi grybai yra tie, kurių augimui būtini medžiai, pavyzdžiui, baravykas, raudonviršis, lepšė, voveraitė, rudmėsė, kazlėkas, ūmėdė ir kt. Jų auginimo būdas taip pat vienas populiariausių ir paprasčiausių.

Tiesiog šalia medžių išpilkite grybų liekanų. „Ar ten išdygs grybai ar ne, priklausys nuo daugybės sąlygų. Koks tas medis – ar jis tinkamas grybams, ar sėkmingai prigijo sporos, – pasakojo mikologė R. Iršėnaitė. – Tai sudėtingas procesas, reguliuojamas daugelio veiksnių. Kai kada išpylę tas liekanas, grybų galima tikėtis, pavyzdžiui, tik po 10 metų.“

Kai kurie grybai mikorizę (sąjungą) sudaro tik su konkrečiais medžiais.

Pavyzdžiui, tikrinis baravykas auga po pušimis, eglėmis, ąžuolais, rečiau po kitais lapuočiais medžiais. Įvairūs raudonviršiai auga po beržais, kiti po drebulėmis, juodalksniais arba ąžuolais.

Lepšės – po beržais. Tikrieji, šiliniai ir geltonieji kazlėkai, žaliuokės, pušyninė rudmėsė auga po pušimis. Ūmėdės ir voveraitės mikorizę sudaro su įvairiais medžiais, nors voveraičių mūsų miškuose dažniausiai aptinkama spygliuočių miškuose.

Kaip užveisti pievose?

Jei šalia jūsų namų esanti pievelė ar pieva nėra užteršta cheminėmis medžiagomis, galite pabandyti užsiveisti pievagrybinių grybų.

„Pamirkykite tos rūšies grybo kepurėlę vandenyje, o mirkalą išpilkite pievelėje“, – pataria mikologė R. Iršėnaitė.

Tai darykite saikingai ir turėkite omenyje, kad grybams išdygus, kai kada juos gali būti sunku išnaikinti.
Skaitytojo rasti grybai

Parduodama grybiena

Internete už keliolika eurų galima nusipirkti pirminį grybų micelį, grybieną. Taip pat galima rasti pirkti grybienos-medinių kaiščių. Perkant grybieną, pateikiama auginimo instrukcija.

Tokia grybiena skirta auginti sode, namuose, balkone, garaže, rūsyje ir pan.

Prieš pradedant auginti grybus, mikologė pataria juos geriau pažinti. „Grybus dėl savo prigimties nėra paprasta užauginti. Jei nėra tinkamų sąlygų, tai gali ilgai užtrukti, – pasakojo R. Iršėnaitė. – Reikia pažinti grybus, kad galėtum sėkmingai pasisėti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)