Skruzdėlės mėgsta krauti skruzdėlynus ne tik miškuose ir nenaudojamose pievose, bet ir žmonių išpuoselėtuose kiemuose, daržuose, šiltnamiuose ar net namuose. Kai skruzdėlės ima trukdyti, patartina jas naikinti.

Kaip išvengti?

Prieš pradedant naikinti skruzdėles, reikėtų pasidomėti, kaip užkirsti kelią, kad vėliau jos turėtų kuo mažiau galimybių grįžti.

Skruzdėlės ieško šilumos, tad pasitaikius menkiausiam plyšiui, jos lenda į šiltnamius ar namus. Radę šiltą vietelę kiaušinių dėjimui, šie vabzdžiai neatsisako ir žmonių maisto. Didžiąją dalį skruzdėlių mitybos sudaro angliavandeniai, tad jos labiausiai mėgsta saldų maistą – cukrų, medų, uogienę, pasakojo Gamtos tyrimų centro Ekologijos instituto doc. dr. Eduardas Budrys.

Tokiu atveju mokslininkas pataria užtaisyti visus plyšius specialiomis sandarinimo putomis (putplastis netinka, nes skruzdėlės jį pragriaužia), per kuriuos skruzdėlės gali patekti į namus, o bet kokį maistą laikyti sandariuose induose bei spintose, reguliariai valyti patalpas.

Kaip naikinti namuose?

Jei atsitiko taip, kad skruzdėlės įsiveržė į jūsų namus ir jų nėra itin daug, galima jas pabandyti naikinti patiems specialiai tam skirtais chemikalais, kurių galima įsigyti bet kuriame prekybos centre.

Tačiau šiuo atveju reikėtų pasirūpinti savo saugumu: išpurškus patalpas, kurį laiką jas palikti tuščias, o vėliau gerai išvėdinti. „Mūsų visų gyvūnų fiziologiniai procesai tam tikrai atvejais yra panašūs. Jei chemikalai žudo skruzdėles, tai kažkiek kenkia ir žmonėms“, – priminė doc. dr. E. Budrys.

Jei skruzdėlės namus užpuolė masiškai, patartina kreiptis į specialistus. Jei gyvenate bute, gali būti, kad reikės dezinfekuoti visą daugiabutį.

„Šiltnamiuose, gamtoje chemikalai nepatartini naudoti. Kadangi skruzdėlės gyvena skruzdėlynuose, šiltnamiuose jų būna 2 – 3, juos galima mechaniškai iškasti ir sunaikinti paprastomis priemonėmis“, – pataria mokslininkas.
Skruzdėlynas

Įvairiuose sodininkų informaciniuose leidiniuose teigiama, kad padėti naikinti skruzdėles gali kavos tirščiai, sutrinta kreida, saulėgrąžų aliejus, druskos, petražolių, citrinų, tabako, pelynų, pomidorų, riešutmedžių, mėtų ir lauro lapai. Naikinimo būdų yra daugiau, tačiau nereikėtų persistengti ir bent kurį laiką naudoti tik vieną naikinimo būdą.

Kaip naikinti lauke?

Gamtos tyrimų centro Ekologijos instituto doc. dr. E. Budrys išvardino skruzdžių naikinimo būdų ir lauke.

Viena efektyviausių ir paprasčiausių priemonių naikinti skruzdėles – sausi boro rūgšties milteliai, kurių galima įsigyti vaistus gaminančiose vaistinėse. Boro rūgšties miltelius reikėtų sumaišyti su cukraus pudra ir paberti šalia skruzdėlyno nelietingą dieną. Galima pabandyti miltelius sumaišyti su kiaušinio tryniu. Šį nuodą skruzdėlės, perduodamos viena kitai, nuneš į patį skruzdėlyno centrą, kur gyvena motinėlė.

„Taip pat padeda actas, – pasakojo E.Budrys. – Aptikus skruzdėlyną šiltnamyje ar darže, užpilamas karštas vanduo su actu. Karštu vandeniu apipiltos po valandos jos atsistato, o actas jas veikia neigiamai. Tik jei tai naudosite vejoje, toje vietoje liks ruda dėmė – žus ne tik skruzdėlės, bet ir žolė. Vejoje skruzdėlyną galima nukasti, užpilti vandeniu, užmindžioti. Jeigu joms ta vieta labai patiko, skruzdėlyną jos atstatys, bet po kelių kartų gali neatstatyti.“

Bus pieva, bus ir skruzdėlės

Doc. dr. E. Budrio teigimu, dažniausia skruzdėlė Lietuvoje – juodoji sodinė: „Jos nekanda, bet yra įkyrios – lenda į maistą, cukrų, šiltnamius, amarus saugo nuo boružių, tai pati dažniausia skruzdėlė, su kuria daugiausiai žmonės turi problemų. Jos greitai veisiasi ir ieško plyšių vietų, kur šilta.“
Mokslininkas priminė, kad skruzdėlės gamtoje turi savo funkciją, tai nėra invazinė, kenkianti rūšis – jos medžioja vabzdžius, kenkėjus.

„Kita vertus, suaugusios skruzdėlės minta angliavandeniais, tad pagrindinis jų pragyvenimo šaltinis – amarų lipčius, – pasakojo doc. dr. E. Budrys. Skruzdėlės saugo amarus ir juos veisia, gali perkelti nuo vieno augalo ant kito, gina amarus nuo plėšriųjų vabzdžių. – Amarai yra kenksmingi vabzdžiai augalams. Amarai veisiami ant daržovių, skruzdėlės veisia amarus, vadinasi, jos yra kenkėjos, todėl tenka jas naikinti.“

Ekologijos instituto doc. dr. E. Budrys primena, kad skruzdėlės yra įprastas pievų gyvūnas. „Jei mes auginame pievą, norime, kad tai būtų ne asfaltas, o žolė, tai turi būti ir skruzdėlių. Visiškai jų išnaikinti neįmanoma, jos greitai plinta, gamtoje jų yra labai daug, tad reikėtų siekti kompromiso, kad jų nebūtų ten, kur mums labiausiai trukdo, – pasakojo doc. dr. E. Budrys. – Visiškai išnaikinti jas yra nerealu ir nėra prasmės.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)