Praėjusį savaitgalį Joniškio rajone, Skaistgirio miestelio apylinkėse ūkininkaujantis A. Kaikaris purškė rapsų laukus, kuomet prieš pat save pastebėjo besiilsintį elnią ir, nusprendęs reginiu pasidalinti su visais, nufilmavo gyvūną.

„Elnią laukuose sutinku ne pirmą kartą – čia jie apsigyvena artėjant javapjūtei. Kiek teko apie tai bendrauti su kitais ūkininkais, vienam iš jų elnias buvo net ir ant traktoriaus užšokęs“, – prisimena pašnekovas.

Dirbant laukuose A. Kaikariui teko savo kelyje sutikti ir daugiau laukinių gyvūnų. Nors iki artimiausio miško 6-7 kilometrai, į laukus jie atklysta dažnai. „Per vieną javapjūtę suskaičiavau 7 išbėgusius elnius ir 3 šernus. Matyt, laukuose jie randa sau maisto, todėl juose ir apsigyvena“, – svarsto jis.

Artėjanti javapjūtė privilioja vis daugiau laukinių gyvūnų, o modernia žemės ūkio technika besinaudojantys ūkininkai neretai sužaloja gyvūnus ar net juos pražudo. Todėl ūkininkams svarbu būti atsargiems ir atidžiai stebėti, ar jų kelyje nėra atklydusių laukinių gyvūnų.

Neseniai DELFI buvo rašoma apie laukuose sužalotą stirnaitę, kuriai kombainas nupjovė koją. Vargšą gyvūną priglaudęs laukinių gyvūnų globėjas Petras Dabrišius akcentavo, kad ūkininkai, skubėdami kuo greičiau nudirbti darbus ir džiaugtis derliumi, nemato, ką pjauna ir sužaloja daug gyvūnų. Anot jo, sužeistas stirniukas gali būti pavyzdys, ką daro žmonių neatsargumas.

Aplinkos ministerija informuoja, kad ūkininkams siūloma (tačiau tai neprivaloma) pasirinkti palankesnį technikos judėjimo lauke būdą: išvengti daugelio stirnų jauniklių žūčių galima pradedant šienauti nuo lauko vidurio. Šienaujant nuo lauko pakraščio, gyvūnai susirenka lauko vidury ir dažniausiai žūsta ar būna sužalojami.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)