„Patikrinimo metu buvo nustatyta, kad įrengiant statinio atramines sienas buvo naudojami laikinieji inkarai, kurie įrengti už sklypo ribos neturint gretimų sklypų savininkų sutikimų dėl jų įrengimo. Šio objekto, daugiabučio gyvenamojo namo, statybos darbų žurnale buvo nurodyta, kad laikini inkarai nupjauti, tačiau daugiau duomenų apie inkarų išardymą nepateikta.

Dėl gruntinių inkarų įrengimo gretimame sklype be šio sklypo savininko sutikimo statytojui buvo surašytas privalomasis nurodymas išardyti už sklypo ribos paliktus laikinus inkarus ir sutvarkyti teritoriją“, - sako l. e. VTPSI Vilniaus Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vedėjo pareigas Lina Staškevičienė.

Jos teigimu, šiam statytojui bus taikoma administracinė atsakomybė už vykdytus statybos darbus pažeidžiant statybą reglamentuojančių teisės aktų nuostatas.

VTPSI atstovė taip pat pabrėžia, kad svarbu išskirti atvejus, kada siekiant įrengti gruntinius inkarus gretimame sklype užtenka gauti šio sklypo savininko ar valdytojo sutikimą, o kada yra būtinas ne tik sutikimas, bet ir teisę vykdyti statinio statybą abiejuose sklypuose suteikiantis statybą leidžiantis dokumentas.

„Tokiu atveju, kai į gretimą sklypą patenkantys gruntiniai inkarai yra suprojektuoti kaip laikina statinio laikančioji konstrukcija, kuri naudojama siekiant užtikrinti statinio mechaninį atsparumą ir pastovumą išskirtinai tik statybos proceso metu, pakanka kartu su prašymu išduoti statybą leidžiantį dokumentą pateikti gretimo sklypo savininko ar valdytojo sutikimą.

Kai į gretimą sklypą patenkantys gruntiniai inkarai yra suprojektuoti kaip nuolatinė statinio laikančioji konstrukcija, statytojas turi gauti statybą leidžiantį dokumentą, kuris suteikia teisę vykdyti statinio statybos darbus abiejuose sklypuose. Šiuo atveju kartu su prašymu išduoti statybą leidžiantį dokumentą, statytojas turi pateikti gretimo sklypo savininko ar valdytojo sutikimą“, - sako L. Staškevičienė.

Birželio mėnesį VTPSI nustatė, kad Vilniuje vystomo „Misionierių sodų“ NT projekto statytojas dalį statinio, t.y. gruntinius inkarus, kurie suprojektuoti kaip nuolatinė konstrukcija ir turi tarnauti visą numatytą pastato eksploatacijos laikotarpį, pastatė gretimame sklype, kurio tvarkymo ir naudojimo režimą nustato Vilniaus senamiesčio regeneravimo projekto koncepcija ir sklypų planas, Vilniaus senamiesčio – kultūros paminko U1P – apsaugos specialusis planas, kultūros paminklo U1P Vilniaus senamiesčio apsaugos reglamentas. Pagal šiuos dokumentus saugomas esamas užstatymas, Vienuolyno ansamblio žemės sklypo vietoje nurodytas konservavimo - restauravimo režimas, kuriame draudžiama naujų statinių statyba, bet kokių medžiaginių elementų, įtvirtinančių teritorijos ir pastatų kultūrinės vertės pažeidimus, įrengimas.

VTPSI, nustačiusi šį grubų Statybos įstatymo pažeidimą, surašė savavališkos statybos aktą ir statytoją įpareigojo sustabdyti statybas nacionalinės reikšmės kultūros paveldo objekto teritorijoje, žemės sklype Subačiaus g. 26, Vilniuje, bei pašalinti savavališkos statybos padarinius.

Vienas iš VTPSI veiklos tikslų yra užtikrinti, kad statinių statyba būtų vykdoma teisėtai, o statomi statiniai atitiktų mechaninio atsparumo ir pastovumo esminį statinio reikalavimą. Kadangi gruntinių inkarų pažeidimas ar nukirtimas tuomet, kai jie atlieka statinio ar jo dalies laikymo funkciją, galėtų sukelti dideles statinio deformacijas ar jo griūtį, VTPSI, siekdama užtikrinti optimalią institucijai priskirtų vertybių – visuomenės saugumo, žmonių gyvybės, sveikatos, nuosavybės, aplinkos – apsaugą, statybos patikrinimų metu visuomet įvertina, ar įrengiant gruntinius inkarus nepažeidžiami teisės aktų reikalavimai. VTPSI pažymi, kad statytojai, įrengdami gruntinius inkarus gretimame sklype be šio sklypo savininko sutikimo, savo neapdairiais ir nesąžiningais veiksmais padidina statomo ar pastatyto statinio avarijos riziką, nes gretimo sklypo savininkas ar valdytojas, atlikdamas, pavyzdžiui, statybos darbus nuosavame sklype, gali įrengtus gruntinius inkarus pažeisti ar juos nutraukti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)