„Šiuo metu antis išskridusi, lizde suskaičiavau aštuonis kiaušinius“, - sakė A.Bitvinskas.

Savaitraščio „Alio, Raseiniai“ fotografas antį savo lizde aptiko pirmadienio vidurdienį. Stebėtina, kad lizdas susuktas ant sutvarkytos kapavietės. Tačiau aptikti antį buvo ne taip lengva. Ji kartu su savo gūžta buvo tarsi susiliejusi su nedideliu krūmeliu.

Šalia paukščio matėsi padėta lesalo ir vandens. Antis nebuvo baikšti. Fotografas prisiartino trijų dviejų metrų atstumu. Tiesa, iš užpakalio, tad gali būti, kad paukštis jo nepastebėjo.

Paaiškėjo, kad ant kapavietės susuktas paukščio lizdas yra saugomas įstatymų. Apie tai paaiškino Dubysos regioninio parko direkcijos vadovas Vygantas Kilčauskas, kurio savaitraštis „Alio, Raseiniai“ paprašė pakomentuoti neįprastą situaciją kapinėse.

„Didžioji antis yra žmogaus kaimynystės nevengiantis, lizdinei teritorijai nereiklus paukštis. Lizdus krauna dažniausiai greta vandens telkinių, bet ne visada. Žinomi perėjimo atvejai gandralizdyje, ant šiaudų stirtos ir pan. Šiuo atveju irgi susirado patikusią vietelę. Žodžiu, nieko stulbinančio, tiesiog dar vienas įdomus vietos lizdui pasirinkimas.
Kapavietėje perinti antis

Ką daryti tokiu atveju daryti? Nieko, palikti ramybėje, nemaitinti. Kuo žmogus dažniau lankysis prie lizdo, tuo lizdą greičiau suras plėšrūnai (katės, kiaunės ir pan.). Tai paukščio pasirinkimas - kur nori, ten peri. Jei dėtį sunaikins žmonės ar plėšrūnai, kitą kartą bus protingesnis, pasirinkdamas vietą lizdui (taip ir vyksta evoliucija)", - sakė V. Kilčauskas.

Paukščių lizdus ir jų kiaušinius naikinti draudžiama. Taigi, teks kapavietės savininkui luktelti, kol antis išsikraustys, arba kol lizdą sunaikins.